فوروزماید از داروهای مدر موثر بر قوس هنله میباشد که مانع جذب بیش از حد نمک توسط بدن می شود. فوروزماید در درمان ادم (همراه با نارسایی احتقانی قلب،سیروز کبدی،بیماری کلیوی) و کم ادراری ناشی از نارسایی کلیوی و افزایش خفیف تا متوسط فشار خون و به عنوان داروی کمکی در درمان بحران افزایش فشار خون کاربرد دارد.
مکانیسم اثر فوروزماید
- فوروزماید از مدرهای لوپ می باشد. فوروزماید بازجذب سدیم و آب در قسمت بالارونده قوس هنله را با مسدود کردن NKCC2 (کوترنسپورتر سدیم -پتاسیم –کلراید) مهار می کند.
- فوروزماید یک مدر لوپ تیپ سولفونامید است که از لحاظ ساختاری به بومتانید مرتبط است. فوروزماید در کنترل زیادی فشار خون و ادم ناشی از نارسایی احتقانی قلب ،سیروز و بیماری کلیوی از جمله سندروم نفروتیک کاربرد دارد.
فارماکوکینتیک فوروزماید
فوروزماید در بیماران دارای عملکرد کلیوی طبیعی حدود 60% می باشد. فوروزماید حدود 95% به پروتئینهای پلاسما متصل می گردد.تنها مقدار کمی در کبد به مشتقات دفورفوریلات متابولیزه می گردد. فوروزماید از طریق ادرار دفع می گردد.نیمه عمر فوروزماید حدود دو ساعت می باشد.
نحوه مصرف فوروزماید و دوز مصرفی
در صورت وجود راهنمای مصرف دارو، آن را با دقت بخوانید و هر سوالی داشتید از پزشک یا دکتر داروخانه بپرسید. شما می توانید این دارو را همراه با غذا یا بدون آن معمولا یک یا ۲ بار در روز طبق تجویز پزشک مصرف کنید. بهتر است ۴ ساعت مانده به وقت خواب مصرف نشود.
دوز مصرف داروی فوروزماید به سن، وضعیت بیماری و پاسخگویی بدن شما به درمان بستگی دارد. دوز مصرفی کودکان به وزن آن ها نیز بستگی دارد. سالمندان برای جلوگیری از خطر عوارض جانبی معمولا مصرف این دارو را از دوز پایین شروع می کنند. دوز مصرفی خود را افزایش ندهید و بیش از میزان تجویزی پزشک این دارو را مصرف نکنید. برای اثر بهتر داروی فوروزماید آن را در ساعات مشخص بخورید تا میزان دارو در بدنتان ثابت بماند. مصرف این دارو را تا زمانی که پزشک تجویز کرده ادامه دهید. اکثر کسانی که از فشار خون بالا رنج می برد نمی دانند بیمار هستند.
عوارض جانبی فوروزماید
- قلبي- عروقي: كاهش حجم خون و دهيدراسيون، افت فشار وضعيتي،ترومبوفلبيت با تزريق وريدي
- پوست: درماتيت،پورپورا،درد گذرا در محل تزريق عضلاني
- دستگاه گوارش: درد و ناراحتي شكمي،بي اشتهايي ، يبوست،اسهال، تهوع،پانكراتيت، استفراغ
- خون: آگرانولوسيتوز،لكوپني، ترومبوسيتوپني،آنمي، آنمي آپلاستيك
- متابوليك: آلكالوز ناشي از كمي كلر خون،هايپراوريسمي بي علامت،عدم تعادل الكتروليت ها و مايعات،از جمله كاهش كلسيم، منيزيم، و سديم خون ناشي از رقيق شدن خون،افزايش قند خون،عدم تحمل گلوكز،هايپوكالمي
- گوش، حلق، بيني، چشم: تاري ديد، كاهش گذراي شنوايي با تزريق وريدي بسيار سريع
- اعصاب مركزي: گيجي، تب ، سردرد، بي قراري، سرگيجه
- ادراري: ازتمي،تكرار ادرار، اوليگوري،پلي اوري،نارسايي كليه
- عضلاني-اسكلتي: اسپاسم عضلاني ، ضعف
مصرف فوروزماید در دوران بارداری و شیردهی
- هنوز مشخص نشده که آیا داروی فوروزماید باعث ایجاد آسیب در جنین می شود یا خیر؛ اگر باردار هستید و یا در دوره مصرف داروی فوروزماید قصد باردار شدن را دارید، به دکترتان اطلاع دهید.
- فوروزماید می تواند در شیر مادر نفوذ پیدا کرده و باعث ایجاد آسیب در نوزاد گردد. این دارو همچنین ممکن است باعث کاهش تولید شیر در بدن مادر شود. اگر در دوران شیردهی قرار دارید، به دکترتان اطلاع دهید.