لکه های پوستی به نواحی از پوست گفته می شود که دچار تغییر رنگ شده اند. لکه های پوستی بسیار شایع هستند و علل مختلفی دارند. می توان گفت انواع بیماری ها، جراحات و مشکلات التهابی برخی از شایع ترین علل تغییرات رنگ پوست هستند.
لکه های پوستی معمولا در بخش های خاصی از بدن و در اثر تفاوت در میزان ملانین سلول ها به وجود می آیند. ملانین ماده ای است که رنگ پوست را ایجاد می کند و وظیفه حفاظت از پوست را بر عهده دارد. در بخش هایی از پوست که تولید ملانین بالا است، رنگ پوست نیز تیره تر می شود. در ادامه این مطلب به بررسی علل و عوامل ایجاد لکه های پوستی می پردازیم.شرایط متعددی می توانند باعث ایجاد لکه های پوستی شوند . در اینجا فهرستی از ۱۸ علت احتمالی آورده شده است:
۱) رادیوتراپی
این لکه های پوستی فقط در افرادی دیده می شود که قبلا رادیوتراپی شده اند. تاول، خشکی، خارش و شوره پوست از جمله عوارض درمان با رادیوتراپی هستند. ریزش مو نیز یکی دیگر از عارضه های رادیوتراپی می باشد.
۲) آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی عبارت است از سوزش سطحی خارجی ترین لایه پوست در اثر نور خورشید. قرمزی، درد، تورم، پوسته ریزی و خشکی پوست از جمله عوارض آفتاب سوختگی می باشند. در حالات شدید و پس از قرارگیری طولانی مدت در معرض نور خورشید، ممکن است تاول نیز در پوست ایجاد شود.
۳) کاندیدیازیس
این عارضه معمولا در محل هایی که پوست دچار چین خوردگی می شود (نظیر حفر زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه و بین انگشتان دست و پا) بوجود می آید.
این حالت با خارش، سوزش و لکه های پوستی قرمز که سوزشی هستند، شروع می شود. این ضایعات ظاهر مرطوبی دارند و لبه های آنها خشک و دچار پوسته ریزی می باشد. در موارد پیشرفته، ضایعات باعث ترک خوردگی و ایجاد تاول و زخم در پوست می شوند. در چنین شرایطی پوست فرد مستعد عفونت باکتریایی است.
نسخه های خانگی و گیاهی برای درمان لک های تیره روی پوست پا
1. سرکه سیب
سرکه سیب به عنوان یک ماده سفید کننده طبیعی عمل می کند بنابراین می تواند شما را از شر مشکلاتی چون برنزه شدن، رنگدانه سازی و حتی افتادگی پوست خلاص کند. با این حال، هرگز آن را به صورت غلیظ استفاده نکنید زیرا ممکن است به پوست تان آسیب برساند.بدین منظور یک قاشق چای خوری سرکه سیب را با 4 قاشق چای خوری آب مخوط کنید تا رقیق شود. سپس با کمک پنبه آن را روی تمام لکه ها و جای زخم پاهای خود بمالید. این روند را روزانه تکرار کنید تا شاهد نتایج آن باشید.
2. اسکراب شکر
اسکراب شکر برای لایه برداری از تمام آلودگی ها، کثیفی ها و سلول های مرده پوست گزینه خوبی است. بدین منظور 2 قاشق غذاخوری شکر را با 4 قاشق غذاخوری روغن زیتون مخلوط کنید و هنگامی که به خوبی مواد را با یکدیگر مخلوط کردید؛ کمی از آن را برداشته و با حرکت ملایم و دورانی روی پاهای خود بمالید. این اسکراب به شما کمک می کند تا از شر لکه ها خلاص شوید و پوست تان نرم و صاف شود.
3. لیمو
لیمو نیز همانند سرکه سیب، یک نوع ماده سفیدکننده طبیعی است، به طوری که یک شبه می توان نتایج حاصل از آن را شاهد بود. بدین منظور یک عدد لیمو را برش دهید و آن ها را روی مناطق آسیب دیده بمالید.به مدت 10 دقیقه صبر کنید و سپس پوست تان را با آب گرم شستشو دهید. پس از آن، از یک مرطوب کننده استفاده کنید؛ درغیر این صورت پوست تان خشک خواهد شد.
4. خیار
از آن جا که در حال امتحان کردن راهکارهای طبیعی هستیم، چرا از خیار غافل شویم؟ خیار در از بین بردن لکه های تیره معجزه می کند، به همین دلیل برای کمک به کاهش التهاب و پف زیر چشم نیز استفاده می شود.بدین منظور، یک عدد خیار را پوست گرفته و رنده کنید، سپس آن را بر قسمت های آسیب دیده بمالید و بعد از مدتی پوست تان را بشویید. تنها با چند بار استفاده متوجه تغییراتی خواهید شد.
لکه های پوستی چگونه مورد بررسی قرار می گیرند؟
در موارد زیر حتما با پزشک خود ملاقات داشته باشید:
- تغییرات پوستی پایدار
- پیدایش خال گوشتی جدید یا بزرگتر شدن خال گوشتی قبلی
- تغییر اندازه یا شکل خال گوشتی
پزشک معالج معمولا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد و لکه های پوستی شما را بررسی خواهد کرد. وی همچنین تعدادی سوال در مورد پوست تان خواهد پرسید. این سوالات معمولا شامل وارد زیر هستند:
- چه زمانی متوجه تغییر رنگ پوست تان شدید؟
- تغییر رنگ پوست به سرعت اتفاق افتاد یا به کندی؟
- آیا لکه پوستی بوجود آمده دچار تغییر شده است؟
- آیا وضعیت آن بدتر شده است؟