لوزه ها، دو گره ی لنفی واقع در دو طرف پشت حلق هستند. این گره های لنفی، به عنوان مکانیسمی دفاعی برای کمک به بدن در پیش گیری از ابتلا به عفونت عمل می کنند. به عفونی شدن لوزه ها، التهاب لوزه گفته می شود.التهاب لوزه می تواند در تمام سنین رخ دهد و یک بیماری رایج کودکی است. این بیماری اغلب در کودکان در سنین پیش از مدرسه تا اواسط نوجوانی تشخیص داده می شود. علائم شامل گلودرد، لوزه های متورم و تب است.این بیماری مسری است و توسط انواع مختلفی از ویروس و باکتری، مانند باکتری استرپتوکوک که ایجادکننده ی گلودرد چرکی یا استرپتوکوکی است، ایجاد می شود. التهاب لوزه ی ناشی از گلودرد استرپتوکوکی می تواند در صورت عدم درمان، منجر به عوارض جدی شود.تشخیص التهاب لوزه آسان است. علائم معمولا در عرض 7 تا 10 روز از بین می رود. در این مقاله، تمام چیزهایی که لازم است بدانید، از انواع التهاب لوزه تا درمان های آن، آورده شده است.
دلایل عفونت لوزه
لوزه ها اولین خط دفاعی بدن شما دربرابر بیماری ها هستند و برای محافظت از بدن تان درمقابل عفونت ها، گلبول های سفید تولید می کنند. لوزه ها با باکتری ها و ویروس هایی که از طریق دهان وارد بدن می شوند مبارزه می کنند. اما گاهی لوزه ها خودشان نیز در برابر این مهاجمان آسیب پذیرند. عفونت لوزه می تواند توسط یک ویروس مانند سرما خوردگی معمولی، یا عفونت باکتریایی مثل گلو درد استرپتوکوکی ایجاد شود. به گفته ی انجمن پزشکان خانواده آمریکا (AAFP) به طور تقریبی ۱۵ تا ۳۰ درصد موارد ایجاد عفونت لوزه مربوط به باکتری هاست بخصوص باکتری استرپتوکوک.ویروس ها شایع ترین علت ایجاد عفونت لوزه هستند، مثلا اپشتین بار ویروس نه تنها می تواند باعث ایجاد عفونت لوزه شود بلکه اصلی ترین دلیل مونونوکلئوز عفونی است. کودکان به دلیل تماس مداوم با دیگران در مدرسه و هنگام بازی، بیشتر در معرض ویروس ها و باکتری ها هستند، بنابراین در مقابل عفونت لوزه آسیب پذیر ترند.
علائم عفونت لوزه
عفونت لوزه انواع مختلفی دارد و علائم بسیاری از خود نشان می دهد ازجمله:
- گلو درد شدید؛
- مشکل در بلع یا بلع دردناک؛
- صدای خشن؛
- بوی بد دهان؛
- تب و لرز؛
- گوش درد؛
- دل درد؛
- سر درد؛
- گرفتگی گردن؛
- درد گردن و فک به دلیل تورم غدد لنفاوی؛
- لوزه های قرمز و متورم؛
- نقاط سفید یا زرد روی لوز ها؛
- در کودکان خردسال شاهد افزایش تحریک پذیری، ضعف اشتها و خستگی بیش از حد هستیم.
دو نوع عفونت لوزه وجود دارد:
- عفونت لوزه عود کننده: چندین بار ابتلا به عفونت لوزه ی حاد در یک سال؛
- عفونت لوزه مزمن: دوره ابتلای طولانی تر نسبت به عفونت لوزه حاد به همراه علائمی مانند: گلو درد مزمن، بوی بد دهان، درد غدد لنفاوی گردن.
التهاب لوزه ویروسی
ویروس ها شایع ترین علت التهاب لوزه ها هستند. ویروس هایی که باعث سرماخوردگی می شوند اغلب منبع التهاب لوزه هستند؛ اما ویروس های دیگر نیز می توانند باعث ایجاد آن شوند. این موارد شامل:
- ویروس رینو
- ویروس اپشتین بار
- هپاتیت A
- ویروس ایدز
از آنجا که ویروس اپشتین بار می تواند باعث ایجاد مونونوکلئوز و التهاب لوزه شود، گاهی اوقات افراد مبتلا به مونو به عنوان یک عفونت ثانویه دچار التهاب لوزه می شوند.
اگر به التهاب لوزه ویروسی مبتلا هستید، علائم شما ممکن است شامل سرفه یا گرفتگی بینی باشد. آنتی بیوتیک ها در مورد ویروس ها موثر نیستند. اما شما می توانید با هیدراته ماندن، مصرف داروهای ضد درد بدون نسخه و استراحت، علائم استاندارد را برای بهبودی بدن خود درمان کنید.
التهاب لوزه باکتریایی
حدود 15 تا 30 درصد موارد لوزه ها ناشی از باکتری است. غالباً این باکتری های استرپتوکوکی است که باعث ایجاد گلودرد می شود، اما سایر باکتری ها نیز می توانند باعث التهاب لوزه شوند.
التهاب لوزه باکتریایی بیشتر در کودکان بین 5 تا 15 سال دیده می شود.
پزشک می تواند آنتی بیوتیک برای درمان التهاب لوزه باکتری تجویز کند؛ اگرچه ممکن است لازم نباشد. علاوه بر آنتی بیوتیک ها، درمان در اکثر موارد التهاب لوزه های ویروسی و باکتریایی یکسان است.