پروبنسید برای درمان نقرس و آرتریت نقرسی به کار می رود و باعث کاهش اوریک اسید و دفع آن از طریق ادرار می شود. پروبنسید گاهی همزمان با آنتی بیوتیک های پنی سیلین (مانند آمپی سیلین، متی سیلین، اوگزاسیلین، کلوگزاسیلین یا نفی سیلین) تجویز می شود و اثر آن ها را افزایش می دهد.
قبل از مصرف پروبنسید
اگر شرایط زیر را دارید از این دارو استفاده نکنید:
- سنگ کلیه اوریک اسیدی
- حمله نقرسی تازه شروع شده
- بیماری سلول های خونی مانند آنمی یا کاهش گلبول های سفید خون
- پروبنسید نباید به کودکان زیر ۲ سال داده شود.
اگر موارد زیر را دارید به پزشک خود اطلاع دهید:
- سنگ کلیه
- بیماری کلیوی
- زخم معده
مقدار درست مصرف داروی پروبنسید
- قبل از شروع درمان با این دارو، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات دارویی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
- دوز و مقدار داروی probenecid ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ ین دارو نیز یک قرص دارو را دقیقاً همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. معمولا باید درمان را با دوز کم این دارو آغاز کنید و سپس دوز داروی شما بر اساس علائم بیماری تان تنظیم شود. بعد از جندین ماه که اسید اوریک شما در حد طبیعی بود، دوز داروی روزانه شما به کم ترین دوز موثر کاهش یابد.
- نباید همراه با آغاز حملات نقرسی شدید و ناگهانی، شروع به مصرف این دارو کنید. باید صبر کنید تا علائم شدید نقرس شما کاهش یافته و سپس این دارو را استفاده کنید.
- داروی probenecid یک مسکن نیست، برای تسکین دردهای عضلانی ناشی از نقرس باید از داروهایی مانند کلشی سین، ایندومتاسین یا ناپروکسن استفاده نمایید.
- اگر فراموش کردید که دوز داروی روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
نحوه مصرف پروبنسید
- دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی برچسب دارو یا تجویز پزشک مصرف کنید.
- هنگام مصرف این دارو مایعات زیادی مصرف کنید تا از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری شود.
- ممکن است پزشک شما داروهای دیگری را برای پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه تجویز کند. به مصرف داروها تا زمانی که پزشک شما تجویز کرده است ادامه دهید.
- در صورتی که برنامه جراحی دارید، به جراح خود بگویید اخیرا پروبنسید مصرف کرده اید. این دارو می تواند بر پاسخ بدن به بیهوشی تاثیر بگذارد.
- اگر علائم نقرس شما بهبود نیافت و یا بدتر شد به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک شما ممکن است یک داروی تکمیل کننده به نام کلشی سین برای شما تجویز کند.
- دارو را در دما اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید.
عوارض جانبی پروبنسید
این دارو می تواند باعث حالت تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، سردرد، درد لثه، گر گرفتگی آلوپسی، سرگیجه، آنمی و تکرر ادراری شود. هم چنین واکنش های افزایش حساسیت، تب، درماتیت، خارش و ندرتاً آنافیلاکسی و سندرم استیون-جانسون رخ می دهند. گزارش هایی از لوکوپنی، نکروز کبدی، سندرم نفروتیک و آنمی آپلاستیک موجود است. آنمی همولیتیک نیز رخ داده است که شاید مرتبط با کمبود G6PD باشد. در مصرف آن در نقرس مزمن به ویژه در طی ماههای اول درمان Probenecid منجر به تسریع حملات حاد می شود. در مصرف بیش از اندازه دارو تحریک سیستم عصبی مرکزی رخ می دهد که با تشنج و مرگ ناشی از نارسایی تنفسی همراه است. در این موارد باید اقدام به لاواژو درمان علامتی نمود.