کاپتوپریل از داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین می باشد. کاپتوپریل در درمان زیادی فشار خون ، نارسایی احتقانی قلب ، مشکلات کلیوی ناشی از دیابت، پس از انفارکتوس میوکارد در بیماران مبتلا به اختلال در عملکرد بطن چپ و همچنین در درمان نفروپاتی دیابتی استفاده می شود.
موارد مصرف کاپتوپریل
کا پتوپریل به تنهایی یا همراه با سایر داروها برای درمان فشارخون بالا و نارسایی قلبی استفاده می شود. فشار خون بالا یک بیماری شایع است و در صورت عدم درمان می تواند باعث آسیب به مغز، قلب، رگ های خونی، کلیه ها و سایر قسمت های بدن شود. آسیب به این اندام ها ممکن است باعث بیماری قلبی، حمله قلبی، نارسایی قلبی، سکته مغزی، نارسایی کلیه، از دست دادن بینایی و سایر مشکلات شود.
از کاپتوپریل همچنین برای بهبود بقا و کاهش خطر نارسایی قلبی پس از حمله قلبی در بیماران مبتلا به بیماری قلبی به نام هیپرتروفی بطن چپ (بزرگ شدن دیواره های سمت چپ قلب) استفاده می شود. کاپتوپریل همچنین برای درمان بیماری کلیوی (نفروپاتی) ناشی از دیابت در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۱ و رتینوپاتی (بیماری چشم) استفاده می شود.
کاپتوپریل در دسته ای از داروها به نام مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE) قرار دارد. این دارو مواد شیمیایی خاصی را که رگ های خونی را سفت می کنند کاهش می دهد؛ بنابراین خون روان تر جریان می یابد و قلب می تواند خون را با کارایی بیشتری پمپاژ کند.
بیماری ایسکمی قلبی، یکی دیگر از مواردی است که برای درمان آن از کاپتوپریل استفاده می شود. ایسکمی قلبی که با نام بیماری عروق کرونری نیز شناخته می شود، اختلالی است که در آن سرخرگ کرونر تنگ و باریک می شود و عضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن کافی محروم می گردند.
موارد منع مصرف داروی کاپتوپریل
- به تاریخ انقضای داروی کاپتوپریل (Captopril) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی کاپتوپریل را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
قبل از تجویز دارو، پزشک را در صورت وجود موارد زیر مطلع کنید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر داروها و مواد
- بارداری یا اقدام به بارداری
- شیردهی
- مشکلات کلیوی (یا انجام دیالیز)
- مشکلات کبدی
- چربی خون و کلسترول بالا
- بیماری های قلبی
- دیابت
- سابقه آنژیوادم
- بیماری های مربوط به سیستم ایمنی
- بیماری بافت همبند مانند سندرم مارفان، لوپوس، اسکلرودرما یا آرتریت روماتوئید
- در صورتی که پیوند عضو داشته اید
- بالا بودن پتاسیم خون
- اگر تحت رژیم غذایی شدیداً کم نمک هستید
- اگر بدنتان در وضعیت کم آبی قرار گرفته است (اسهال یا بیماری دیگر)
تداخلات دارویی کاپتوپریل
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید.
برخی از داروهایی که با کاپتوپریل تداخل دارند، عبارتند از:
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی
- سایر داروهای کاهنده فشارخون و داروهای گشادکننده عروق خونی
- داروهای بیهوش کننده
- آنتی اسیدها
- انسولین و سایر داروهای کاهنده قندخون
- فنوتیازین
- پروبنسید
- آلوپورینول
- پنی سیلامین
- ترکیبات پتاسیم و دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم
- سیکلوسپورین
- لیتیم
هشدارها در مورد کاپتوپریل
- هنگامیکه بارداری تشخیص داده شد مصرف داروی کاپتوپریل را هر چه سریعتر قطع کنید.
- در بیماران دیابتی مصرف همزمان کاپتوپریل با آلسکیرن ممنوعیت دارد.
- در بیماران مصرف کننده داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین از جمله کاپتوپریل احتمال بروز آنژیو ادم در اندامهای انتهایی ، صورت ، لب ها ، غشاهای مخاطی ، زبان، دهانه حنجره،حنجره وجود دارد.آنژیو ادم زبان،دهانه حنجره،حنجره ممکن است سبب انسداد راههای هوایی شود که ممکن است کشنده باشد.
- احتمال بروز آنژیوادم رودی در بیماران مصرف کننده داروهای مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین وجود دارد که با درد شکمی (وجود یا عدم وجود تهوع و استفراغ )مشخص می شود.
- احتمال بروز نوتروپنی همراه با هیپوپلازی میلوئید (کمتر از 1000/mm3) در مصرف کننده های کاپتوپریل وجود دارد. حدود نیمی از بیماران دارای نوتروپنی عوارض عفونت های حفره دهان یا سیستمیک یا علائم سندروم آگرانولوسیتوز را بروز داده اند.