میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی کلسیم سیترات

  سه شنبه، 12 اردیبهشت 1402   زمان مطالعه 2 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی کلسیم سیترات
داروی کلسیم سیترات برای پیشگیری یا درمان سطوح پایین کلسیم خون در بیمارانی استفاده می‌شود که از رژیم غذایی خود به قدر کافی کلسیم دریافت نمی‌کنند. در این مطلب میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی کلسیم سیترات بررسی می‌شود. همراه ساعدنیوز باشید.

کمبود کلسیم می‌تواند هر یک از کارکرد‌های بدن را تحت تاثیر قرار داده و به شکل‌های مختلفی در بدن بروز کند. کلسیم فراوان ترین ماده معدنی در بدن انسان می باشد. با این وجود، هیپوکلسمی و به عبارت دیگر، کمبود کلسیم بیشتر از آنچه فکر کنیم، افراد را درگیر می کند. هیپوکلسمی که بیماری کمبود کلسیم شناخته می‌شود بر اثر افت سطح کلسیم در خون بروز می‌کند. پایین آمدن سطح کلسیم خون به دلایل مختلفی از جمله مشکلات غدد پاراتیروئید، کلیه، روده ها و یا عدم دریافت کافی کلسیم از رژیم غذایی می باشد. عوارض ناشی از کمبود کلسیم در مرور زمان به طرز چشمگیری می تواند سبک زندگی شما را تغییر دهد، به همین دلیل پیشگیری و درمان کمبود کلسیم بسیار حایز اهمیت است.

داروی کلسیم سیترات

میزان مصرف داروی کلسیم سیترات


این دارو را به همراه غذا میل کنید. اگر محصول انتخابی شما حاوی کلسیم سیترات باشد، ممکن است با غذا یا بدون آن میل شود. تمام دستورات مندرج بر روی پاکت محصول را به دقت مطالعه کنید. برای جذب بهتر این دارو، اگر دوز مصرف روزانه شما بیش از 600 میلی گرم است، دوز مصرف خود را تقسیم کرده و صبح و شب آن را مصرف کنید.

مکانیزم اثر داروی کلسیم سیترات


کلسیم سیترات سطح کلسیم پلاسما را افزایش می‌دهد. این باعث کاهش جریان کلسیم از فعالیت استئوسیت از طریق کاهش ترشح هورمون پاراتیروئید (PTH) می شود. کلسیم این کار را با تحریک گیرنده کلسیم متصل به G-protein در سطح سلول های پاراتیروئید انجام می دهد. کاهش میزان جریان کلسیم باعث افزایش مقدار کلسیم ذخیره شده در استخوان و افزایش تراکم استخوان می شود. کاهش ترشح PTH همچنین مقدار ویتامین D متابولیزه شده به شکل فعال آن، کلسیدیول را کاهش می‌دهد. از آنجایی که کلسیدیول بیان ATPases وابسته به کلسیم و کانال کاتیون پتانسیلگیرنده انتقال زیر خانواده 5 عضو 6 (TRPV6) را افزایش می‌دهد که هر دو در جذب کلسیم از روده دخیل هستند، کاهش کلسیدیول باعث کاهش جذب کلسیم می‌شود. علاوه بر این، TRPV5، کانال مسئول بازجذب کلسیم در کلیه، هنگامی که ترشح PTH کاهش می یابد کم می‌شود بنابراین دفع کلسیم از طریق کلیه ها افزایش میابد. هورمون دیگر، کلسیتونین، احتمالا در کاهش میزان جذب استخوان در زمان های کلسیم بالای پلاسما دخیل است.

اثر فارماکوکینتیک داروی کلسیم سیترات


  • جذب: درصد کلسیم جذب شده به طور معکوس با دریافت آن تغییر می کند.

  • زمان رسیدن به حداکثر غلظت پلاسمایی: 3.5-5 ساعت بسته به نوع فرمولاسیون متغیر است.

  • اتصال به پروتئین: حدود46.4% کلسیم به پروتئین پلاسمایی متصل می شود.

سخن آخر

اگر می خواهید از مصرف این کلسیم بهترین نتیجه را بدست آورید، باید به برخی از موارد توجه داشته باشید. مصرف این کلسیم با مکمل های حاوی زینک و منیزیم توصیه نمی شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها