به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت،تب نوزاد و کودک در هر شرایطی نگران کننده است. به همین دلیل بهتر است با روشهای پایین آوردن تب کودک آشنا باشید .
متخصصان اطفال معتقدند درجه حرارت بدن کودک اگر بالای ۳۸ درجه سانتیگراد باشد باید حتما به پزشک مراجعه کنید، اما اگر دماسنج عدد زیر ۳۸ و بالای ۳۷ را نشان داد می توانید با راهکارهای خانگی تب کودک را پایین بیاورید. اگر تب کودک با علائمی مثل استفراغ، سرفه و اسهال همراه بود به درمان خانگی اکتفا نکنید و حتما به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
چگونه دمای بدن کودک را اندازه بگیریم؟
اگر کودک شما زیر ۳ ماه است دمای بدن را از راه مقعد اندازه بگیرید. اما برای کودکان بالاتر از این سن، راه دهانی بهتر است. برای اندازه گیری دمای بدن کودک از دماسنج دیجیتال استفاده کنید نه دماسنج جیوه ای. حواستان باشد حتما روی دماسنج مقعد ی علامت مخصوصی بچسبانید تا آن را با دما سنج دهانی اشتباه نگیرید. قبل از استفاده از دماسنج، آن را در ظرفی از آب ولرم و صابون بشویید و با آب خنک، آبکشی کنید.
راهکارهای مهم برای پایین آوردن تب کودک
تن شویه
برای پایین آوردن تب کودک بهتر است از روش تن شویه استفاده کنید. دقت کنید که از آب سرد برای تن شویه کودک استفاده نکنید، دمای آبی که کودک را با آن پاشویه می کنید باید نزدیک به دمای بدن کودک باشد. حوله مرطوب شده با آب 20 تا 22 درجه سانتیگراد را روی شکم، ران ها، و دست های کودک بکشید. نوزاد را با آب سرد یا آب و الکل تن شویه نکنید. اگر تن شویه با آب سرد یا با آب و الکل انجام شود، باعث می شود درجه حرارت بدن ناگهان افت کند و کودک دچار لرز شود و دوباره تب او بالا برود.
حمام کردن کودک با آب ولرم
حمام با آب ولرم می تواند درجه حرارت بدن کودک را پایین بیاورد. چند دقیقه بدن کودکتان را با آب ولرم ماساژ بدهید. از آب خیلی داغ یا خیلی سرد استفاده نکنید زیرا باعث افزایش درجه حرارت داخلی بدن کودک می شود. برای نوزادان کمتر از ۶ ماه، ۲ تا ۳بار در روز حمام مناسب است.برای نوزادان ۶ ماه تا بیشتر، چند بار در روز به طور منظم آنها را به حمامی ولرم ببرید.
شیردهی به کودک
اگر کودکتان شیر خوار است شیردهی در دوران تب را قطع نکنید. تب نشانه عفونت است و شیر مادر آنتی بیوتیک طبیعی و مناسبی برای شیرخوار است. برای نوزادان کمتر از ۶ ماه شیر مادر بسیار ضروری است. شیر مادر یک تعادل عالی از مواد مغذی است که باعث تقویت سیستم ایمنی ضعیف می شود، شیر مادر به سرعت و به راحتی قابل هضم است. کودکٍ بیمار را به طور کامل هیدراته نگه می دارد، که برای بهبود سریع بسیار ضروری است. اما اگر کودکتان شیر خوار نیست بهتر است آب و مایعات به او بدهید . تب باعث از دست رفتن آب بدن از طریق پوست می شود به همین دلیل باید آب بدن کودک را از بیرون تامین کنید، بنابراین آب و مایعات کافی به کودک بدهید تا از کمبود آب بدن او جلوگیری شود. بهتر است از نوشیدنی هایی مثل آب میوه تازه و غذا های سبکی مانند انواع سوپ های ساده استفاده کنید.
دمای اتاق کودک را بالا نبرید
حواستان به دمای اتاق خواب کودکتان باشد. باید به طور منظم دمای اتاق را چک کنید نباید بیش از حد گرم یا خیلی سرد باشد. اتاق نوزادان را در دمای بین۲۱ تا ۲۳ درجه سانتیگراد نگه دارید. اطمینان داشته باشید،که کودک نمی لرزد و درجه حرارتش بالا نمی رود.
از لباس نخی استفاده کنید
بزرگترین اشتباه پوشاندن لباسهای گرم و پیچاندن کودک در پتو و لحاف است. متخصصان توصیه می کنند وقتی کودکتان تب دارد بهتر است لباس خنک و نخی به آنها بپوشانید. نوزادان نمی توانند درجه حرارت خود را به خوبی تنظیم کنند، به همین دلیل هنگامی که در لایه های زیادی از لباس قرار می گیرند، بیش از حد گرمشان می شوند و برای آنها کاهش دادن دما سخت تر می شود، لباس پوشاندن بیش از حد از جریان یافتن هوا و گردش هوا به بدن او، جلوگیری می کند. بهتر است یک لباس سبک تن نوزاد کنید و زمان خواب از یک پتوی نازک استفاده کنید.
استفاده از دستمال نمدار
برای پایین اوردن تب کودک بهتر است از یک دستمال مرطوب استفاده کنید. دستمال را روی پیشانی نوزاد بگذارید. تبخیر آب دستمال بوسیله گرمای بدن کودک باعث پایین آوردن تب نوزاد می شود. دستمال با آب معمولی مرطوب شود، آب سرد باعث شوک ناگهانی و تشنج می شود.
ماساژ پا و پایین آوردن تب کودک
ماساژ کف پا نوزاد می تواند به پایین آوردن درجه حرارت بدن کمک کند. صرف نظر از آرامش، خواب بهتری به آنها می دهد که برای بهبود سریع ترشان ضروری است. ماساژ پا به تنظیم دمای بدن کمک می کند. مقداری روغن زیتون گرم را روی پای نوزاد مالش بدهید.
استفاده از دارو با اجازه پزشک
به هیچ وجه بدون مشورت با پزشک به نوزداتان دارو یا استامینوفن و آسپرین ندهید. استامینوفن دارویی است که هم تب را پایین می آورد و هم به کاهش درد کمک می کند. اما نکته مهم این است که در مورد مقدار دارو حتما باید با پزشک مشورت کنید. همچنین از آسپیرین برای پایین آوردن تب فرزندتان استفاده نکنید. مصرف آسپیرین در کودکان زیر ۱۸ ماه ممکن است باعث عوارض و حساسیت های جدی دارویی شود.