آسبوتولول یک آنتاگونیست بتا آدرنرژیک انتخابی برای قلب با اثرات کم روی گیرنده های ریه می باشد. آسبوتولول اثرات پایدار کننده و شبه کینیدین بر ضربان قلب می شود و همچنین دارای فعالیت ذاتی خفیف سمپاتومیمتیک است.
پیش از مصرف آسبوتولول
اگر به آسبوتولول آلرژی دارید، نباید از آن استفاده کنید، یا در صورت ابتلا به بیماری های قلبی جدی زیر:
- انسداد گره دهلیزی بطنی(AV) (درجه 2 یا 3
- نارسایی شدید قلبی
- ضربان قلب آهسته که موجب ضعف یا از حال رفتن شما شده باشد.
برای اطمینان از اینکه آسبوتولول برای شما مضر نیست، در صورت داشتن موارد زیر به پزشک خود اطلاع دهید:
- بیماری عروق کرونر (تصلب شرائین)
- بیماری های عروقی محیطی (PVD) مانند سندرم رینود
- سابقه نارسایی قلبی
- بیماری قلبی که دیگوکسین (دیجیتالیز) یا دیورتیک ("ادرارآور") مصرف می کنید
- آسم، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، آپنه ی خواب (وقفه تنفسی در خواب) یا سایر اختلالات تنفسی
- دیابت (مصرف آسبوتولول میتواند علائم قند خون پایین را پنهان کند درنتیجه شما متوجه نشانه های آن نمیشوید)
- بیماری کبدی یا کلیوی
- اختلال تیروئید
- سابقه آلرژی
سالمندان ممکن است حساسیت بیشتری نسبت به عوارض این دارو داشته باشند. مضر بودن استفاده از آسبوتولول برروی جنین انسان، مشخص نشده است. با این حال، مصرف آسبوتولول در دوران بارداری ممکن است پس از تولد کودک، مشکلاتی ایجاد کند. از جمله شامل وزن کم هنگام تولد، ضربان قلب آرام و فشار خون پایین است. درصورت بارداری یا برنامه ریزی برای باردار شدن حین مصرف این دارو، پزشکتان را در جریان بگذارید. آسبوتولول می تواند وارد شیر مادر شده و به نوزاد شیرخوار آسیب برساند. درهنگام مصرف آسبوتولول نباید به نوزاد شیر دهید.
روش مصرف داروی آسبوتولول
- قبل از شروع درمان با داروی آسبوتولول ، بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک می کند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید.
- دوز و مقدار داروی آسبوتولول ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است؛ دارو را دقیقا همانطور که پزشک به شما تجویز کرده است، استفاده نمایید. این دارو معمولاً 3-1 قرص در روز تجویز می شود.
- بهتر است دارو را بعد از صرف غذا مصرف کنید، این کار به کاهش ناراحتی معده در شما کمک می کند.
- داروی آسبوتولول با دوز (قدرت) مختلف در داروخانه ها موجود است، توجه کنید که داروساز داروی درست (با دوزی که پزشک برای شما تجویز کرده است) را به شما بدهد. شاید پزشک درمان را با دوز پایین شروع کند و سپس دوز را افزایش دهد.
- اگر فراموش کردید که دوز داروی آسبوتولول روزانه خود را در زمان مشخص مصرف کنید اما به زودی یادتان افتاد، دارو را مصرف کنید؛ اما اگر زمانی به یاد آوردید که نزدیک به ساعت دوز بعدی دارو است، دوز از یاد رفته را مصرف نکنید. نباید به خاطر دوز از یاد برده شده، دو دوز از دارو را باهم مصرف کنید.
مکانیسم اثر آسبوتولول
آسبوتولول یک آنتاگونیست انتخابی گیرنده بتا 1 است. فعال شدن گیرنده های بتا 1 توسط اپی نفرین باعث افزایش ضربان قلب و فشارخون می شود و قلب اکسیژن بیشتری مصرف می کند. آسبوتولول با مهار گیرنده های بتا 1 باعث کاهش ضربان قلب و فشار خون می شود. بنابراین داروی آسبوتولول سبب معکوس کردن اثر اپی نفرین می شود. علاوه بر این بتا بلاکرها از آزادسازی رنین (هورمون ساخته شده توسط کلیه که منجر به انقباض عروق و افزایش فشار خون می شود) جلوگیری می کنند.
فارماکودینامیک آسبوتولول
آسبوتولول یک مهار کننده انتخابی رسپتورهای بتا آدرنرژیک قلب است که اثرات ذاتی خفیف سمپاتومیمتیک در محدوده دوز درمانی اش دارد. به طورکلی بتا بلاکرها کار قلب را کاهش داده و باعث نظم بیشتر ضربان قلب می شوند. آسبوتولول اثرات آنتاگونیستی کمتری بر رسپتورهای بتا 2عروق محیطی دارد. شواهد حاکی است آسبوتولول در دوز پائین بیشتر از آتنولول و کمتر از پروپرانولول باعث انقباض برونش ها می شود.
فارماکوکینتیک آسبوتولول
آسبوتولول به صورت خوراکی مصرف شده و به خوبی از مجاری گوارش جذب می شود و حدود 40 درصد فراهمی زیستی دارد.در خصوص حجم توزیع دارو اطلاعات دقیقی در دست نیست. اتصال پروتئینی دارو حدود 26 درصد است و متابولیسم دارو در کبد انجام شده و متابولیت دیاستولول ایجاد می شود. حذف 30 تا 40 درصد آسبوتولول از کلیه ها و 50 تا 60 درصد غیرکلیوی است که شامل ترشح مستقیم به درون روده ها و دفع از طریق صفرا می باششد. نیمه عمر آسبوتولول حدود 3 تا 4 ساعت و متابولیت آن حدود 8 تا 13 ساعت است.
مصرف آسبوتولول در بارداری و شیردهی
طی مطالعات انجام شده بر روی حیوانات باردار، این دارو خطر سقط جنین را افزایش می دهد؛ اما تحقیقات کافی برای تأثیر آن بر جنین انسان انجام نشده است. بارداری یا تصمیم به باردار شدن را به پزشک اطلاع دهید. این دارو از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل شده و می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد. معمولاً شیردهی در دوره مصرف این دارو توصیه نمی شود و باید به کمک پزشک در مورد آن تصمیم گرفت.
دارو های هم گروه آسبوتولول
- آتنولول
- بیزوپرولول
- کارودیلول
- اسمولول
- لابتالول
- متوپرولول
- نادولول
- نبیولول
- پیندولول
- پروپرانولول
- سوتالول
- بیزاپرولول+هیدروکلروتیازید
- بتاکسولول-سیستمیک