نقرس سبب پدید آمدن حملات دردناک التهابی در یک یا تعداد بیشتری از مفاصل می گردد. این فرایند بر اثر تجمع ماده ای شیمیایی در خون به نام اوریک اسید ایجاد می شود. گاهی اوقات سطح اوریک اسید در خون به شدت بالا می رود و اجسام کریستال مانندی در مفاصل و تاندون ها تشکیل می شود، این کریستال ها سبب آزرده شدن بافت عضلات شده که نتیجه آن التهاب، درد و تورم می باشد. پروبنسید برای جلوگیری از نقرس و آرتروز بدخیم استفاده می شود.
این دارو برای درمان حمله ناگهانی و شدید نقرس نیست، بلکه ممکن است وضعیت را بدتر کند. داروی Probenecid متعلق به یک دسته از داروها به نام داروهای اوریکوزوریک است که با کمک به کلیه ها برای دفع اسید اوریک، میزان بالای اسید اوریک را در بدن کاهش می دهد؛ در نتیجه به درمان نقرس کمک می کند.
Probenecid ممکن است در ترکیب با برخی از آنتی بیوتیک ها (مانند پنی سیلین ها) تجویز شود. این دارو سطح آنتی بیوتیک را در خون افزایش می دهد و به آنتی بیوتیک ها کمک می کند بهتر عمل کنند.
پروبنسید چیست؟
پروبنسید دارویی است که برای درمان هایپراورسمی مرتبط با نقرس مزمن مورد استفاده قرار می گیرد. داروی پروبنسید با کاهش سطوح خونی اسید اوریک به درمان بیماری کمک می کند. البته به خاطر داشته باشید که این دارو برای درمان نقرس استفاده نمی شود بلکه برای پیشگیری از حملات نقرس تجویز می گردد، یعنی تا وقتی که بیمار از ان استفاده کند از حملات نقرس دور خواهد ماند.
موارد استفاده داروی پروبنسید
همانطور که گفته شد از قرص پروبنسید برای درمان هایپراورسمی در ارتباط با نقرس مزمن استفاده می گردد، بعلاوه از آن برای درمان هایپراورسمی ناشی از درمان دیورتیک نیز استفاده می شود. در موردی دیگر از این دارو به عنوان دارویی کمکی با بعضی از آنتی باکتریال ها برای کاهش دفع توبولی استفاده می گردد و برای کمتر کردن نفروتوکسیسیتی با Cidofovir ضد ویروسی تجویز می شود. برای درمان نقرس در شروع درمان دوزهای ۲۵۰ میلی گرمی ۲ مرتبه در روز به شکل خوراکی تجویز می گردد که پس از یک هفته بیمار می تواند مقدار مصرف را به ۵۰ میلی گرم دو بار در روز افزایش دهد. حال اگر پاسخ مناسبی از مصرف دارو دریافت نشود هر ۴ هفته ۵۰۰ میلی گرم تا حد ۲ گرم در روز اضافه خواهد شد. در مورد اختلالات کلیوی به ویژه اگر سرعت فیلتراسیون گگلومرولی کمتر از ۳۰ میلی لیتر در دقیقه باشد، ممکن است تاثیر گذار نباشد.
موارد منع مصرف داروی پروبنسید
- به تاریخ انقضای پروبنسید توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است،از آن مصرف نکنید.
- هرگز probenecid را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- تداخل دارویی پروبنسید را چک کنید و اگر در حال استفاده از دارویی هستید که با این دارو تداخل دارد، با پزشک خود راجع به استفاده از داروهایتان مشورت نمایید.
- قرص پروبنسید برای کودکان زیر 2 سال منع مصرف دارد.
- مصرف پروبنسید در دوران بارداری و شیردهی : در دوران بارداری و شیردهی، نباید دارویی را خودسرانه و بدون مشورت با پزشک استفاده کنید. داروها می توانند آثار مخربی روی جنین و یا خودتان داشته باشند.
- تاثیر مصرف probenecid بر رانندگی: داروی پروبنسید ممکن است که شما را گیج کند، قبل از رانندگی و کار با ماشین آلات از هوشیاری خود مطمئن شوید.
