به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، مزاحمت و نیش حشرات علاوه بر کلافه کردن بچهها، گاهی باعث بروز یک بیماری جدی در آنها میشود. حتی بسیاری از بچهها ممکن است به نیش و گزش آنها حساسیت نشان دهند و نیاز به درمان جدی نشان داشته باشند به ویژه حالا که در فصل گرم هستیم و حشرات عاشق گرما هستند! بنابراین ما از دکتر علیاصغر متقی، متخصص کودکان و نوزادان، خواستیم تا درباره بیماریها و عفونتهایی که ممکن است توسط نیش حشرات به وجود بیاید، توضیح دهند.
دکتر متقی با اشاره به گزش و نیش حشرات، میگوید: بهطور کلی نیش حشرات 3 نوع ناراحتی ایجاد میکنند که به این گونه هستند:
- عارضه موضعی که در پی نیش پشه، مادهای به بدن وارد میشود و به صورت قرمزی، تورم و خارش و درد خود را نشان میدهد. اگر این گزش یا نیش معمولی باشد، خارش، ناراحتی و علائم ظاهری آن پس از چند ساعت خوب میشود و کمترین و بیخطرترین عارضه آن این است که ممکن است جای آن برای مدتی باقی بماند.
- عارضه دوم به این شکل است که گاهی مادهای که حشره به بدن کودک وارد میکند، حالت آلرژی یا حساسیت شدیدتری مانند کهیر و خارش در بدن او ایجاد کند. فرم شدید این حالت به آنافیلاکسی معروف است و علائم آن این گونه است که بیمار بیهوش میشود، فشارش میافتد و به حالت نیمه اغما میرود.
- در عارضه سوم، حشره یا پشه از طریق نیش یا گزش خود، یک عامل بیماریزا به بدن کودک وارد میکند و علائم نیش و گزش هم پس از مدتی از بین میروند. اما بعد از مدتی، بیماری خودش را نشان میدهد و تا پزشکان بخواهند به دلیل آن پی ببرند زمان میبرد و در این میان کودک مجبور است با بیماری دست و پنجه نرم کند.
انواع نیشها و گزیدگی حشرات
دکتر متقی سادهترین نوع گزش و نیش حشرات را پشهزدگی معمولی میداند و توضیح میدهد: بسته به نوع حشره و زمینه حساسیتی که ممکن است کودک داشته باشد، عوارض این گزشها ظاهر میشوند و جزو عوارض دسته دوم هستند. نیش زنبور یکی از همین حساسیتها است که حتی ممکن است کودک را تا دم مرگ ببرد و او را دچار شوک آنافیلاکسی کند. اما بیشتر مردم و کودکان پس از نیش خوردن یا گزش حشرات تنها دچار سوزش، خارش، قرمزی و یا درد میشوند. پشههای معمولی عارضه نوع اول را ایجاد میکنند، پشههای آنوفل که ناقل بیماری مالاریا هستند یا پشههای خاکی که ایجاد سالک میکنند، عوارض نوع سوم را ایجاد میکنند.
بیماری مالاریا که از طریق پشه آنوفل منتقل میشود، از نظر ظاهری علائم خاصی ندارد و بعد از چند روز، چند هفته و یا چند ماه، پدر و مادر متوجه علائم بیماری فرزندشان میشوند. این بیماریها، در حال حاضر در ایران شایع هستند. البته مالاریا بیشتر در نواحی گرم و خشک کشور مانند سیستان و بلوچستان، نواحی جنوب و جنوبشرقی زیاد دیده میشود. اما سالک که توسط پشه خاکی منتقل میشود بیشتر در نقاط مرکزی ایران مانند اصفهان و اراک و به صورت پراکنده در این نواحی دیده میشود. این بیماری عوارض پوستی ایجاد میکند و حدود یکسال طول میکشد تا بهبود یابد و ممکن است جای زخم یا اِسکار بر جای بگذارد.