لبخند لثه ای می تواند به علت یک یا چند عامل مربوط به خود لثه ها یا دندان ها و یا حتی لب و فک باشد. هر یک از این قسمت ها نیاز به روش متفاوتی برای برطرف کردن مشکل لبخند لثه ای دارد. در اینجا نگاهی می اندازیم به برخی از روش هایی که می توان برای اصلاح طرح لبخند لثه ای از آن استفاده کرد.
لبخند لثه ای به طرح لبخندی گفته می شود که در آن بیشتر از سه یا چهار میلی متر از لثه در هنگام لبخند زدن نمایان شود. عوامل گوناگون دندانی، فکی می تواند علت بروز لبخند لثه ای باشد. در واقع، بعضی افرادی که از عارضه لبخند لثه ای رنج می برند همیشه سعی می کنند با دهان بسته بخندند یا اصلاً نخندند. خوشبختانه امروزه روش های متعددی برای رفع این مشکل بسیار شایع وجود دارد.
علل
لبخند لثه ای علل مختلفی دارد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- رشد بیش از حد بافت لثه (هیپرپلازی) به دلیل مصرف داروهایی مانند دیلانتین، سیکلوسپورین و انواع مسدود کننده های کانال کلسیم
- رشد بیش از حد بافت لثه به دلیل درمان ارتودنسی
- التهاب ناشی از کوتاهی در رعایت بهداشت دهان و دندان، بیماری لثه یا نقص درمان های ترمیمی دندان
- بزرگ بودن مادرزادی لثه به دلیل وراثت و اختلال های متابولیک
- تغییرات رشدی استخوان فک بالا
- بیش فعال بودن عضله لب بالا باعث می شود لب بالا بیش از حد طبیعی هنگام لبخند زدن از روی دندان ها بالا برود.
- مال اکلوژن (اختلال بایت و روی هم قرار نگرفتن دندان ها)
- رشد بیش از حد استخوان (اگزوستوز) روی سطح خارجی استخوان فک بالا
گاهی اوقات طول فک بالایی (ماکسیلا) نسبت به اندازه صورت، خیلی بزرگ است. به این حالت در اصطلاح «رشد بیش از حد عمودی فک بالا» یا VME گفته می شود. اگر لبخند لثه ای به این علت باشد، لازم است برای اصلاح آن، جایگاه فک از طریق یک عمل جراحی به نام جراحی ارتوگناتیک (اصطلاحی مرکب از «ارتو» به معنی صاف کردن و «گناتوز» به معنی فک) تصحیح شود.
متقاضی درمان لبخند لثه ای
- شرط اصلی انجام درمان داشتن لثه هایی سالم و عدم ابتلا به بیماری های لثه است.
- برخورداری از سلامت عمومی مناسب برای تحمل عمل جراحی
- همکاری و تمایل بیمار برای رعایت توصیه های دندانپزشک درباره مراقبت پس از جراحی
- داشتن انتظاری واقع بینانه از نتیجه درمان
- تعهد بیمار به رعایت بهداشت دهان و دندان به منظور حفظ سلامت دندان ها و لثه ها پس از عمل
آشنایی با انواع لبخند لثه ای
میزان لثه ای بودن لبخند و نیاز به تقبل هزینه اصلاح لبخند لثه ای با اندازه گیری ارتفاع لثه ای که هنگام خندیدن نمایان است مشخص می شود و این میزان نسبت، با ارتفاع دندان ها مقایسه می شود. لبخند لثه نما میتواند خفیف، متوسط،پیشرفته و شدید باشد.
- لبخند لثه ای خفیف: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه نمایان شده در هنگام خندیدن به ارتفاع دندان کمتر از 25% باشد ، میزان لثه ای بودن لبخند، خفیف است. لبخند لثه ای متوسط: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه نمایان شده در هنگام خندیدن به ارتفاع دندان بین 25% تا 50% باشد ، میزان لثه ای بودن لبخند، متوسط است.
- لبخند لثه ای پیشرفته: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه نمایان شده در هنگام خندیدن به ارتفاع دندان بین 50% تا 100% باشد ، شخص لبخند لثه نما پیشرفته دارد.
- لبخند لثه ای شدید: در صورتی که نسبت ارتفاع لثه نمایان شده در هنگام خندیدن به ارتفاع دندان بیش از 100% باشد ، به این معنی است که ارتفاع لثه از ارتفاع دندان بیشتر است و میزان لبخند لثه ای شدید است.