ترازودون یک داروی ضد افسردگی است که به عنوان تعدیل کننده سروتونین طبقه بندی می شود. این بدان معنی است که سطح یک انتقال دهنده عصبی خاص، سروتونین را در مغز تنظیم می کند. این دارو به عنوان یک داروی ژنریک و یک نام تجاری موجود است و همراه با درمان علائم افسردگی، ممکن است برای درمان اضطراب، اسکیزوفرنی یا حرکات غیرقابل کنترلی که با سایر داروها رخ می دهد نیز تجویز شود.
موارد مصرف ترازودون
ترازودون در درمان افسردگی مصرف دارد. چون ضد اضطراب و خواب آور است لذا در مواردی که افسردگی همراه با اضطراب، بی خوابی یا هر دو باشد سودمندتر است. ترازودون، با نام های تجاری بسیاری فروخته می شود. این دارو برای درمان اختلال افسردگی عمده، اختلالات اضطرابی و همراه با داروهای دیگر برای وابستگی به الکل استفاده می شود که موارد استفاده پزشکی زیر را دارد:
- افسردگی تک قطبی، با یا بدون اضطراب اولین استفاده از ترازودون، درمان افسردگی اساسی است. داده های حاصل از آزمایشات باز و دو کور نشان می دهد که اثر ضد افسردگی ترازودون با آمی تریپتیلین، دوکسپین و میانسرین قابل مقایسه است. همچنین، ترازودون خواص ضد اضطراب، سمیت قلبی کم و عوارض جانبی نسبتاً خفیف را نشان داد.ترازودون اغلب برای بیماران سالمندان مبتلا به افسردگی که دارای اضطراب شدید و بی خوابی هستند، مفید است.
- اختلال اضطراب
- بی خوابی. بسیاری از پزشکان از ترازودون با دوز کم به عنوان جایگزینی برای بنزودیازپین ها برای درمان بی خوابی استفاده می کنند. دو بررسی اخیر نشان داد که ترازودون دومین عامل تجویز شده برای بی خوابی است، اما از آنجا که بیشتر مطالعات محدود به افراد مبتلا به افسردگی است، تعداد کمی از مطالعات در واقع از مصرف ترازودون در بی خوابی اولیه حمایت می کنند.
برای درمان بی خوابی ناشی از سم زدایی مواد افیونی می توان از این دارو استفاده کرد.
نحوه ی مصرف داروی ترازودون
- پیش از شروع مصرف داروی ترازودون و قبل از هر بار مصرف مجدد راهنمای مربوط به مصرف دارو را مطالعه کنید. اگر سوالی در مورد نحوه ی مصرف دارو داشتید با روانپزشک یا دکتر داروخانه مشورت کنید.
- داروی ترازودون را به صورت خوراکی، طبق دستور پزشک، معمولا یک یا دو بار در روز مصرف کنید. در صورتی که از بی خوابی رنج می برید و این دارو را تنها یک بار در روز مصرف می کنید، استفاده از دارو را به قبل از خواب موکول کنید. اگر داروی ترازودون را دو بار در روز مصرف می کنید بهتر است یک دوز آن را پیش از خواب استفاده کنید. با دقت از دستورات پزشک پیروی کنید.
- دوز مصرفی داروی ترازودون به سن، وضعیت بیماری، و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. برای کاهش ابتلا به عوارض جانبی این دارو ممکن است پزشک شما تشخیص بدهد ابتدا دوز کم تری مصرف کنید و سپس دوز مصرفی دارو را به تدریج افزایش دهد.
- داروی ترازودون را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید. توجه داشته باشید که دوز دارو را خودسرانه به بیشتر از مقدار تجویزی افزایش ندهید. در این صورت نه تنها بیماری شما سریع تر بهبود نمی یابد بلکه احتمال ابتلا به عوارض جانبی نیز بیش تر می شود.
- حتی در صورتی که احساس کردید بیماری تان رو به بهبود است مصرف دارو را بدون تشخیص پزشک متوقف نکنید. به یاد داشته باشید که هر روز در زمان مقرر دارو را مصرف کنید. استفاده از دارو را بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید زیرا در این صورت ممکن است به عوارضی مانند اضطراب، آشفتگی و مشکل در خواب مبتلا شوید.
- ممکن است در حدود دو تا چهار هفته طول بکشد تا تاثیرگذاری کامل دارو را مشاهده کنید. در صورتی که بیماری تان بهتر نشد یا اوضاع تان وخیم تر شد به پزشک خود اطلاع دهید.
- تجویز و تعیین دوز مصرفی این دارو برای درمان افسردگی یا دیگر اختلالات روانی تنها بر عهده روانپزشک است، از این رو از مصرف خودسرانه دارو جدا خودداری کنید.
مقدار مصرف ترازودون
- بزرگسالان:مقدار اولیه : 150 mg در روز در مقادیر منقسم ، مقدار نگهدارنده: ممکن است مقدار 50 mg در روز هر 3 تا 4 روز افزایش یابد . حداکثر مقدار مجاز برای بیماران سرپایی : 400 mg در روز در مقادیر منقسم، و در بیماران بستری : 600 mg در روز در مقادیر منقسم.
- سالمندان: مقدار اولیه : 150 mg در روز در مقادیر منقسم ، مقدار نگهدارنده: ممکن است مقدار 50 mg در روز هر 3 تا 4 روز افزایش یابد . حداکثر مقدار مجاز برای بیماران سرپایی : 400 mg در روز در مقادیر منقسم، و در بیماران بستری : 600 mg در روز در مقادیر منقسم.
- کودکان: 6 تا 12 سال:مقدار اولیه:1.5 تا 2 mg/kg/day در مقادیر منقسم. مقدار نگهدارنده: ممکن است تا 6 mg/kg/day در 3 نوبت افزایش یابد. 12 تا 18 سال: مقدار اولیه : 25 تا 50 mg در روز. مقدار نگهدارنده: ممکن است تا 100 تا 150 mg در روز در مقادیر منقسم افزایش پیدا کند.
هشدارها در مورد مصرف ترازودون
- در مصرف ترازودون بیماران دارای اختلالات افسردگی شدید(MDD)، هم بزرگسالان وهم کودکان، ممکن است وخیم تر شدن وضعیت افسردگی و یا افزایش تمایل به خودکشی یا تغییرات رفتاری غیرطبیعی را تجربه کنند.
- احتمال بروز سندروم سروتونین یا سندروم نورولپتیک بدخیم کشنده در مصرف ترازودون وجود دارد.
- در بیماران دارای افسردگی دوقطبی با احتیاط فراوان ترازودون تجویز شود.
- ترازودون ممکن است سبب طولانی شدن فاصله QT/QTc شود.
- ترازودون در بیماران قلبی بااحتیاط تجویز شود.در شروع مرحله بهبودی آنفارکتوس میوکارد تجویز ترازودون توصیه نمی شود.
- بیماران مصرف کننده ترازودون باید آگاه باشند که با مصرف همزمان داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی و آسپیرین و دیگر داروهای ضدانعقاد خون ، امکان خونریزی وجود دارد.
- در مصرف ترازودون در مواردی نعوذ پایدار ( نعوذ دردناک بیشتر از 6 ساعت)در مردان دیده شده است.
- کاهش غلظت یون سدیم پلاسما در درمان با SNRIs و SSRIs از جمله ترازودون با شیوع بالایی رخ می دهد.این کاهش غلظت یون سدیم پلاسما در نتیجه سندروم ترشح نامناسب هورمون ضد ادراری (SIADH) بروز می کند.
- ترازودون ممکن است باعث حالت خواب آلودگی شود در نتیجه در انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند احتیاط لازم را انجام دهید.
- اتساع مردمک چشم بدنبال تعداد زیادی از ضد افسردگی ها از جمله ترازودون می تواند رخ دهد. ترازودون می تواند سبب حمله بسته شدن زاویه در بیماران دارای زاویه باریک ذاتی (کسانیکه تحت عمل برداشتن قرنیه قرار نگرفته اند)شود.