کچلی قارچی سر یک عفونت رایج پوست سر است(قارچ پوستی) که توسط نوعی قارچ مشابه با قارچ کپک ایجاد می شود که درماتوفیت نام دارد. بدن ما به طور عادی می تواند میزبان بسیاری از میکرو ارگانیزم های مختلف از جمله باکتری ها، قارچ های کپک مانند (درماتوفیت ها) و قارچ های مخمر مانند (مانند قارچ کاندیدا) باشد. برخی از این میکروارگانیزم ها برای بدن مفید هستند، اما برخی دیگر ممکن است با سرعت بسیار زیادی تکثیر شوند و منجر به بروز علائمی در بدن ما شوند. کچلی قارچی سر یک اختلال پوستی است که به طور تقریبا انحصاری در کودکان ایجاد می شود. عامل این بیماری ممکن است در بدن شخص باقی بماند. این بیماری مسری است. بروز این بیماری بعد از سن بلوغ زیاد شایع نیست.کچلی قارچی یک بیماری مسری است و می تواند از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده انتقال پیدا کند. انتقال بیماری همچنین می تواند از طریق تماس با هر وسیله ای که با پوست و موی فرد آلوده تماس داشته است، باشد از جمله شانه، کلاه، لباس. این بیماری همچنین از طریق تماس با حیواناتی که این قارچ را در بدن خود دارند (اغلب، سگ و گربه،گاو و گوسفند)، منتقل می شود.
راه های درمان قارچ پوست سر
داروهای ضد قارچ
استفاده از داروی ضد قارچ خوراکی برای از بین بردن عفونت قارچی کرم حلقوی سر ضروری است. این داروها، معمولاً کار خود را خیلی خوب انجام می دهند و مؤثرند.گریزئوفولوین (ضد قارچ) این دارو سال هاست که به عنوان اولین گزینه ی درمانی عفونت قارچی کرم حلقوی پوست سر تجویز می شود. گریزئوفولوین معمولاً برای یک دوره ی ۸ تا ۱۲ هفته ای استفاده می شود.
تربینافین داروی دیگری است که مصرف آن به جای گریزئوفولوین در حال افزایش است. مصرف کنندگان این دارو معمولاً به چهار هفته درمان نیاز دارند. تکمیل دوره ی درمانی برای از بین بردن کامل قارچ ها از پوست سر اهمیت بسیاری دارد.
گاهی اوقات داروهای ضد قارچ دیگری مانند ایتراکونازول و فلوکونازول استفاده می شوند. به طور کلی داروهای ضدقارچ قابل تحمل هستند و عوارض جانبی شایعی ندارند. با این حال، برخی افراد ممکن است اثرات جانبی این داروها را تجربه کنند.
برخی افراد اصلاً نباید از این داروها استفاده کنند. مثلاً زنانی که در سنین باروری قرار دارند، نباید در طول درمان با گریزئوفولوین (و تا یک ماه پس از مصرف آن) باردار شوند؛ مردان نیز در طول درمان با گریزئوفولوین (و تا شش ماه پس از آن) باید از روش های جلوگیری از بارداری استفاده کنند، زیرا این دارو به اسپرم آسیب می رساند.
بنابراین، قبل از مصرف هر دارویی حتماً باید بروشور آن را بخوانید و از عوارض جانبی احتمالی و موارد احتیاط آن آگاه شوید.
شامپو و کرم های ضدقارچ
شامپوها و کِرِم های ضد قارچ به طور کامل عفونت قارچی را از بین نمی برند. زیرا قارچ ها به ساقه ی مو نفوذ می کنند، جایی که کِرِم ها و شامپوها نمی توانند به آن نفوذ کنند. بنابراین، این مواد نمی توانند به طور کامل شرایط را درمان کنند، هرچند قارچ و اسپور آن را از روی مو و پوست حذف می کنند.با وجود این، ممکن است پزشک شما علاوه بر داروهای خوراکی، برایتان شامپو یا کرم ضد قارچ تجویز کند. معمولاً باید این شامپوها را دو بار در هفته و تا چند هفته استفاده کنید. شامپوهای تجویزی، قارچ های سطح بدن (ساقه ی مو و پوست سر) را از بین می برند. همچنین، احتمال انتقال قارچ به کودکان دیگر را کاهش می دهند.
بهبود و عفونت مجدد
عفونت قارچی کرم حلقوی به کندی درمان می شود. ممکن است بعد از یک ماه اولین نشانه های درمان را مشاهده کنید، اما صبور باشید، درمان خود را با حوصله ادامه دهید و همه ی داروهای تجویز شده ی خود را به طور صحیح مصرف کنید.
ممکن است که پزشک، شما یا فرزندتان را به مدت ۴ تا ۶ هفته معاینه و کنترل کند تا مطمئن شود که عفونت کاملاً از بین رفته است. گاهی رهایی از این بیماری دشوار و مشکل است، زیرا این ممکن است بیش از یک بار به آن مبتلا شوید. با این حال اغلب، احتمال عود مجدد بیماری در سن بلوغ متوقف می شود. پوسته پوسته شدن پوست سر یا طاسی نقطه ایی از تأثیرات بلند مدت عفونت قارچی است.
کودک شما می تواند با شروع درمان به مدرسه بازگردد، اما باید زمان مناسب و مطمئن بازگشت او به مدرسه را از پزشک بپرسید.
راه های انتقال قارچ و پیشگیری از ابتلا به آن:
علت اصلی بیماری قارچ، تک یاخته هایی به نام قارچ است که از حیوانات خانگی، گاو، گوسفند، آلودگی های محیط، ورزشگاه ها، استخرها و اماکن عمومی به فرد انتقال پیدا می کند. این بیماری مسری و واگیردار است.پس اگر در تماس با فردی قرار بگیرید که به این عفونت مبتلاست، احتمال خارش سر و شروع عفونت قارچی در شما هم وجود خواهد داشت.استفاده از شانه مشترک، وسایل شخصی دیگران، پوشیدن لباس دیگران و … را می توان از راه های دیگر ابتلا به این بیماری دانست.بهترین راهکار برای جلوگیری از ابتلا به عفونت های قارچی پوست، اصل پیشگیری و رعایت بهداشت عمومی و بهداشت فردی است. عفونت های قارچی، از آن دسته عفونت هایی است که حتی پس از درمان هم امکان عود و بازگشت آنها وجود دارداگرچه افراد در همه سنی می توانند به عفونت قارچی مبتلا شوند، اما قارچ سر در کودکان شیوع بیشتری دارد. افراد بالغی که سیستم بدنی شان ضعیف است، نیز خطر زیادی در ابتلا به این بیماری دارند.