تداخلات دارویی داروی پروبنسید
آمپی سیلین+سولباکتام , ادفوویر , بیسموت , پنی سیلین وی , پیپراسیلین/تازوباکتام , تیوپنتال , دفریپرون , سفازولین , سولفادیازین , متوترکسات , نیتروفورانتوئین , کتورولاک , کوآموکسی کلاو , آلوپورینول , استامینوفن | پاراستامول , ایندومتاسین , دیازوکساید , ریفامپین , فوروزماید , پیرازینامید , لورازپام , نیتروفورازون , گان سیکلوویر , کتامین , سولینداک , کاربنی سیلین , بومتانید , اتاکرینیک اسید , گلی پیزاید , کلرپروپامید , روزیگلیتازون , سفادروکسیل , بوتالبیتال و استامینوفن , سفاماندول , آسمتاسین , دیکلوگزاسیلین , تولفنامیک اسید , فنوپروفن , سدیم فنیل بوتیرات , گلیسرول فنیل بوتیرات , باریسیتینیب , پیومسیلینام , بنوریلات , بک آمپی سیلین , آمینوهیپورات سدیم
- استامینوفن : افزایش پیک پلاسمایی استامینوفن
- الکل : افزایش سطح سرمی اورات
- آلوپورینول: افزایش ترشح متابولیت فعال آلوپورینول
- ضد قند های سولفونیل اوره: افزایش غلظت خونی داروهای کاهنده قند و احتمال هایپوگلایسمی
- ضد نئوپلاسم ها: افزایش سطح اورات و احتمال ایجاد نفروپاتی اوریک اسیدی
- آنتی بیوتیک های بتالاکتام: کاهش ترشح بتالاکتام ها و افزایش غلظت خونی آنها
- دیازوکساید : افزایش غلظت خونی اورات
- فورزماید: افزایش سطح سرمی اورات
- دیورتیک تیازیدی: افزایش ترشح منیزیم, کلسیم و سیترات
- گانسیکلوویر: افزایش ترشح و کاهش غلظت گانسیکلوویر
- کتامین : افزایش اثرات بی هوشی
- لورازپام: افزایش پیک پلاسمایی لورازپام
- متوترکسات : افزایش غلظت خونی و سمیت متوترکسات
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (ایندومتاسین, ناپروکسن و سولینداک): افزایش غلظت خونی داروهای ضد التهاب
- سولینداک : احتمال کاهش عملکرد اوریکوزاوریک پروبنسید
- نیتروفورازون: احتمال مهار ترشح کلیوی نیتروفورازون و افزایش عوارض جانبی آن و کاهش اثر ضد عفونی کننده مجاری ادرار
- پیرازینامید: کاهش عملکرد اوریکوزاوریک و افزایش غلظت خونی اورات
- ریفامپین: مهار ترشح و بازجذب کبدی ریفامپین و در نتیجه افزایش غلظت ریفامپین
- سالسیلات ها: کاهش اثر اوریکوزاوریک پروبنسید
- سولفونامیدها: افزایش غلظت سرمی سولفونامیدها
- تیوپنتال : افزایش غلظت تیوپنتال
نکات مهم در رابطه با مصرف داروی پروبنسید
در زمان مصرف دارو باید به نکات زیر توجه داشته باشید:
- اگر نسبت به این دارو یا داروهایی دیگر حساسیت دارید حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
- مصرف این قرص در دوره بارداری و همچنین قبل از آن برای کسانی که قصد بارداری دارند ممنوع است.
- زنانی که در دوره شیر دهی هستند بایدد دارو را تحت نظر پزشک و با دستور پزشک مصرف کنند.
- اگر در زمان مصرف داروی پروبنسید مشکل معده ایجاد شود باید دارو به همراه غذا خورده شود.
- زمانیکه برای بار اول این قرص را مصرف می نمایید، باعث می شود تا میزان اسید اوریک در کلیه ها تا حد بالایی بیشتر شود و این موضوع ممکن است باعث ایجاد سنگ کلیه یا دیگر مشکلات کلیوی شود، برای پیشگیری از این مشکل بایدد در طول روز ۱۰ تا ۱۲ لیوان آب مصرف شود.
- تجویز دارو باید در کودکان با دستور پزشک انجام شود.
- اگر یک نوبت از دارو فراموش شود بعد از به خاطر آوردن بایدد بلافاصله مصرف شود، اما اگر مصرف نوبن بعدی فرا رسیده باشد نیازی به دو برابر کردن مصرف نیست.