به التهاب یا آماس پوست اِگْزِما (eczema) یا درماتیت گفته می شود. این بیماری می تواند منجر به خارش، قرمزی، تورم، پوسته ریزی و... بر روی پوست شود و در هر نقطه ای از بدن قابل بروز است؛ ولی غالبا این بیماری بر روی آرنج، مچ دست، پشت زانوها و صورت مشاهده می شود. اگزما مسری و سرایت کننده نیست، اما در خانواده هایی که سابقه اگزما، حساسیت و یا آسم دارند، احتمال ابتلا به اگزما وجود دارد. اگزما انواع مختلفی دارد و به اشکال مختلف بروز می کند، بنابراین بسیار مهم است که یک متخصص پوست بسیار حاذق، بیمار را بررسی کند تا معلوم شود آیا مشکل پوستی، نوعی اگزماست یا عارضه دیگری وجود دارد.
اگر از مشکلات پوستی نظیر خشکی و التهاب پوست رنج می برید حتما دوست دارید بدانید که اگزما چیست و چگونه درمان می شود؟ اگزما نوعی التهاب پوستی است. این التهاب که با نام «درماتیت آتوپیک» (Atopic dermatitis) هم از آن یاد می شود، می تواند منجر به خشکی، سوزش، قرمزی، خارش یا حتی تاول زدن پوست شود. افرادی که دچار اگزمای پوستی هستند اغلب دوره هایی را تجربه می کنند که علائم اگزمای پوست در آن ها شدید می شود. در سوی مقابل ممکن است دوره هایی هم وجود داشته باشد که همه علائم بهبود پیدا می کند و از بین می رود.
آیا رژیم غذایی می تواند باعث درمان اگزما شود؟
در حالی که درمان قطعی برای اگزما وجود ندارد، اما برخی از حساسیت های غذایی می تواند باعث تحریک اگزما و شعله ور شدن آن شود. از این رو برای برخی از افراد مفید است که از چیزهایی که به آن حساسیت دارند پرهیز کنند. خیلی از افراد دچار اگزمای پوستی دارای آلرژی های غذایی هم هستند. اما نوع حساسیت غذایی و میزان ارتباط آلرژی غذایی به اگزمای پوستی هر فرد می تواند متفاوت باشد. حساسیت های غذایی رایجی که با اگزمای پوستی مرتبط هستند معمولا شامل موارد زیر است:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- محصولات سویا
- گلوتن
- مغزها (خشکبار)
- ماهی
- صدف
خوردن این غذاها لزوما باعث اگزما نمی شود، اما این غذاها یا غذاهای دیگر می توانند اگزمای پوستی را تحریک کنند و باعث بیشتر یا بدتر شدن شرایط آن شوند. داشتن یک رژیم غذایی مناسب با اگزما کلید کنترل انواع اگزمای پوستی است.
بر اساس آمار آکادمی آلرژی، آسم و ایمنی شناسی امریکا، در سال ۲۰۱۵ تعداد ۵.۶ درصد از کودکان در آمریکا (۴.۱ میلیون بچه) دارای حساسیت غذایی تشخیص داده شده اند. اما حساسیت غذایی در بین افرادی که اگزمای پوستی دارند بسیار رایج است؛ حدود ۳۰ درصد از کودکان زیر ۵ سالی که اگزما دارند، دارای حداقل یک حساسیت غذایی هستند. محققین طبق تحقیقاتی که سال ۲۰۱۴ در مجله Investigative Dermatology به چاپ رسید، «درماتیت آتوپیک» را که رایج ترین نوع اگزما است به عنوان بزرگ ترین عامل در افزایش حساسیت غذایی در نوزادان دانستند. این آلرژی ها می توانند باعث واکنش های مختلف مثل اگزما، بیماری های دستگاه گوارشی و تنگی نفس شوند. اگر کودک شما چنین واکنش هایی را بعد از خوردن غذا نشان می دهد، باید نزد پزشک متخصص تست آلرژی انجام دهد تا مشخص شود که به چه مواد غذایی حساسیت دارد.
راه های درمان اگزمای پوستی چیست؟
درمان و کنترل بیماری اگزما بسیار حائز اهمیت است. خارش بیش از حد میتواند باعث ایجاد عفونت پوستی شود، و اگر بیماری اگزما برای طولانی مدت بی درمان بماند، باعث کلفت شدن و تغییر رنگ پوست می شود.
روش های اصلی درمان اگزما:
- پرهیز از هر گونه آلرژی خوراکی شناخته شده که می تواند باعث التهاب شود.
- پرهیز از صابون ها، لوسیون ها و شوینده های معطر. استفاده از دستکش در زمان نظافت می تواند از دست ها محافظت کند.
- خوابیدن در وان حاوی مواد تسکین دهنده می تواند خارش را کمتر کند. پوست باید با لوسیون های مناسب مرطوب شود.
- بهتر است ناخن های کودکان و نوزادان برای جلوگیری از خارش بیش از حد گرفته شود. همچنین می توانید زمان خوابیدن دستکش نرم دستشان کنید.
- حمایت خانوادگی از این بیماری و شرایط نامطلوب روحی و روانی که به مراه خودش دارد، تاثیر زیادی در روحیه بیمار دارد.
بسیاری از روش های خانگی برای درمان اگزما وجود دارد که می تواند علائم اگزما را کاهش و آن را درمان کند که در ادامه به چند مورد آن اشاره خواهیم کرد.خوص ضد میکروبی و مرطوب کننده روغن نارگیل تا حد زیادی می توادن به درمان اگزما (درمان درماتیت) کمک کند. روغن نارگیل می تواند در عرض چند روز خشکی پوست و پوسته شدن پوست را نیز کاهش دهد.مقداری روغن نارگیل یا کرم نارگیل را به آرامی در منطقه ای که پوست شما آسیب دیده است بمالید، این کار را روزانه انجام دهید، برای گرفتن بهترین نتیجه قبل از رفتن به رختخواب استفاده کنید.