اگر تجربه کاهش وزن در سالن های بدنسازی را دارید، احتمالاً می دانید که افتادگی پوست یکی از عوارض رایج کاهش وزن است. البته علت های دیگری نیز برای افتادگی و شل شدن پوست وجود دارد. شل شدن پوست (چه در صورت و چه در بدن) اغلب با از بین رفتن چربی مرتبط است. تخریب یا کاهش کلاژن و الاستین در درم یکی دیگر از دلایل شل شدن پوست است.در حالی که افتادگی پوست ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد، احتمال آن با افزایش سن افراد، بیشتر می شود. از دست دادن وزن به میزان قابل توجه و همچنین ابتلا به برخی از بیماری ها ممکن است باعث افتادگی در پوست شوند.
دلایل شل شدن و افتادگی پوست صورت
افراد زیادی در سراسر دنیا پس از اتمام دوران نوجوانی و جوانی خود دچار تغییرات عمده ای در بدن و به ویژه پوست صورت خود می شوند که عمده این تغییرات برای هر فردی نامطلوب و ناخوش آیند می باشد. از جمله مهم ترین تغییراتی که پوست صورت هر فردی دچار آن خواهد شد، افتادگی و شل شدن پوست صورت می باشد که می تواند چهره شخص را تا چندین سال پیر تر نشان دهد.
به همین علت افرادی که به دوران میان سالی می رسند همواره به دنبال روش های درمانی افتادگی پوست صورت خود می روند. اما نکته مهمی که افراد و به ویژه جوان ها باید مورد توجه قرار دهند، دلایل شل شدن و افتادگی پوست صورت می باشد. قطعا با آگاهی یافتن از علل افتادگی پوست صورت می توان زمان بروز این مشکل را به تعویق انداخت.
افتادگی و شل شدن پوست صورت می تواند دلایل متعددی داشته باشد اما یکی از علت هایی که می توان آن را مهم ترین عامل شل شدن پوست صورت دانست، افزایش سن و پیری می باشد. بدن انسان به مرور زمان و افزایش سن سرعت سنتر کردن کلاژن های خود را از دست می دهند و این عامل باعث می شود که پس از گذشت مدتی پوست دیگر کشش و سفتی گذشته خود را نداشته باشد.
عامل مهم دیگر در شل شدن و افتادگی پوست (Facial skining loosening and drooping) صورت استفاده نکردن به مقدار کافی از آب می باشد. بسیاری از پزشکان و متخصصان آب را باعث نشاط و شادابی پوست صورت می دانند و نوشیدن روزانه 8 لیوان از آب را برای بدن لازم می دانند.
آیا پیری و شل شدن پوست به ژنتیک مربوط می شود؟
- عوامل مختلفی در این میان دخیل است. بسیاری از افراد گمان می کنند ژنتیک حرف اول را می زند اما در واقع مهم ترین دلیل، عوامل اکتسابی است. عوامل مخرب محیطی مثل اشعه فرابفنش خورشید (UV) می تواند بر رشد و تکثیر سلول ها تاثیر منفی بگذارد و روند پیری را تسریع کند. اشعه فرابنفش باعث شل شدن رشته های الاستین می شود و خاصیت اکتسابی پوست را به تدریج از بین می برد. در نتیجه پوست شل و افتاده می شود. اشعه UV بر ساختارهای سلولی هم اثر منفی می گذارد و باعث بروز تغییر در سلول های سطحی پوست و ظاهر شدن لک ها می شود.
بیماری
برخی بیماری ها، با افتادگی پوست شناخته می شوند. یکی از این بیماری ها، زیرگروه بسیار نادر از لنفوم سلول T پوستی است که به پوست شل گرانولوماتوز معروف است. مبتلایان به این بیماری، شل شدن بسیار تدریجی پوست را روی آرنج و زانوی خود مشاهده می کنند. پوست آویزان ناشی از بیماری پوست شل گرانولوماتوز، معمولاً به خوبی به درمان پاسخ نمی دهد.
سندرم اهلرز – دانلوس
یکی دیگر از بیماری هایی که باعث ایجاد پوست شل می شود، سندرم اهلرز – دانلوس (EDS)، یک اختلال ارثی نادر در بافت هم بند است. افراد مبتلا به این سندرم در تولید کلاژن نقص دارند. این مسئله منجر به ایجاد پوست شل و خمیری، غالباً در ناحیه صورت می شود.