میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر زانامیویر

  جمعه، 09 دی 1401   زمان مطالعه 3 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر زانامیویر
زانامیویر دارویی است که برای درمان و جلوگیری از آنفلوآنزا ناشی از ویروس‌های آنفلوآنزا A و B استفاده می‌شود . این ماده یک مهارکننده نورامینیداز است. هم اکنون این دارو توسط گلاکسواسمیت‌کلاین تحت نام تجاری رلنزا (Relenza) به عنوان پودر استنشاقی به بازار عرضه می‌شود. در این بخش به میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر زانامیویر در ساعد نیوز می پردازیم.

زانامیویر یک داروی ضد ویروس است که عملکرد ویروس ها را در بدن مختل می کند. زانامیویر برای درمان علائم آنفولانزا در افرادی که از شروع علائم آنها کمتر از ۲ روز می گذرد استفاده می شود. زانامیویر همچنین می تواند برای جلوگیری از آنفولانزا در افرادی که ممکن است در معرض آن قرار گرفته باشند اما هنوز علائمی ندارند مصرف شود. این دارو علائم سرماخوردگی را درمان نمی کند.

قبل از مصرف زانامیویر

اگر به لاکتوز (قند شیر) حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید.از این دارو برای درمان علائم آنفولانزا در کودکان کمتر از ۷ سال استفاده نکنید. کودکان با سن ۵ سال می توانند از زانامیویر برای جلوگیری از علائم آنفلوانزا استفاده کنند.موارد زیر را به پزشک خود بگویید:

  • آسم
  • بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)
  • هر بیماری مزمن ریوی دیگر

مکانیسم اثر زانامیویر Zanamivir

این دارو به احتمال زیاد ، نورآمینیداز موجو در سطح ویروس آنفولانزا را مهار می کند . به شدت تجمع و رها شدن ذرات ویروسی را تغییر می دهد . با مهار نورآمینیداز ، ویروس نمی تواند از سلول میزان خود خارج شود و به سلول های دیگر حمله کند بدین ترتیب روند تکثیر ویروس مهار شود.
حدود ۴% تا ۱۷% از داروی استنشاق شده از راه دهان ، به طور سیستمیک جذب می شود .دارو متابولیزه نمی شود . به صورت تغییر نیافته از طریق کلیه ها دفع می شود . دارو طی ۲۴ ساعت بدون تغییر در ادرار دفع می شود . داروی جذب نشده از طریق مدفوع دفع می شود.

فارماکوکینتیک زانامیویر

زنامیویر متعاقب تجویز خوراکی جذب ضعیفی دارد و زیست دستیابی آن حدود 2درصد است. حدود 10 تا 20درصد دوز استنشاقی جذب می شود و باعث ایجاد اوج غلظت پلاسمایی طی 1 تا 2 ساعت می شود. باقی مانده در اوروفارنکس رسوب می کند و از طریق مسیر گوارشی حذف می شود. سهم جذب شده به صورت تغییر نکرده در ادرار دفع می شود و نیمه عمر سرمی آن حدود 6/2 تا 5 ساعت است.

 زانامیویر

موارد مصرف زانامیویر

زانامیویر، آنزیم سطحی ویروس به نام نورامینیداز(سیالیداز) را مهار می کند که این آنزیم جهت آزادسازی ذرات جدید تشکیل شده ویروسی از سلول عفونی لازم است و می تواند دسترسی ویروس به سلول را از میان مخاط تسهیل کند. زنامیویر علیه آنفولانزای B , A فعال است.

میزان مصرف زانامیویر

دوز مصرفی این دارو برای افراد متفاوت با هم فرق دارد و باید مطابق با تجویز پزشک مصرف گردد و یا مشورت با پزشک دوز مصرفی دارو تغییر کند .میزان دوز مصرفی دارو به طور روزانه و دیگر موارد مرتبط به شدت بیماری شما بستگی دارد میزان مصرف نوع استنشاقی دارو در خانه :

  1. بزرگسالان ,نوجوانان و کودکان زیر 5سال و یا بزرگتر ,دو بار اسپری در یک وعده به مدت 10 روز ,باید هر روز در زمان معینی از دستگاه استفاده نمود .پس از 36 ساعت از بروز علائم میتوان از این دارو استفاده نمود .
  2. میزان دوز مصرفی کودکان زیر 5 سال باید توسط پزشک تعیین گردد

به منظور پیشگیری از شیوع انفلونزا

  • بزرگسالان ,نوجوانان و کودکان زیر 5 سال و یا بزرگتر ,دو بار اسپری در یک وعده به مدت 28 روز ,باید هر روز در زمان معینی از دستگاه استفاده نمود .5 روز پس از شیوع بیماری میتوان از این دارو استفاده نمود میزان دز مصرفی کودکان زیر 5 سال باید توسط پزشک تعیین گردد

برای درمان انفلونزا

  • بزرگسالان ,نوجوانان و کودکان زیر7 سال به بالا ,دو بار اسپری در یک وعده به مدت 5 روز(12 ساعت فاصله زمانی از صبح تا بعد از ظهر ) باید مصرف گردد و در روز اول دوز مصرفی دوبرابر میباشد و حداقل فاصله زمانی بین دوز ها باید 2 ساعت باشد .پس از 48 ساعت از اغاز علائم میتوان از این دارو استفاده نمود
  • میزان دوز مصرفی کودکان بالای 7 سال باید توسط پزشک تعیین گردد

عوارض جانبی احتمالی داروی زانامیویر

همه داروها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. اما بسیاری از مصرف کنندگان نیز هیچ نوع عارضه ای بروز نمی دهند. یکسری از عوارض بعد از گذشت مدت کوتاهی از مصرف دارو، از بین می روند. در صورت بروز مستمر هریک از عوارض می بایست به پزشک اطلاع داده شود:

  • کهیر پوستی: در صورت آزار دهنده شدن با پزشک خود مشورت نمایید.
  • تنگی نفس: به پزشک خود اطلاع دهید.

اگر علائم دیگری در خود مشاهده کردید که فکر می کنید به دلیل مصرف زانامیویر می باشد به پزشک اطلاع دهید.


دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها