پرورش اشوریا
نام فارسی: اشوریا
نام انگلیسی: MAUNA LOA
نام علمی: ECHEVERIA
منشا: مکزیک و هاوایی
خانواده:کراسولاسه
نام اچوریا از آتشفشانی فعال در جزیزه هاوایی اقتباس شده است. آشوریا جز ساکولنت ها و از خانواده کراسولاسه می باشد. در مرکز اروپا از اچوریا به عنوان گیاه پوششی استفاده می شود نگهداری آسان و مقاومت بالایی نسبت به نوسانات محیطی دارد. این ساکولنت اشوریا بیش از دویست نوع گونه با رنگ و شکل مختلف در طبیعت دارد. این گیاه کند رشد و دارای پاجوش می باشد. نام دیگر اچوریا، ساق عروس است
گل آشوریا با نام علمی echeveria یکی از ساکولنت های بسیار زیبا با صدها گونه مختلف می باشد که در تمامی نقاط دنیا پروردش داده می شود. در ایران به اچوریا کاکتوس آشوریا و ساق عروس نیز گفته می شود. این جنس دارای حدود ۱۵۰ گونه مختلف از گیاهان گلخانه ای چندساله است که همگی بومی آمریکای لاتین هستند.
بیشتر به خاطر برگ های گوشتی و زیبایشان پرورش داده می شوند. برگ ها به صورت کشیده تا استوانه ای، قاشقی و یا مثلثی پهن دیده می شود و به صورت طوقه ای قرار دارند. گاهی ساقه گیاه بسیار کوتاه بوده و دیده نمی شود. گل های آن خوشه ای و بسیار کم پشت است. در برخی گونه ها ساقه گلدهنده بسیار بلند است و گل ها در آرایشی که هرگز به یک سطح ختم نمی شود و بلند و کوتاه به نظر می رسد در رنگ های صورتی و زرد روی ساقه گلدهنده ظاهر می شوند.
گل آشوریا با نام علمی echeveria یکی از ساکولنت های بسیار زیبا با صدها گونه مختلف می باشد که در تمامی نقاط دنیا پروردش داده می شود. در ایران به اچوریا کاکتوس آشوریا و ساق عروس نیز گفته می شود. این جنس دارای حدود ۱۵۰ گونه مختلف از گیاهان گلخانه ای چندساله است که همگی بومی آمریکای لاتین هستند.
زمان گلدهی آن ها بسته به گونه متفاوت است. به عنوان مثال E. setosa در تمام طول تابستان و E. gibbiflora در ماه های زمستان گل می دهد گیاهان اشوریا کند رشد هستند و اگرچه اغلب آنان ۱۰-۵ سانتی متر طول دارند اما به تدریج و با رشد پاجوش ها از کنار گیاهان مادری، بر روی زمین گسترده می شوند و و حداقل ۱۰ سانتیمتر و حداکثر ۵۰ سانتیمتر (البته بعد از چند سال) بر روی زمین فضا را اشغال می کند.
نیازها
آبیاری:
دوستان عزیز کلا این دسته گلها برخلاف تصور همگی بسیار آب دوست هستند طوری که بسته به هوای منزل باید هفته ای ۲ بار آبیاری شوند یعنی بین دو آبیاری باید خاک خشک شود حالا بماند من تو گلخونه هر روز آبشون میدادم چون اونجا دما ۴۰ الی ۵۰ درجه مثه سونا خشک بود..در فصل زمستان هم طبعا آبیاری کم تر میشه ترجیحا آب رو لای برگها و گوشت هاش نریزید تا احتمال پوسیدگی نداشته باشه.
دما:
خب ببینید تو بیابون و صحرا ها به خاطر اینکه ابری و یا بخاری وجود نداره اختلاف دمای شب و روز زیاده.یعنی شب ها سرد میشه و روز ها گرمه! بنابراین نیاز به شبهای خنک داره. این گل توی نیمه دوم سال بهترین عملکرد رو داره هرچی جاش خنک تر باشه و نورش بیشتر باشه رنگ برگهاش سرخ و زیبا تر و رشدش هم بیشتر میشه. هوا که گرم میشه گیاه هم یواش یواش میره تو فاز بچه آوری و پاجوش دهی و رنگ برگهاش سبز میشه و باید از آفتاب در امان بمونه.
نور:
نیاز نوری این گلها توی فصل پاییز و زمستون تا اردیبهش بالاست باید بزاریش نزدیک پنجره تا افتاب مستقیم بخوره.ولی بعد از اون تو هوای گرم بهتره که از آفتاب مستقیم در امان بمونه تا برگهاش نسوزه. دوستان اگه این گل رو نور زیاد بهش ندید قد میکشه و دراز و زشت میشه.همیشه این مشکل رو مردم باهاش سرو کار دارند و کلا دیگه سوال ها تکراری شده.
رطوبت:
دوستان طبق تجربه این گل ها یعنی ساکولنت ها توی تراریوم و کلا گلخونه خیلی خوب رشد میکنند اصلا روانیه رطوبت هوا هستند اینا. محیطی که توش دم داشته باشه واسه اینا عالیه.فقط یادتون باشه آب روی برگهاشون نریزه اصلا بوته خیس نباید بشه.توی تراریوم حتما یه نوار سلفون روی تراریوم بکشید و چندتا سوراخ بزنید تا رطوبت خارج نشه و رشد خوبی بکنه.
خاک:
بهترین ترکیب برای این گل ترکیب ماسه شسته شده و شن و کود گاوی پوسیده و شلتوک و غیره هستش.یا بجا کود و شن میشه از ورمیکمپوست و پرلیت ریز استفاده کرد.
تغذیه:
خب دوستان برخی فکر میکنن ریختن آب ماهی و آکواریوم پای کاکتوس ها ساکولنت ها کار درستیه.درواقع با این کار گلتون رو دراز و شل و ول بی قواره بار میارید. ترکیب زیاد ازت برای کاکتوس ها اصلا خوب نیست باعث میشه نرم بشن و خوب سفت نشن مخصوصا آمونیوم!!! ترکیبی برای این گیاهان خوبه که مقدار پتاسیم و فسفرش بالا باشه تا گلتون رو سفت نگه داره مثلا کریستالون ۲۰-۲۰-۲۰ یا همون صورتی خودمون.
تکثیر:
ببینید دوستان شما هم میتونید از طریق کاشت تنه جوش های روی مادر این گیاه رو تکثیر کنید هم از طریق بذر و هم برگ و قلمه:
قلمه برگ:
تجربه ی این طور قلمه زنی رو زیاد دارم ،تکثیر از طریق برگ به این ترتیبه که شما هر یک از برگ ها رو که کندید میزنید توی یک خاک کاکتوس مرطوب یا ماسه مرطوب ترجیحا یه کوچولو فشار بدید بره پایین تر و به صورت اریب قرارش بدید. یه مشما هم روی گلدونش بکشید دقت کنید موقع تکثیرش یا باید توی گلخونه ی مرطوب باشه با یه سایه بون روش و یا توی جای خنکی در منزل و پاسیو و با یه مشما کشیده شده دورش هرچی هوا خنک تر باشه گیرایی قلمه ها بهتره.توجه کنید گفتم خنک نگفتم سرد!! بعد از مدتی میبینید که داره یه جوونه هایی میزنه روی برگ ازین جا به بعد به هوای گرم و مرطوب نیاز داره و همین فرمون که برید جلو به یک گیاه کامل تبدیل میشود.
4 سال پیش