فنوفیبرات (Fenofibrate) یک عامل کاهنده لیپید است که با افزایش یک ماده خاص کمک می کند تا تری گلیسیرید موجود در خون کاهش یابد. فنوفیبرات کمک می کند تا سطح کلسترول و تری گلیسیرید (اسیدهای چرب) در خون کاهش یابد؛ سطح بالا از این نوع چربی ها در خون خطر ابتلا به آترواسکلروز شرائین را افزایش می دهد . فنوفیبرات برای درمان کلسترول بالا و تری گلیسیرید بالا نیز استفاده می شود.
نحوه مصرف فنوفیبرات
این دارو فقط باید توسط پزشک برای شما تجویزشود تا شرایط شما را بهبود بخشد. داروی فنوفیبرات را بیش از میزان تجویزشده مصرف نکنید.ازداروی فنوفیبرات طبق تجویزپزشک به همراه یک رژیم غذایی مناسب که شامل مصرف چربی، شکر و کلسترول کم است استفاده کنید.این دارو برای حفظ اثرات مطلوب معمولا یکباردرروزمصرف می شود. Fenoglide®, Lipofen®, Lofibra™, and Tricor® باید با غذا یا بدون غذامصرف شوند.کپسول را بازنکنید، نجوید و حل نکنید.اگرداروی کلسترامین، کلوسولام یا کلستیپول مصرف می کنید، داروی تریگلید را یکساعت قبل و یا 4 تا 6 ساعت بعد مصرف کنید.
میزان مصرف این دارو در بیماران مختلف متفاوت می باشد. ازاین مکمل طبق دستورپزشک و یا دستورات روی جعبه استفاده کنید. اطلاعات داده شده مقدارمتوسط مصرف این دارو را نشان می دهد. اگرمیزان مصرف شما با آنچه روی برچسب جعبه نوشته شده متفاوت است آن را تغییرندهید مگرطبق دستورپزشک.
مقدارمصرف شما بستگی به میزان دوزدارو دارد. همچنین تعداد دفعاتی که درطول روز دارد مصرف می کنید و فاصله بین دوزهای دارویی و همچنین مدت زمان مصرف داروبستگی به بیماری شما دارد.
مکانیسم اثر فنوفیبرات
فنوفیبرات باعث افزایش کاتابولیسم VLDL، اکسیداسیون اسیدهای چرب و حذف اجزا تری گلیسرید به وسیله تقویت سنتز لیپوپروتءین لیپاز می گردد که باعث کاهش۳۰-۶۰ درصدی مقدار کل تری گلیسریدهای پلاسما می گردد؛ HDLاحتمال دارد در بیماران هایپرتری گلیسریدمی افزایش یابد.
فارماکوکینتیک فنوفیبرات
هنگامی که فنوفیبرات با غذا مصرف شود به راحتی از طریق مسیر گوارشی جذب می گردد ولی در حالت تجویز آن بعد از گرسنگی شبانه میزان جذب آن کاهش یافته است. به سرعت به متابولیت فعال آن یعنی اسید فنوفیبریک هیدرولیز می شود که به میزان 99% به پروتئین های پلاسما متصل می شود.
نیمه عمر حذف پلاسمایی فنوفیبرات حدود 20 ساعت می باشد. اسید فنوفیبریک عمدتاً به فرم گلوکورونید کونژوگه از طریق ادرار دفع می گردد و مقداری از آن هم به فرم اسید فنوفیبریک احیا شده و گلوکورونید احیا شده آن دفع می گردد و توسط همودیالیز برداشت نمی شود.
عوارض جانبی احتمالی داروی فنوفیبرات
تمام داروها در کنار تأثیرات مثبتشان، می توانند مسبب عوارض ناخواسته ای در بدن شوند. هر چند که این عوارض در همه افراد به وجود نمی آید. اگر پس از دریافت دارو تغییری منفی در وضعیت سلامتی شما پدید آمد بهتر است که با پزشک خود مشورت نمایید. بسیاری از عوارض ممکن است با علائم سایر بیماری مشابهت داشته باشد.
- سوء هاضمه، شکم درد، نفخ و کسالت: غذاهای ساده مصرف کنید و از خوردن غذاهای تند و پرچرب خودداری نمایید.
- اسهال: آب فراوان بنوشید تا آب بدن تأمین شود.
- سردرد: از پزشکتان بخواهید که یک مسکن مناسب تجویز نماید.
- خستگی، مشکلات تعادلی: در این شرایط از رانندگی کردن و کار با ابزار خودداری نمایید.
- کهیرهای خارش دار پوستی: از یک کرم ضد آفتاب برای محافظت از پوست استفاده نمایید. در صورت آزار دهنده شدن با پزشک مشورت نمایید.
نکته مهم: در صورتی که دچار هر نوع درد عضلانی شدید به خصوص در رگ هایتان در اسرع وقت به پزشک اطلاع دهید.