به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کنیستر در واقع یک منبع یا مخزن است که درون آن به مقدار زیادی کربن وجود دارد و یک شلنگ ورود بنزین از باک و یک شلنگ خروجی به سمت موتور دارد که از ورود بخارات بنزین به هوا جلوگیری می کند.
کنیستر دارای موادی از جنس کربن متخلخل است که به واسطه دارا بودن سطوح متخلخل بسیار می تواند همچون یک اسفنج، بخارات بنزین را به خود جذب کند. مخزن کنیستر استوانه ای شکل بوده و بر روی آن سه خروجی وجود دارد. دو خروجی به صورت لوله ای بوده که یکی از آن ها با باک بنزین و دیگری با منیفولد هوا در ارتباط است.
برای انجام صحیح وظیفه کنیستر یک خروجی دیگر جهت ارتباط با هوای آزاد تعبیه شده است و فیلتری نیز در دهانه آن جهت فیلتر هوای ورودی قرار داده شده است که همگی این قطعات در کنار هم وظیفه اصلی کنیستر یعنی خروج بخارات بنزین را انجام می دهند. عملکرد کنیستر بدین صورت است که به دلیل خلایی که در منیفولد وجود دارد بخارات بنزین به داخل مخزن کنیستر مکیده می شوند و منیفولد نیز این بخارات را به سمت محفظه احتراق هدایت می کند که البته این فرآیند برای زمانی است که موتور روشن است.
هنگامی که موتور خاموش است این بخارات سمی توسط کربن جذب شده و مانع از ورود آن به هوای آزاد می شود؛ دوباره با روشن شدن موتور بخارات به سمت موتور جهت احتراق مجدد هدایت می شود.
کنیستر علاوه بر بهینه سازی مصرف سوخت و کاهش آلودگی هوا، بر ایمنی خودرو نیز تاثیرگذار است. چنانچه کنیستر به هر دلیلی عمل نکند؛ بخار بنزین در داخل باک خودرو جمع شده و با باز نمودن در باک، بخار بنزین با فشار خارج خواهد شد که این امر در فصول گرم سال و مسیر های طولانی مشهودتر خواهد بود. حال اگر در چنین شرایطی تصادفی رخ دهد، احتمال انفجار باک و در نتیجه خودرو وجود دارد که بسیار خطرآفرین خواهد بود.
نشانه های خرابی کنیستر
روشن شدن چراغ چک
زمانی که چراغ چک خودرو روشن می شود باید مشکل را به وسیله دیاگ پیدا کنید که اگر مشکل از کنیستر باشد با خطای شیر برقی کنیستر قابل مشاهده است.
صدای تق تق
اگر شلنگ های کنیستر پاره یا شکسته باشد صدای تق تق شنیده خواهد شد.
بوی بنزین
یکی از دلایلی که بوی بنزین از اتاق خودرو به مشام می رسد خراب بودن حباب گیر است. دلیل دیگر آن می تواند اشکال در شلنگ های کنیستر باشد. اگر بوی بنزین دائمی نباشد و تنها گاهی اوقات احساس شود کنیستر ایراد دارد.
خارج شدن بخار بنزین با فشار
زمانی که در باک را باز می کنید و بخار بنزین با فشار خارج می شود نشانه معیوب بودن کنیستر است.
پاشیده شدن بنزین
یکی دیگر از نشانه های خراب بودن کنیستر پاشیده شدن بنزین بعد از باز کردن در باک است.
زمان تعویض کنیستر
زغال های فعال کنیستر زمان محدودی برای جذب بخار بنزین دارند و اگر در زمان مشخصی تعویض نشود، عملکرد این قطعه با مشکل مواجه خواهد شد. زمان تعویض کنیستر توسط کارخانه مشخص می شود و چیزی حدود ۳۰ هزار کیلومتر یا هر ۲ سال است.
از کجا بفهمیم کنیستر سالم است؟
برای بررسی سلامت کنیستر شلنگ های متصل به باک را جدا و زمانی که خودرو روشن است میزان مکش آن را بررسی کنید. اگر به اندازه کافی مکش وجود داشته باشد از سالم بودن این قطعه حکایت دارد.
در صورت مشاهده علائم خرابی کنیستر حتما نسبت به تعویض آن اقدام کنید. این قطعه قیمت زیادی ندارد و برای ایمنی محیط زیست و خودرو بسیار حیاتی است.