در گذشته برای پر کردن جای خالی دندانها از دندانهای مصنوعی استفاده می کردند . با گذشت زمان و پیشرفت علم دندانپزشکی ، دندانپزشکان توانسته اند با استفاده از ایمپلنت به بیماران کمک کنند تا بتوانند برای دندانهای از دست رفته ی خود جایگزین مناسب داشته باشند. از طریق ایمپلنت، بیماران دیگر مشکلات ناشی از استفاده ی دندان مصنوعی را ندارند.جنس ایمپلنت از تیتانیوم است و برای بیماران مشکلی ایجاد نمی کند زیرا با لثه و استخوان فک سازگار می باشد. افرادی که یک یا چندین دندان خود را در اثر تصادف، پوسیدگی، بیماریهای لثه و ...از دست داده اند، ایمپلنت راه حل مناسبی برای آنها می باشد. ایمپلنت مانند یک ریشه در داخل فک قرار گرفته و حالت پایه داشته و تاج بر روی آن قرار می گیرد. برای انجام عمل ایمپلنت دیگر نیاز به تراشیدن دندانهای اطراف آن نمی باشد. شکل ایمپلنت دندان بسیار شبیه به دندان طبیعی می باشد و تفاوتی با آن ندارد. ایمپلنت دندان باید زمانی انجام شود که استخوان صورت رشد کامل خود را کرده باشد.
مهم ترین علت شل شدن ایمپلنت دندان
لق شدن ایمپلنت دندان می تواند علت های مختلفی داشته باشد.مهم ترین آن رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان،رعایت نکردن رژیم غذایی و عدم رعایت دستورات پزشک است.اگر متوجه شل شدن ایمپلنت دندان خود شدید فورا با پزشک تماس گرفته و درمان را شروع کنید.در ادامه علت های لق شدن ایمپلنت دندان را برای شما نام می بریم:
شل شدن روکش
یکی از علت هایی که باعث لق شدن ایمپلنت دندان می شود شل شدن روکش است.روکش تاجی است که بر روی دندان طبیعی یا ایمپلنت قرار می گیرد.شل شدن روکش مشکل چندان جدی نیست اما حتما نیاز به مشاوره دارد.در صورت شل شدن روکش دندانپزشک یا آن را مجددا با پیچ در جای خود محکم می کند یا روکش را با روکش جدید تعویض می کند.
تحلیل استخوان
از دیگر علت های شل شدن ایمپلنت می توان به تحلیل استخوان اطراف ریشه اشاره کرد.این مورد یکی از علائمی است که شکست فرایند ایمپلنت دندان یا عدم موفقیت فرایند را نشان می دهد.احتمال شکست ایمپلنت دندان بسیار کم است اما اگر قرار باشد این اتفاق بیفتد در طول یک سال رخ خواهد داد.
پری ایمپلنتیت
از دیگر علت های لق شدن ایمپلنت می توان به بیماری لثه Peri-implantitis اشاره کرد.شایع ترین شکل بیماری لثه پری ایمپلنت است که با پروتز روی ایمپلنت همراه است.در صورتی که تازه به این بیماری مبتلا شده اید و متوجه آن شدید آنتی بیوتیک مصرف کنید و بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کنید تا به حفظ ایمپلنت دندان تان کمک کنید.اگر بیماری تان پیشرفت کرد مجبور هستید به دندانپزشکتان مراجعه کنید تا وی منطقه عفونی را درمان و دندان مصنوعی را تعویض کند.
از دیگر دلایل شل شدن روکش ایمپلنت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در برخی مواقع هنگامی که دندانپزشک پایه ایمپلنت را داخل فک قرار می دهد این امکان وجود دارد پایه داخل فک به خوبی جوش نخورده باشد.در این شرایط هنگامی که پروتز بر روی آن قرار می گیرد ابتدا سفت است اما با گذشت زمان و خوردن غذا حالت لق پیدا می کند.در این شرایط باید کل پایه و پروتز توسط دندانپزشک خارج شود و از یک پایه جدید استفاده کرد.
- چنان چه پروتز به درستی بر روی ایمپلنت نچسبیده باشد یا در اثر بلند بودن آن نسبت به سایر دندان ها بر روی آن فشار وارد شود پروتز جدا می شود
- کوتاه بودن پیچی که پروتز را به پایه وصل می کند.
- چنان چه هنگام قرار دادن پایه ایمپلنت دندانپزشک از زاویه درستی استفاده نکند در نتیجه هنگام جویدن به آن فشار وارد شده و ایمپلنت شل می شود.
