میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی پرالیدوکسیم

  یکشنبه، 30 بهمن 1401   زمان مطالعه 2 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی پرالیدوکسیم
داروی پرالیدوکسیم برای درمان بیمارانی استفاده می‌شود که در معرض مقادیر بالایی از حشره کش‌های ارگانوفسفاتی مهار کنندهٔ AchE قرار گرفته اند. در این مطلب میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر داروی پرالیدوکسیم بررسی می‌شود. همراه ساعدنیوز باشید.

استفاده از حشره‌کش‌ در فضای بسته خانه خطرناک است و پیش از استفاده از این مواد باید در و پنجره‌ها را کاملا باز و پس از استفاده مدتی محل را ترک کرد. بهتر است در مصارف خانگی از انواع حشره‌کش اسپری استفاده شود و در هر بار استفاده به اندازه سه تا چهار پاف اسپری کافی است و باید تا 10 دقیقه کسی وارد اتاق نشود. زنان باردار، کودکان و افراد مسن بیشتر در معرض مسمومیت ناشی از تماس با حشره‌کش‌ شیمیایی قرار دارند. اثر سموم موجود در حشره‌کش‌ها بسته به نوعی که مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌تواند تا مدت‌ها روی در و دیوار خانه باقی بماند و در صورت تماس فیزیکی افراد خانه، وارد گردش خون و بروز اختلالات گوارشی شود.

داروی پرالیدوکسیم

میزان مصرف داروی پرالیدوکسیم


این دارو معمولاً به صورت کلرید یا مسیلات داده می شود اما به شکل نمک های یدید و متیل سولفات نیز داده می شوند. دوزهای تجویزی بر حسب نمک ها بیان می شوند. این دارو را می توان به صورت تزریق آهسته داخل وریدی طی 5 تا 10 دقیقه و انفوزیون داخل وریدی طی 15 تا 30 دقیقه و یا به صورت تزریق زیر پوستی و داخل عضلانی و یا خوراکی تجویز نمود.

  • بالغین: وریدى 2ـ1 گرم سپس 250mg هر 5 دقیقه تا ایجاد پاسخ مطلوب.

  • بالغین: انفوزیون وریدى 2ـ1 گرم درصد میلی‌لیتر نرمال‌سالین (NS) به‌مدت 30ـ15 دقیقه ممکن است در یک ساعت تکرار شود؛ خوراکى 3ـ1 گرم هر 5 ساعت.

  • کودکان: انفوزیون وریدى mg/kg 20/40 در دوز رقیق شده در 100ml نرمال‌سالین در مدت 30ـ15 دقیقه.

مکانیزم اثر و اثر فارکودینامیک داروی پرالیدوکسیم


عملکرد اصلی پرالیدوکسیم باز فعالسازی آنزیم کولین استراز است که توسط حشره کش های ارگانوفسفره یا ترکیبات مشابه با فرایند فسفوریلاسیون غیر فعال شده است. پرالیدوکسیم پروسه پیر شدن آنزیم کولین استراز فسفوریله شده را به یک فرم غیر قابل احیا کند می کند و عملکرد آنزیم را به حالت طبیعی برمی گرداند.

ترکیبات فسفوریله کننده، آنزیم کولین استراز را غیر فعال کرده و باعث تجمع استیل کولین و فلج شدن عضلات می شوند. پرالیدوکسیم عمدتا باعث باز فعالسازی کولین استراز و رفع فلج عضلانی می شود. پرالیدوکسایم علایم و نشانه های موسکارینی نظیر ترشح بیش از حد بزاق و برونکو اسپاسم را نیز کاهش می دهد اما این ویژگی چندان مهم نیست چرا که آتروپین برای این منظور به اندازه کافی اثربخش است.

اثر فارماکوکینتیک داروی پرالیدوکسیم


  • پرالیدوکسیم بصورت تزریق وریدی یا عضلانی استفاده می شود. بعد از تزریق عضلانی طی 28 دقیقه به حداکثر غلظت پلاسمایی می رسد.

  • توزیع دارو در مایع خارج سلولی است و اتصال پروتئینی ندارد.

  • بخشی از دارو به صورت تغییر نیافته و بخش دیگر به صورت متابولیزه شده (توسط کبد) از طریق ادرار دفع می شود.

  • این دارو کوتاه اثر است و ممکن است نیاز به تکرار تجویز دارو باشد خصوصا در مواردی که شواهدی مبتنی بر ادامه بازجذب سم موجود است.

سخن آخر

فقط در صورت دسترسى داشتن به تجهیزات اورژانس داروی پرالیدوکسیم را مصرف کنید. حتی‌الامکان تا 4 ساعت پس از مسمومیت، از دارو استفاده کنید. بعد از رقیق کردن 1 گرم از دارو در 20 میلی‌لیتر آب‌مقطر، تزریق وریدى را انجام دهید. رقیق کردن بعدى در 100ml نرمال‌سالین است که به‌صورت 1 گرم در مدت 30ـ15 دقیقه داده می‌شود.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها