داروی آمیلوراید متعلق به گروهی از داروها با عنوان دیورتیک های نگهدارنده پتاسیم شناخته شده است. دیورتیک ها (ادرار آور) داروهایی هستند که میزان ادرار خروجی از کلیه را افزایش می دهند. آنها اغلب قرص های “آب” نامیده می شوند. داروی آمیلوراید دیورتیک نگه دارنده پتاسیم نامیده می شود، زیرا برخلاف بعضی از دیورتیک های دیگر، موجب از دست دادن پتاسیم از بدن نمی شود. برای همین است که در درمان فشار خون بالا و همچنین احتباس آب (ادم) استفاده می شود.
ادم وقتی رخ می دهد که مایع از عروق خونی نشت می کند که منجر به تورم در بافت ریه، پا یا مچ پا می شود. این باعث می شود شما احساس تنگی نفس کرده و پاهای شما ورم کند. ادم معمولاً توسط نارسایی قلبی یا بیماری کبد ایجاد می شود. داروی آمیلوراید با افزایش مقدار ادرار کلیه از ساخت این مایع و ایجاد ادم، جلوگیری می کند.
نکاتی که قبل از مصرف آمیلورید باید در نظر گرفته شود
برخی از داروها برای افراد با شرایط خاص مناسب نیست و بعضی داروها نیز درصورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است قبل از مصرف داروی آمیلورید ، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:
- در صورتی که باردار هستید و یا به نوزاد خود شیر می دهید.
- اگر هرگونه مشکل کلیوی یا دفع ادرار دارید.
- اگر دچار دیابت قندی هستید.
- اگر بیماری بنام آدیسون (مشکل غده آدرنال) دارید.
- اگر سطح پتاسیم خون شما بالا است.
- اگر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمامی داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویزشده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
- اگر سابقه واکنش آلرژیک به دارویی دارید.
مکانیسم اثر آمیلورید
کانال های سدیمی در اپی تلیال توبول دیستال (DCT) و مجرای جمع کننده ادرار را که مانع از بازجذب سدیم از لومن می شوند، مهار می کند. این پروسه، سدیم داخل سلولی و عملکرد پمپ Na+/K+ATPase را کاهش می دهد و منجر به حفظ پتاسیم و کاهش دفع کلسیم، منیزیوم و هیدروژن می شود. به علت محدود بودن ظرفیت برداشت سدیم در مجرای DCT و جمع کننده، اثرات ناتریورتیک، دیورتیک و آنتی هایپرتنسیو به طور کلی ضعیف قلمداد می شود.
مقدار و روش مصرف داروی آمیلوراید
- قبل از شروع درمان با داروی آمیلوراید (Amiloride) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
- دوز و مقدار داروی آمیلوراید از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نمایید.
- پزشک معمولاً یک دوز یا احتمالاً دو دوز در روز را برایتان تجویز می کند. از آنجایی که این دارو باعث می شود زیاد به دستشویی بروید، بهتر است صبح مصرف شود و چنانچه بیش از یک دوز در روز برایتان تجویز شده است، مطمئن شوید که آخرین دوز خود را حداکثر تا ساعت ۶ بعد از ظهر مصرف کنید.
- در صورت فراموش کردن دوزی از داروی آمیلوراید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید مگر اینکه اواخر روز باشد. اگر بعد از ساعت ۶ بعد از ظهر است، از مصرف دوز فراموش شده صرفنظر کرده و بر طبق برنامه به مصرف دارو ادامه دهید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، دو دوز را با هم مصرف نکنید.
- درمان با داروهای دیورتیک معمولاً طولانی مدت است، بنابراین مصرف داروی آمیلوراید را مطابق با دستور پزشک ادامه دهید، مگر اینکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد.
- این دارو را می توانید قبل یا بعد از غذا مصرف نمایید.
موارد احتیاط مصرف قرص آمیلوراید
- قبل از مصرف آمیلوراید، اگر به این دارو یا آلرژی دیگری دارید به پزشک یا داروساز خود بگویید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد، که می تواند باعث واکنش های آلرژیک یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- آمیلوراید می تواند باعث افزایش سطح پتاسیم( هیپرکالمی) شود. این اثر بیشتر در افراد مسن و در بیماران مبتلا به بیماری کلیوی، دیابت یا بیماری جدی رخ می دهد. هنگام مصرف داروی آمیلوراید باید سطح پتاسیم به طور منظم از نزدیک کنترل شود. در صورت عدم درمان، سطح بسیار بالایی از پتاسیم ممکن است کشنده باشد. در صورت بروز علائم افزایش سطح پتاسیم، از جمله: ضعف عضلانی، ضربان قلب آهسته / نامنظم، بی حس شدن و گزگز شدن پوست بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین غذاهای حاوی پتاسیم مانند موز و آب پرتقال را محدود کنید. قبل از استفاده از هر نوع محصول حاوی پتاسیم (مانند مکمل های پتاسیم، جایگزین های نمک) با پزشک قلب و عروق مشورت کنید.