نحوه تشخیص شل شدن ایمپلنت دندان
بهتر است با علائم شل شدن ایمپلنت دندان آشنا شوید تا در زمانی که این اتفاق برای شما افتاد متوجه آن شوید و به دندانپزشک خود مراجعه کنید. واضح است اگر کاشت ایمپلنت داخل استخوان فک شما تکان خورد و حس کردید جابه جا میشود آن لحظه شما باید به پزشک خود مراجعه کنید. ولی علائم دیگری نیز وجود دارد که در ادامه مطلب به شما توضیح خواهیم داد.
- درد
- تحلیل استخوان
- خونریزی حین لمس ایمپلنت
- تغییر رنگ بافت اطراف ایمپلنت
به همین علت معاینات بعد از ایمپلنت به دندانپزشک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر هر مشکلی به هر شکلی برای ایمپلنت شما به وجود آمد آن را جدی گرفته و به دندانپزشک خود مراجعه کنید و درباره مشکل با دندانپزشک صحبت کنید تا با معاینه متوجه مشکل ایمپلنت خود شوید و آن را ترمیم کنید.
علائم و نشانه های شل شدن روکش
نشانه ها و علائم شل شدن و لق شدن روکش ایمپلنت خیلی شبیه به لق شدن خود ایمپلنت است. در هر دو صورت باید به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی این مشکل را دریابید و آن را درمان کنید. تا قبل از مراجعه باید مراقبت خاصی داشته باشید با ملایمت با روکش و اطراف آن برخورد داشته باشید.
درمان های ممکن شل شدن ایمپلنت
درست مانند علت شل شدن ایمپلنت دندان، گزینه های درمان برای کاشت ایمپلنت شل نیز متفاوت است. انتخاب نوع درمان به وضعیت بیمار و پیشنهاد دندانپزشک بستگی دارد.
پاکسازی اطراف ایمپلنت
در صورت لق شدن ایمپلنت دندان موثر ترین کار برداشتن روکش از روی ایمپلنت و پاکسازی منطقه عفونی است. زمانی که با لق شدن ایمپلنت رو برو شدید صبر کردن هیچ فایده ای ندارد و به عفونت محل کاشت کمک میکند. دندانپزشک بعد از برداشتن روکش مصنوعی و تمیز کردن منطقه اطراف ایمپلنت، تصمیم میگیرد که آیا ایمپلنت از پایه باید تعویض شود یا با تعویض روکش مشکل حل میشود. با این حال درمان باید در آرامش کامل روحی و روانی انجام شود.
خارج کردن ایمپلنت
تنها جراح لثه و متخصص ایمپلنت می تواند تصمیم بر اینکه آیا خارج کردن ایمپلنت دندان بهترین گزینه است یا خیر، که این تصمیم می تواند به علت شکست پیوند و عدم جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک باشد.
در صورت افتادن ایمپلنت دندان چه باید کرد؟
اگر ایمپلنت دندان شما از دهان شما خارج شود چه باید کرد؟ قبل از هرچیز نگران و دستپاچه نشوید حتی اگر نمیدانید چه کاری باید انجام دهید در آن لحظه. گاهی اوقات این ایمپلنت نیست که خارج میشود، بلکه یکی از اجزای آن مثل اباتمنت یا پیچ یا روکش آن است. در هر حال بهتر است در کمال خونسردی با پزشک خود تماس بگیرید و قرار ملاقاتی را مشخص کنید. و تازمانی که به پزشک خود مراجعه کنید کارهای زیر را میتوانید انجام دهید: قطعه افتاده را نگه دارید. از جوید و خوردن غذا با ایمپلنت دوری کنید. در روز بیشتر از سه بار دهان خود را با دهانشویه های غیر الکلی شستشو دهید.
مراقبت از روکش ایمپلنت دندان
کاشت ایمپلنت دندان یکی از بهترین روش های پر کردن جای خالی دندان از دست رفته است. دندان کاشته شده نیز مانند دندان طبیعی و حتی بیشتر از آن نیاز به مراقبت دارد. رسیدگی مداوم موجب افزایش طول عمر ایمپلنت دندان می شود. در واقع لازم نیست کار سخت و غیر عادی ای انجام دهید. بلکه رسیدگی به بهداشت دهان و دندان و انجام صحیح و مرتب اعمالی چون مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهانشویه کافیست. فقط توجه داشته باشید که این کارها را با حساسیت بیشتری انجام دهید چون در اطراف ایمپلنت دندان ممکن است نقاطی برای تجمع باکتری ها وجود داشته باشند. پس از چسباندن روکش ایمپلنت دندان لازم است رژیم غذایی خود را کمی تغییر دهید. خوردن غذا های سفت و چسبنده می تواند به روکش ایمپلنت دندان صدمه بزند.