بومتانید (Bumetanide) نوعی داروی دیورتیک یا ادرار آور است. از داروی بومتانید برای درمان نارسایی قلبی و تجمع مایعات (ادم) استفاده می شود.گاهی اوقات به ادرار آورها، قرص آب (Water pills/tablets) نیز گفته می شود زیرا این داروها باعث دفع ادرار بیشتر می شوند. این داروها کمک می کنند تا مایعات اضافی از بدن خارج شوند.تهیه بومتانید فقط با نسخه پزشک ممکن است. این داروی دیورتیک به صورت قرص و شربت عرضه می شود.همچنین بومتانید با داروی دیورتیک دیگر به نام آمیلوراید (Amiloride) برای درمان ادم ترکیب می شود.
موارد منع مصرف داروی بومتانید
- به تاریخ انقضای داروی بومتانید توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از آن مصرف نکنید.
- هرگز داروی بومتانید را به کس دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- داروی بومتانید را بیش از دوز تجویزشده توسط پزشک، مصرف نکنید.
- تداخل دارویی بومتانید را چک کنید و حتماً به پزشکتان، اطلاع دهید که در حال مصرف چه داروی دیگری هستید.
تداخل دارویی بومتانید
تداخل دارویی ممکن است عملکرد داروها را تغییر و خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. یک لیست از تمام داروهایی (ازجمله داروهای با نسخه / بدون نسخه و محصولات گیاهی) که استفاده می کنید تهیه کرده و آن را با دکتر و داروساز خود به اشتراک بگذارید. دوز دارو مصرفی خود را بدون مشورت با دکتر خود تغییر نداده و یا مصرف دارو را ترک نکنید.
نکاتی که قبل از مصرف بومتانید باید در نظر گرفته شود
برخی از داروها برای افراد با شرایط خاص مناسب نیست و بعضی داروها نیز درصورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف بومتانید ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا به نوزاد خود شیر می دهید.
- اگر شما مشکل کبدی و یا مشکلات مربوط به پروستات دارید.
- اگر سطح سدیم یا پتاسیم خون شما پایین است.
- اگر هرگونه مشکل کلیوی یا دفع ادرار دارید و یا دچار کمبود مایعات در بدن (کم آبی) هستید.
- اگر دچار دیابت قندی هستید، این بیماری با دیورتیک ها بدتر می شود.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
شایع ترین عوارض بومتانید چیست؟
قرص خوراکی بومتانید باعث خواب آلودگی نمی شود، اما می تواند عوارض دیگری ایجاد کند. برخی از شایع ترین عوارض جانبی که ممکن است با استفاده از بومتانید رخ دهد، عبارتند از:
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- افت فشار خون
- گرفتگی عضلات
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر شدیدتر هستند یا از بین نمی روند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
هشدارها در مورد بومتانید
- مایعات , الکترولیت ها و اثرات قلبی عروقی: دوز داروی بومتاناید باید به درستی تنظیم شود چراکه دوز بالا, مصرف مکرر یا درمان طولانی مدت منجر به از دست دادن آب و الکترولیت می شود و حجم خون کاهش یافته و کلاپس عروقی ایجاد می شود که احتمال ترومبوزیس و آمبولی را خصوصا در افراد مسن بالا می برد.
- سمیت گوشی : ایجاد سمیت گوشی در حیوانات با دوزهای بالا گزارش شده است. در مصرف وریدی دارو, خصوصا در دوزهای بالا یا سرعت تجویز بالا, در بیماران با اختلالات کلیوی یا بیمارانی که سایر داروهای سمی برای گوش را مصرف می کنند, باید به احتمال سمیت گوشی توجه شود .
- ترومبوسایتوپنی: احتمال اندکی وجود دارد که کاهش سطح پلاکت ها ایجاد شود بنابراین بیمار باید تحت کنترل باشد.
- واکنش های حساسیتی: بیمارانی که به سولفونامیدها آلرژی دارند ممکن است به بومتاناید نیز حساسیت نشان دهند بنابراین با احتیاط مصرف شود. در مورد حساسیت به فوروزماید, بنظر می رسد حساسیت متقاطع با بومتاناید وجود نداشته باشد.
- اثر بر الکترولیت ها : ممکن است سبب هایپومنیزیمی، هایپوکلسمی و یا هایپوفسفاتمی شود.
- اثرات اندوکرین : اثرات محتمل روی متابولیسم گلوکز باید کنترل شود چراکه دیورتیک ها ممکن است هایپرگلایسمی اندکی ایجاد کنند. علت این موضوع ممکن است دفع پتاسیم باشد که روی ترشح انسولین اثر منفی می گذارد.
- سایر اثرات: دیسکرازی های خونی, آسیب کبدی یا واکنش های ایدیوسنکراتیک به صورت موردی گزارش شده است. افزایش سطح اوره خون نیز ممکن است روی دهد که معمولا بدون علامت است.