آرگاتروبان یک داروی ضد انعقاد و یک مولکول کوچک مهارکننده مستقیم ترومبین است. در سال ۲۰۰۰ میلادی، آرگاتروبان توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) برای پیشگیری یا درمان ترومبوز در بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی ناشی از هپارین (HIT) مجوز گرفت. در سال ۲۰۰۲، برای استفاده در مداخلات عروق کرونر از راه پوست در بیماران مبتلا به HIT یا در معرض خطر ابتلا به آن تأیید شد. در سال ۲۰۱۲، توسط MHRA در انگلستان برای ضد انعقاد در بیماران مبتلا به ترومبوسیتوپنی نوع ۲ (HIT) ناشی از هپارین که نیاز به درمان ضد ترومبوتیک تزریقی دارند، تایید شد.
آرگاتروبان به صورت داخل وریدی تجویز می شود و غلظت پلاسمایی دارو در عرض ۱-۳ ساعت به حالت ثابت می رسد. آرگاتروبان در کبد متابولیزه می شود و نیمه عمر آن حدود ۵۰ دقیقه است. توسط PTT نظارت می شود. به دلیل متابولیسم کبدی، ممکن است در بیماران مبتلا به اختلال عملکرد کلیوی استفاده شود. (این برخلاف لپیرودین است، یک مهارکننده مستقیم ترومبین که عمدتاً از طریق کلیوی پاک می شود).
موارد منع مصرف داروی آرگاتروبان
- به تاریخ انقضای داروی آرگاتروبان (Argatroban) توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی آرگاتروبان را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
- چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- افراد مسن
- بارداری
- شیردهی
- مشکلات قلبی عروقی
- سکته
- مشکلات کبدی
- مشکلات کلیوی
- فشار خون بالا
- سابقه اخیر پارگی عروق بزرگ یا بیوپسی اندام ها
- ریسک بالای خونریزی (اختلالات مادرزادی یا اکتسابی خونریزی دهنده، زخم گوارشی)
- اگر اخیراً خونریزی شدید داشته اید.
- اگر اخیراً جراحی (مانند جراحی مغز، نخاع، کمر و یا چشم) داشته اید.
موارد هشدار و احتیاطات ویژه حین مصرف داروی آرگاتروبان
- بی خطر و مؤثر بودن این دارو در کودکان ثابت نشده است.
- در صورت آسیب به سر یا خونریزی فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- چنانچه جراحی یا هرگونه درمان پزشکی در پیش دارید، پزشک را در جریان مصرف این دارو قرار دهید.
- بیماران بالای ۶۵ سال ممکن است نسبت به عوارض جانبی آرگاتروبان حساس تر باشند.
- امکان خونریزی به راحتی وجود دارد، بنابراین مراقب باشید تا آسیب فیزیکی به بدنتان وارد نشود به طور مثال از مسواک نرم استفاده کرده و برای اصلاح از ریش تراش برقی استفاده نمایید.
تداخلات دارویی آرگاتروبان
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی آرگاتروبان، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.از جمله داروهایی که ممکن است با آرگاتروبان تداخل داشته باشند، عبارتند از:
- دیگر داروهای ضد انعقاد خوراکی
- داروهای ترومبولیتیک دیگر
- هپارین
- آسپرین
- استامینوفن
عوارض مصرف آرگاتروبان
همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف این دارو، از بین می روند. در صورت بروز مستمر هر یک از عوارض می بایست به پزشک اطلاع داده شود:
- خونریزی کلی
- مشکلات دستگاه گوارش
- خونریزی تناسلی
- کاهش هموگلوبین و هماتوکریت
- افت فشار خون
- تب
- اسهال
- عفونت خون
- ایست قلبی
- حالت تهوع
- تاکی کاردی بطنی
- درد
- عفونت ادراری
- استفراغ
- عفونت
- پنومونی
- فیبریلاسیون دهلیزی
- سرفه
- عملکرد غیر طبیعی کلیه
- درد شکم
- اختلال عروقی
واکنش های شدید حساسیتی (علائم حساسیت به دارو مانند راش پوستی و تنگی نفس)، سردرگمی یا ضعف: اگر این علائم را داشتید سریعا به پزشک مراجعه نمایید. اگر شما هر علائم دیگری دارید که احساس می کنید به خاطر استفاده از آرگاتروبان می باشد، با پزشک خود مشورت کنید.