لبخند لثه ای در زنان بیش از مردان دیده می شود و پزشکان تخمین می زنند که در ۱۴ درصد زنان و ۷ درصد مردان هنگام لبخند زدن، لثه بیش از حد مشخص می شود.
علت ایجاد لبخند لثه ای
دلایل بسیاری برای لبخند لثه ای وجود دارد که تعداد بسیاری از آن ها ژنتیکی است. در ادامه به چند دلیل مربوط به لبخند لثه ای اشاره می کنیم:
- کوتاه بودن لب بالایی دلیل رایج لبخند لثه ای است. اگر لب به اندازه ی کافی پایین نیاید، وقتی می خندید مقدار بیش تری از لثه ی شما دیده می شود.
- دندان های کوتاه و کوچک هم می تواند ریشه ی این موضوع باشد. دندان ها ممکن است به این دلیل کوتاه باشند که کامل درنیامده اند و هنوز با مقداری از بافت لثه پوشیده می شوند یا این که فقط در مقایسه با لثه ها و در اثر سایش یا ژنتیک، کوچک هستند.
- یکی دیگر از دلایل لبخند لثه ای باز هم مربوط به لب بالایی است. به این صورت که اندازه ی لب بالایی شما کاملاً مناسب است اما وقتی می خندید لب بالا بیش از حد منقبض می شود و باعث می شود لب خیلی بالا برود و مقدار بیش تری از لثه نمایان شود.
- یکی دیگر از دلایل لبخند لثه ای در ارتباط با مشکلات استخوان بندی است. در این مورد، ممکن است فک بالا خیلی بزرگ باشد یا بیش از حد جلو آمده باشد، و این موضوع می تواند باعث نمایان شدن مقدار زیادی از لثه یا حتی برآمده شدن لثه شود.
- برخی از افراد هم مبتلا به عارضه ای به نام هایپرتروفی لثه ای هستند، یعنی بافت لثه های آن ها در اطراف دندان بیش از حد رشد می کند.
در صورتی که از داشتن لبخند لثه ای رنج می برید، مجبور نیستید تا آخر عمر با آن زندگی کنید چرا که راهی برای درمان و اصلاح لبخند لثه ای هست. چند روش برای درمان لبخند لثه ای وجود دارد .
جراحی لثه برداری:
جراحی لثه برداری یک روش ساده است که برای درمان لبخند لثه ای خفیف و متوسط به کار می رود. این روش برای برداشتن بافت اضافی لثه و شکل دادن به خط لثه استفاده می شود. برای برداشتن بافت لثه اضافی از لیزر مخصوص دندانپزشکی یا روشی به نام جراحی با پرتو استفاده می شود. این روش بدون درد است و نیازی به بخیه زدن لثه در آن نیست و دو هفته پس از انجام این روش لثه ها کاملا بهبود می یابند.
جراحی افزایش طول تاج:
لبخد لثه ای شدید تر به روش های پیشرفته تری نیاز دارد. در این موارد برای کاهش بافت لثه ای از روشی به نام افزایش طول تاج دندان استفاده می شود. جراحی افزایش طول تاج تحت بی حسی موضعی انجام می شود تا بیمار دردی را حس نکند. در حین انجام این جراحی لثه بافت لثه ای کنار زده می شود تا جراح به قسمت بافت استخوانی که دندان را در بر گرفته دسترسی پیدا کند.
پایین آوردن لب فوقانی با تزریق بوتاکس:
تحرک بیش از حد عضله لب فوقانی را می توان با چند تزریق بوتاکس کوچک در عضلات بالابرنده لب فوقانی، کاهش داده و آن را ریلکس کرد. بوتاکس باعث می شود که انقباض عضلات بالا برنده لب کمتر شود، به طوری که لب بالا در هنگام لبخند زدن کمتر به سمت بالا کشیده می شود. به عبارت دیگر لثه های شما زمانی که لبخند می زنید، کمتر مشاهده خواهند شد. اما حالات چهره شما همچنان طبیعی خواهند بود.
جراحی فک همراه با درمان ارتودنسی
در بعضی از موارد بهتر است برای کوتاه تر کردن دوره درمان، کاهش احتمال بازگشت نتایج و افزایش دوام و ماندگاری نتایج به دست آمده از درمان ارتودنسی، این روش درمانی همراه با جراحی فک انجام شود. به خاطر داشته باشید که فردی که عمل جراحی فک انجام می دهد همیشه باید قبل و بعد از این عمل، یک دوره ارتودنسی را هم طی کند. معمولاً هر بیمار قبل از عمل جراحی فک به مدت 12 تا 18 ماه و بعد از آن به مدت 6 تا 12 ماه، دوره ارتودنسی خواهد داشت. با این حال شرایط برای هر بیمار کاملاً منحصر به فرد است و برنامه درمانی او به صورت اختصاصی بر اساس نیازها و علایق او تنظیم می شود.
درمان لبخند لثه ای بدون استفاده از جراحی
روش های غیر جراحی برای درمان لبخند لثه ای در اغلب موارد به صورت سرپایی می باشد. این روش ها در مطب دندانپزشکی قابل انجام است و فرد در کوتاه ترین زمان ممکن به کارهای روزمره خود باز می گردد.
یکی از روشهای دیگر استفاده از بوتاکس می باشد. در این روش، عضلاتی که در فرآیند لبخند زدن، باعث کشیده شدن لب ها می شوند، به وسیله سم رقیق شده بوتولینیوم دچار فلج کنترلی می شوند. در نتیجه هنگام لبخند، عضلات لب به درستی عمل نکرده و لبخند لثه ای درمان می شود. توجه کنید این روش بر اساس تشخیص متخصص ارتودنسی برای گروه درمانی خاصی کاربرد دارد.
نکته ای که در هنگام تزریق بوتاکس باید به آن توجه ویژه ای داشت، میزان دوز سم بوتاکسی می باشد که قرار است به داخل عضلات اطراف دهان تزریق شود. در صورتی که مقدار سم پایین تر از حد مورد انتظار باشد، اثر بخشی لازم را نخواهد داشت و در صورتی که این مقدار سم تزریقی به صورت کنترل نشده و خود به خود تزریق شود، می تواند باعث به هم ریختگی توازن اجزای صورت و فلج غیر ضروری عضلات اطراف دهان شود.
روش دیگر برای درمان لبخند لثه ای تزریق ژل می باشد. در این روش برای حجیم تر کردن لب ها و در نتیجه پوشش بیشتر لثه ها هنگام خندیدن، از تزریق ژل به داخل لب ها استفاده می شود. از انواع مواد تزریقی و ژل های اسید هیالورونیکی برای تزریق استفاده می شود. گاها تزریق چربی نیز می تواند به عنوان یک گزینه مد نظر متخصص ارتودنسی باشد.البته در هنگام تزریق ژل نیز در صورتی که فرد تزریق کننده مهارت لازم را نداشته باشد، می تواند باعث ایجاد هماتوم و خونریزی شدید در ناحیه لب ها شود. آلرژی و کبودی نیز از دیگر عوارض احتمالی لبخند لثه ای می باشند. این روش نیز برای تعداد خاصی از بیماران بر اساس نظر متخصص ارتودنسی انجام می شود.