سفوروکسیم یکی از سفالوسپورین های نسل دوم می باشد که در زمان عفونت های متعدد مثل عفونت های استخوان و مفاصل، برونشیت و دیگر عفونت های راه تنفسی تحتانی، گونوره آ، مننژیت، اوتیت مدیا، پرتیونیت، فارنژیت، سینوزیت، عفونت های پوستی و عفونت های بافت نرم و عفونت های راه ادراری کاربرد دارد. هم چنین به عنوان پروفیلاکسی عفونت های جراحی کاربرد دارد. سفوروکسیم به صورت خوراکی به صورت استراستوکسی اتیل وانکستیل به فرم قرص و یا سوسپانسیون و بعد از غذا تجویز می شود و یا به صورت نمک سدیم تزریق می شود.
سفوروکسیم سدیم به طریق تزریق عمیق داخل عضلانی و یا تزریق داخل وریدی آهسته طی 3 تا 5 دقیقه تجویز می شود.. 2/1 گرم سفوروکسیم انکستیل و 05/1 گرم سفوروکسیم سدیم هر کدام تقریباً معادل با یک گرم سفوروکسیم می باشد. دوزهای معمول خوراکی در مورد بالغین 125میلی گرم و 2 بار در روز در مورد عفونت راه ادراری بدون عارضه می باشد و در مورد عفونت های راه تنفسی دوز 250 تا 500 میلی گرم، 2 بار در روز تجویز می شود. دوز تجویزی در مورد کودکان بالای 3 ماه 125میلی گرم، 2 بار در روز و یا 10میلی گرم بر کیلوگرم، 2 بار در روز تا حداکثر 250 میلی گرم در روز می باشد. در کودکان بالای دو سال مبتلا به اوتیت مدیا دوز 250 میلی گرم2 بار در روز تجویز می گردد و یا 15میلی گرم، 2 بار در روز تا حداکثر 500میلی گرم در روز. دوز معمول تزریقی 750 میلی گرم هر 8 ساعت می باشد ولی در عفونت های شدیدتر ممکن است دوز 5/1 گرم هر 8 ساعت و در بعضی موارد هر 6 ساعت تجویز شود.
موارد منع مصرف سفوروکسیم (فارینات)
- به تاریخ انقضای داروی Cefuroxime توجه کنید و اگر دارویی که در دستتان است تاریخ انقضای آن تمام شده است، از مصرف آن خودداری کنید.
- هرگز داروی سفوروکسیم را به فرد دیگری حتی با علائم مشابه خودتان تجویز نکنید.
چنانچه شرایط یا بیماری خاصی دارید، قبل از تجویز این دارو، پزشک را مطلع سازید. به ویژه اگر شرایط زیر را دارید:
- حساسیت به این دارو یا دیگر مواد و داروها (مانند حساسیت به هر نوع پنی سیلین یا هر نوع آنتی بیوتیک سفالوسپورین (مانند سفدینیر، سفالکسین))
- بارداری یا تصمیم به بارداری
- شیردهی
- اختلال معده یا روده مانند کولیت
- سوء تغذیه
- مشکلات کلیوی
- مشکلات کبدی
تداخلات دارویی سفوروکسیم
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی (گیاهی، مکمل و …) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سفوروکسیم، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید.
از جمله داروهایی که با سفوروکسیم، تداخل دارند، عبارتند از:
- دیگر آنتی بیوتیک های سفالوسپورین (مانند توبرامایسین، جنتامایسین)
- داروهای کاهنده اسید معده (مانند فاموتیدین، اس امپرازول)
- دیورتیک ها یا قرص های آب
- رقیق کننده های خون (مانند وارفارین، کومادین)
- پروبنسید
- کلرامفنیکل
عوارض جانبی سفوروکسیم
در صورت بروز علایم زیر بلافاصله با پزشکتان تماس بگیرید: کبودی یا خونریزی غیرعادی، درد مفاصل،منگی، اسهال، درد شکمی، تهوع و استفراغ، زخم های دهانی یا زبانی، خارش یا ترشح واژن، پلاک های سفید در دهان یا روی زبان. یک واکنش حساسیتی نادر به سفوروکسیم آنافیلاکسی است که به مراقبت پزشکی فوری نیاز دارد، از آنجا که آنافیلاکسی به سرعت پیشرفت می کند، در صورت بروز تورم لب ها و دور چشم ها، بثورات جلدی، کهیر، تورم پوستی، تب، غش ناگهانی، ضربان قلب تند، یا خس خس سینه، یا مشکل تنفسی، بلافاصله مصرف آنتی بیوتیک را قطع کرده و با یک مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی در مورد سفوروکسیم
- مصرف کنندۀ دارو باید به طور منظم به پزشک خود مراجعه کند تا بهبود او را زیر نظر داشته باشد.
- مصرف سفوروکسیم ممکن است موجب اسهال شود،در صورت مشاهده چنین عوارضی قبل از مشورت با پزشک معالج ،داروی دیگری را برای درمان اسهال استفاده ننمایید.ممکن با مصرف این داروها ، اسهال شدیدتریا طولانی تر شود.در چنین شرایطی بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید.
- قبل از انجام آزمایش، پزشک معالج را از مصرف این دارو مطلع نمایید.جواب آزمایش ممکن است بر روی دارو تاثیرگذار باشد.