شاید در گذشته ضد آفتابی را مصرف کرده اید و بعد از آن پوستتان تحریک شده و جوش زده، یا اینکه با مصرف ضد آفتاب احساس و ظاهری ناخوشایند داشته اید. خب! طبیعی است، نگرانی شما را درک می کنیم؛ اما راه حل آن، کنار گذاشتن ضد آفتاب نیست.در عوض، بهتر است از ضد آفتابی استفاده کنید که با نوع پوست شما سازگار است و در برابر آسیب های آفتاب از پوستتان محافظت می کند. برای این کار ممکن است به آزمون و خطا نیاز داشته باشید. همچنین لازم است از مواد تشکیل دهنده ی انواع کرم ضد آفتاب آگاه باشید.فهم تفاوت ترکیبات کرم های ضد آفتاب خیلی مفید است. اینکه مواد تشکیل دهنده ی ضد آفتاب های مختلف چیست، نحوۀ اثرگذاری این مواد چگونه است، و چه حسی روی پوست ایجاد می کنند. دانستن همه ی این موارد به شما کمک می کند تا ضد آفتابی مناسب و سازگار با پوستتان انتخاب کنید.
نحوه عملکرد ضد آفتاب ها:
ضد آفتاب ها از لحاظ نحوه علکرد به دو دسته کلی فیزیکی و شیمیایی تقسیم می شوند.
ضد آفتاب فیزیکی : این ضد آفتاب ها که به آن ها ضد آفتاب معدنی mineral هم می گویند حاوی موادی چون دی اکسید تیتانیوم یا اکسید روی zinc oxide هستند که با جذب در لایه های سطحی پوست به شکل آینه های میکرونی ، اشعه های تابیده به پوست را بازتاب کرده و از جذب آنها توسط سلول های پوستی جلوگیری می کند. به این نوع ضد آفتاب ها فیلتر کننده ها یا مسدود کننده های فیزیکی sunblocker هم می گویند.
ضد آفتاب های فیزیکی به هیچ وجه پوست راتحریک نمی کنند اگرچه چربی کرم ها را همیشه باید متناسب با نوع پوستتان انتخاب کنید. این ضد آفتاب ها به محض استفاده اثر گذارند اما با تماس پوست با لباس یا تعریق پاک می شوند. به دلیل وجود مواد معدنی ممکن است پس از مصرف رگه های سفید رنگی روی پوست در اثر انباشته شدن ایجاد کند که برای برخی افراد خوشایند نیست.
ضد آفتاب شیمیایی: بیش از 30 ماده شیمیایی ناخته شده است که به عنوان عملگر های شیمیایی در لایه بالایی پوست جذب شده و به دو روش پراکنده سازی و انحراف پرتو های فرابنفش یا تبدیل آن به گرما و غیر فعال کردن اشعه ماورای بنفش به حفاظت از پوست می پردازد.این نوع ضد آفتاب را باید 15 الی 30 دقیقه پیش از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم یا غیر مستقیم خورشید استفاده کنید تا مواد آن با جذب در پوست فعال شود. این محصولات نیز با تماس با لباس ممکن است پاک شود و احتمال حساسیت زایی نیز دارند. ضد آفتاب های شیمیایی رقیق تر از ضد آفتاب های فیزیکی هستند و روی پوست رد سفید برجای نمی گذارند.
