داروی متاپروترنول یکی از داروهایی می باشد که معمولا برای درمان آسم، برونشیت، انسداد مزمن ریوی و دیگر حالت های تنفسی که دچار مشکل باشد مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو را شما می توانید به صورت قرص و شربت در بازار تهیه کنید. در ادامه شما را بیشتر با این دارو آشنا خواهیم کرد.
میزان و نحوه مصرف داروی متاپروترنول
این دارو در افراد متفاوت میزان متفاوتی دارد و ما نمی توانیم دز مصرفی را به صورت دقیق برایتان مشخص کنیم از این رو اگر می خواهید از این دارو استفاده کنید باید به پزشک مراجعه کنید و دز مصرفی دقیق را از او جویا شوید. البته برای افرادی که به بیماری خاصی مبتلا نمی باشند و از دارو های خاصی استفاده نمی کنند یک دز مصرفی تعیین شده است و این دز مصرفی عبارت است از :
- افراد بالغ و کودکانی که وزنی بالای ۲۷ کیلوگرم دارند روزانه سه تا چهار عدد از این قرص را نیاز دارند.
- کودکانی که وزن آن ها کم تر از ۲۷ کیلو گرم می باشد باید روزانه ۳ الی ۴ بار از این دارو با دز ۱۰ میلی گرم استفاده کنند.
احتیاط های مصرفی داروی متاپروترنول
از هر دارویی که استفاده می کنید باید یک سری اطلاعاتی را در مورد احتیاط های آن داشته باشید در غیر این صورت ممکن است مشکلات بی شماری برایتان ایجاد گردد. در ادامه موارد احتیاطی این دارو را برایتان بررسی می کنیم.
- در صورتی که بیماری های قلبی مبتلا هستید بهتر است سر خود از این دارو استفاده نکنید و سعی کنید قبل از خوردن هر دارویی ابتدا با پزشک خود مشورت نمایید.
- اگر دچار صرع و یا افت شدید فشار خون هستید قبل از خوردن دارو با یک متخصص در این زمینه مشورت نمایید.
- این دارو برای کودکان زیر ۶ سال ممنوع می باشد.
- برای این که بدانید این دارو تاثیر بدی بر روی ریه ها ندارد باید حتما به صورت دوره ای اسکن را انجام دهید.
- از دیگر موارد احتیاطی برای استفاده از داروی متاپروترنول سابقه بیماری های دیابت، تیروئید، اختلالات و نارسایی های کلیوی و کبدی، بالا بودن فشار خون و بیماری های شرایین قلبی می باشد.
نکات قابل توصیه در مورد داروی متاپروترنول
در صورت وجود هرکدام از موارد زیر قبل از مصرف دارو با پزشک مشورت شود:
- سابقه آلرژی به داروی متاپروترنول یا ترکیبات آن و آلرژی به سایر داروها و مواد غذایی وعلائمی که ایجاد شده است ( راش پوستی, کهیر, خارش, اشکال در تنفس, سرفه, ادم صورت و زبان)
برای اطمینان از بی خطری دارو در موارد زیر با پزشک مشورت شود:
- اختلالات قلبی, فشارخون بالا, اختلالات ریتم قلب, صرع, سطح پایین پتاسیم در خون , دیابت و هایپرتیروئیدیسم.
- در خصوص اثرات داروی متاپروترنول روی جنین اطلاعات کافی در دسترس نیست و در صورت بارداری یا قصد باردار شدن حتما با پزشک مطرح شود.
- در خصوص ترشح داروی متاپروترنول در شیر اطلاعات کافی در دسترس نیست, برای مصرف دارو با پزشک مشورت شود و بر اساس سنجش سود و ضرر برای کودک و مادر تصمیم گیری شود.
- در خصوص مصرف متاپروترنول در کودکان زیر 6 سال اطلاعات کافی در دسترس نیست.
- برای اطمینان از عدم عوارض جانبی باید به صورت دوره ای بررسی های قفسه سینه تویط رادیوگرافی و سایر روش ها انجام شود.
- دارو باید در دمای اتاق و دور از رطوبت, گرما و نور نگهداری شود.
- در صورت فراموش کردن یک دوز داروی متاپروترنول باید بلافاصله استفاده شود ولی اگر تا دوز بعدی زمان زیادی باقی نیست از دوز فراموش شده صرف نظر شده و برنامه عادی مصرف دارو ادامه یابد و دوز دارو 2 برابر نشود.
- داروی متاپروترنول برای درمان اختلالاتی مانند آسم, برونشیت و آمفیزم استفاده می شود.
عوارض جانبی متاپروترنول
هر دارو به موازات ایجاد اثرات درمانی مورد نظر، ممکن است سبب بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. اگرچه کلیه این عوارض در یک فرد مشاهده نمی شود ولی در صورت بروز هر یک از عوارض زیر با پزشک معالج مشورت نمایید. عوارض جانبی متاپروترنول عبارت است:
- CNS: ضعف، سردرد، سرگیجه، لرزش، خواب آلودگی، تحریک پذیری
- GI: تهوع و استفراغ، سوزش معده، خشکی دهان، طعم نامطلوب در دهان
- CV: تاکیکاردی، افت فشار خون، ایست قلبی
- Respiratory: سرفه، خشکی گلو، برونکواسپاسم
- Other: واکنش های حساسیتی، راش، بثورات جلدی
مصرف متاپروترنول در بارداری و شیردهی
- مصرف متاپروترنول در بارداری: داده های کنترل شده ای در مورد مصرف متاپروترنول در بارداری انسان در دست نیست. مطالعات حیوانی تاثیرات تراتوژنیک را در دوزهایی 30 برابر دوز نرمال انسانی نشان داده است.
- مصرف متاپروترنول در شیردهی: داده ای مبنی بر ترشح متاپروترنول در شیر انسان در دست نمی باشد. مصرف متاپروترنول در شیردهی باید با احتیاط باشد.