به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، درحالی که معمولاً موتور برقی به عنوان منبعی برای حرکت دادن خودروی الکتریکی شناخته می شود، می توان پکیج باتری را به عنوان قلب و روح مجازی آن قلمداد کرد. کسانی که برای خرید خودروی برقی به بازار مراجعه می کنند، باید به مشخصات آن توجه داشته باشند و از مواردی که بر عملکرد آن تاثیر می گذارند، آگاه شوند.
خودروهای الکتریکی از باتری های لیتیوم-یون با طراحی های مختلف و شبیه به آنچه که در تلفن های همراه و لپ تاپ استفاده می شود، بهره می برند؛ با این تفاوت که باتری خودروی الکتریکی در مقیاس بسیار بزرگتری تولید شده است. باتری های لیتیوم-یون دارای تراکم انرژی بالایی هستند و هنگام استفاده نشدن، نسبت به سایر انواع باتری ها شارژ کمتری از دست می دهند.
ظرفیت باتری خودروی برقی برحسب کیلووات ساعت بیان می شود که در نوشته ها به صورت خلاصه kWh به کار می رود. خرید خودروی الکتریکی با میزان ظرفیت باتری بیشتر یا kWh بالاتر، مانند این است که خودرویی با ظرفیت باک و در نتیجه شعاع حرکتی بیشتر در اختیار دارید. به عبارت دیگر هرچه ظرفیت باتری بالاتر باشد، با یک بار شارژ می توانید مسافت بیشتری طی کنید. اما باید بدانید که رانندگان هرگز کاملاً به تمام ظرفیت باتری دسترسی ندارند. به این دلیل که سیستم مدیریت خودروی الکتریکی مانع از شارژ و تخلیه ۱۰۰ درصدی باتری می شود تا کارایی آن را حفظ کرده و باعث افزایش عمر مفید باتری شود.
طول عمر باتری خودرو برقی چقدر است؟
طول عمر باتری ماشین الکتریکی، موضوع بسیار مهمی است که در حال حاضر به عنوان مزیت رقابتی محسوب می شود و به منظور جلب رضایت مشتریان توسط شرکت های خودروسازی مطرح شده است. به طور مثال در آمریکا، گارانتی خودرو های برقی به طور میانگین، حداقل 8 سال یا 160,000 کیلومتراست یا شرکت هایی مانند کیا، گارانتی 10ساله یا 160,000 کیلومتر را برای محصولات برقی و هیبرید خود در نظر گرفته اند. البته در میان این بازار، شرکت هایی مانند هیوندای هم هستند که با گارانتی مادام العمر خیال خریداران محصولات برقی خود را راحت کرده اند. بی ام و، نیسان، فولکس واگن، شورولت و تسلا نیز در صورت افت ظرفیت باتری بین 60 تا 70 درصد، تعویض آن را تضمین می کنند.
نکته قابل ذکر در بحث این گارانتی ها، توجه به این موضوع است که شرکت های خودروسازی، توانایی نگه داشتن شارژ باتری ها را گارانتی می کنند؛ اما موضوع مهم در بحث باتری، عمر باتری ماشین الکتریکی، مدت زمانی است که این باتری ها توانایی نگه داشتن شارژ کامل را از دست می دهند؛ زیرا با گذشت زمان، ظرفیت باتری و فرایند شارژ و تخلیه آن دچار افت می شود.
شرایط تاثیرگذار بر طول عمر باتری خودروی برقی
شرایط آب و هوایی نیز بر عمر باتری خودروی برقی تاثیرگذار است و ظرفیت باتری خودرو های برقی در آب و هوای گرم، به میزان بیشتری افت می کند. در واقع افزایش دمای بیش از حد، مانند آن چه در گوشی های موبایل نیز مشاهده کرده ایم، قاتل باتری های لیتیوم یونی است.
از طرفی دیگر، شارژ باتری در در آب وهوای بسیار سرد نیز بسیار زودتر تخلیه می شود. با توجه به این که برخلاف خودرو های بنزینی، بخاری خودرو های برقی گرمای خود را از قدرت باتری می گیرند، مجموع هوای سرد و استفاده هم زمان از باتری، نتیجه ای برابر 41 درصد کاهش ظرفیت باتری را در پی خواهد داشت. البته هنگام استفاده از کولر در گرما نیز 17 درصد افت ظرفیت مشاهده می شود.
دستگاه های شارژ سریع که برای شارژ خودرو ها در شهر های پیشرفته نصب شده اند، در مدت زمان تقریبا 30 دقیقه، باتری را حدود 80 درصد شارژ می کنند که همین شارژ سریع، می تواند سبب بالارفتن دمای باتری و در نتیجه آسیب دیدن آن بشود.
عوامل موثر در افزایش طول عمر باتری خودرو برقی
اگرچه افت ظرفیت باتری خودروی برقی با گذشت زمان امری عادی است، اما عوامل مختلفی در سلامت و به تعویق انداختن افت ظرفیت آن تاثیرگذار است. در ادامه، برخی از عوامل موثر در کاهش طول عمر باتری خودروی برقی را با هم مرور می کنیم که پرهیز از این موارد، منجر به افزایش طول عمر باتری ماشین الکتریکی می شود.
شارژ سریع
همان طور که در بخش قبلی گفتیم، از آن جایی که گرما دشمن بزرگی برای باتری های لیتیوم یونی محسوب می شود، باید استفاده از شارژر های سریع را بسیار کم و محدود کرد.
شارژ کامل
بیش از حد شارژنکردن باتری و عدم تخلیه کامل آن، می تواند به افزایش عمر باتری خودروی برقی کمک کند. هر دوی این اعمال، منجر به ایجاد دندریت در باتری و خرابی آن می شود. بهترین محدوده شارژ برای باتری خودروی الکتریکی، بین ۲۰ تا ۸۰ درصد است.
شتاب ناگهانی و سرعت
شتاب ناگهانی، باعث ایجاد گرمای بیشتر در باتری می شود که خوب نیست. حتی در محصولات تسلا، در صورت فعال کردن حالت رانندگی لودیکروس (Ludicrous)، خودرو هشدار می دهد که این کار باعث کاهش عمر باتری می شود.
دمای محیط
همان طور که در بخش قبلی گفته شد، سرما و گرمای زیاد عامل تاثیرگذاری بر طول عمر باتری ماشین الکتریکی محسوب می شود. اگرچه برخی از باتری خودرو های برقی از خنک کننده بهره می برند، اما در مقایسه با باتری هایی که مجهز به سیستم مدیریت حرارتی هستند، اثر کمتری بر طول عمر باطری دارند؛ زیرا سیستم مدیریت حرارتی، توانایی نگه داری دمای باتری در محدوده ثابتی را دارد و دمای باتری بالا و پایین نمی شود.