طریقه مصرف ضد آفتاب :
همانطور که پیش تر گفتیم ضد آفتاب های فیزیکی را می توان درست پیش از حضور در نور آفتاب ، و ضد آفتاب های شیمیایی را می بایست حد اقل 30 دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید استفاده کرد و ضد آفتاب های ترکیبی نیز از همین قاعده پیروی می کنند.در هر حال چه از ضد آفتاب فیزیکی استفاده می کنیم چه ضد آفتاب شیمیایی و چه ضد آفتاب های ترکیبی باید حتما توجهکنیم که در تمای با البسه پاک نشوند و حتماً هر دو ساعت یک بار تمدید شود.حد اقل مقدار مصرف ضد آفتاب در هر نوبت برابر با 1 انس یا 3 میلی لیتر یا معادر یک سکه است و این مقدار در کنار سواحل آفتابی یا قلل مرتفع و آفتابی تا 8 برابر افزایش می یابد اما به طور معمول افراد از نصف میزان استاندارد استفاده می کنند که این تاثیر ضد آفتاب را بسیار تضعیف می کند.تمامی افراد از سنین بالای 6 ماهگی به بعد ملزم به استفاده از ضد آفتاب مناسب استفاده کنند. در دوران نوزادی و قبل از 6 ماهگی هم بهتر است در معرض نور آفتاب قرار نگیرند یا با لباس پوشانیده شوند.این نکته را نیز باید مورد توجه قرار دهیم که ضد افتاب مورد استفاده برای دور چشم که پوستی حساس دارد با ضد آفتاب نقاط دیگر متفاوت است. این را نیز باید مد نظر قرار دهیم که مقاومت مواد موجود در ضد آفتاب ها در برابر اشعه های فرابنفش UVA و UVB متفاوت است.از معایب ضد آفتاب ها می توان به این نکته اشاره کرد که قرمزی پوست یک هشدار طبیعی است که ما را از ادامه فعالیت در اشعه های قوی و محیط های پرنور باز می دارد. اما ضد آفتاب ها از این اتفاق جلوگیری می کنند و ما زمان بیشتری در این محیط ها فعالیت خواهیم کرد. این نکته را شاید اغلب ندانیم که هیچ ضد آفتابی 100 درصد نمی تواند پوست را از تمامی آثار مخرب نور خورشید مصون بدارد
شاخص های استاندارد برای انتخاب کرم ضد آفتاب خوب
شاید برای شما سوال باشد که کرم ضد آفتاب، صرفا یک کرم بهداشتی است پس چگونه می تواند نور خورشید را بی اثر کند؟در کرم ضد آفتابی که شما بر روی پوست خود می مالید، مواد متعدد تشکیل دهنده ای دارد که یا نور خورشید را جذب می کند و اجازه عبور اشعه ها را نمی دهد (ضد آفتاب شیمیایی) و یا اینکه نور خورشید را منعکس می کند و از سطح پوست بر می گرداند (ضدآفتاب فیزیکی). یک کرم با چنین اثراتی؛ فوق العاده است مگر نه؟
SPF: مهم ترین شاخص یک کرم ضد آفتاب خوب
شاخص محافظت پوست در برابر نور خورشید که اصلاحا SPF شناخته می شود، مهم ترین فاکتوری است که می تواند به شما در تشخیص قدرت و توانایی کرم ضد آفتاب کمک کند.
یک کرم ضد آفتاب خوب و مناسب با قدرت بالا باید SPF بیشتر از 30 داشته باشد.
- اگر SPF کرم ضد آفتاب شما 15 باشد، می تواند جلوی یک پانزدهم اشعه های مضر آفتاب را بگیرد.
- اگر SPF کرم 30 باشد، از برخورد ۹۷ درصد اشعه های مضر آفتاب با پوست جلوگیری می کند.
- اگر SPF کرم ضد آفتاب 50 باشد،جلوی برخورد ۹۸ درصد اشعه های ماورای بنفش با پوست را می گیرد.
جالب است بدانید که اگر شما کرم ضد آفتاب بصورت نمالید و در فضای باز و در تماس با نور خورشید قرار بگیرید، پوست شما توانایی دارد که 10 دقیقه در برابر اشعه های خورشید طاقت بیاورد.کته ای که می تواند برای شما به عنوان یک دلیل و برهان باشد که چرا باید از کرم ضد آفتاب خوب استفاده کنید، این است که اگر عدد SPF کرم را در زمان 10 دقیقه ضرب کنید، عددی که بدست می آید مدت زمانی است که پوست شما با داشتن لایه محافظت کننده ای از کرم ضد آفتاب توانایی غلبه بر اشعه های نور خورشید دارد.
قدرت حفاظتی کرم ضد آفتاب در برابر انواع اشعه های مضر آفتاب
نور خورشید دارای دو نوع اشعه مضر ماورای بنفش A و B می باشد. شما در هنگام انتخاب کرم ضد آفتاب خوب و مناسب، توجه داشته باشید ممکن است روی کرم ضد آفتاب نوشته شده باشد “طیف گسترده یا wide spectrum” یعنی این کرم توانایی حفاظتی در برابر هر دو نوع اشعه ماورای بنفش را دارا می باشد.