همه ما تا به حال ترس های مختلفی را تجربه کرده ایم. ترس از ارتفاع، ترس از شنیدن جواب منفی، ترس از آمپول! اگر بخواهیم باز هم ادامه دهیم، لیست طویلی خواهد شد. اما ترس از رانندگی با همه این ترس ها متفاوت است!شاید هم امروز که این متن را می خوانید، گوشه ای ایستاده اید و به خیلی از ترس های سابق خود که زمانی حتی فکر کردن به آن ها هم مو را بر اندامتان راست می کرد، می خندید!در این مطلب قصد داریم درباره یکی از همین ترس های رایج یعنی ترس از رانندگی صحبت کنیم و می خواهیم ببینیم که چگونه اعتماد به نفس در رانندگی را افزایش دهیم.اگر به رانندگی علاقه دارید اما ترس از رانندگی مانع می شود که پشت فرمان بنشینید، با ما همراه باشید. ما در این مقاله شجاعت در رانندگی را به شما هدیه خواهیم داد.
اعتماد به نفس در رانندگی چیست؟
رانندگی یک مهارت قابل یادگیری می باشد که تمرین و ممارست می تواند به مهارت رانندگی افراد بیافزاید.در واقع هرچه افراد، بیشتر پشت فرمان بنشینند، ماهرتر می شوند. اعتماد به نفس در رانندگی نیز بدین معناست که راننده نسبت به مهارت رانندگی خود اطمینان کامل داشته باشد. به همین دلیل نام دیگر اعتماد به نفس در رانندگی، خودباوری در رانندگی است.در واقع راننده باور دارد که می تواند به خوبی ماشین را کنترل کند و آن را براند. به علاوه زمانی اعتماد به نفس در رانندگی موضوعیت پیدا می کند که راننده به طور کامل آموزش های خود را پشت سر گذاشته باشد. به عبارتی برای کسی که نمی داند دنده چیست و کلاج و ترمز کدام است، نمی توان بحث خودباوری در رانندگی را مطرح نمود.
ترس از رانندگی طبیعی است؟
شاید برخی به خاطر این که از رانندگی می ترسند، خجالت بکشند و این سوال را از خود بپرسند که آیا ترس از رانندگی طبیعی می باشد؟پاسخ این سوال قطعا مثبت است. بر اساس تحقیقاتی که دانشمندان انجام داده اند، ترس از رانندگی، واکنش طبیعی بدن در برابر رانندگی محسوب می شود که می تواند دلایل زیادی از جمله خاطره بد، دیدن سانحه تصادف، عدم اعتماد به نفس در رانندگی و از دست دادن کنترل داشته باشد.اما آن چیزی که طبیعی نیست و بد به نظر می رسد، عدم مقابله با این ترس می باشد. اگر شما اجازه دهید که ترس از رانندگی به شما غلبه کند و اعتماد به نفس در رانندگی شما را بکشد، شما قطعا بازنده ی این بازی خواهید بود.چرا که امروزه، رانندگی و ماشین ها نقش بسزایی در زندگی روزمره ی انسان ایفا می کنند. لازم به ذکر است که ترس از رانندگی در میان کسانی که اخیرا گواهینامه گرفته اند، بسیار رایج می باشد.
دلایل عدم اعتماد به نفس در رانندگی
اگر از جمله کسانی هستید که به طور کامل، آموزش های رانندگی خود را پشت سر گذاشته اید، اما کماکان می ترسید که پشت فرمان بشینید، شما از عدم خودباوری در رانندگی رنج می برید.اما دلایل عدم اعتماد به نفس در رانندگی چیست؟ اولین و مهمترین موردی که می تواند منجر به عدم خودباوری در رانندگی شود، دیدن یک سانحه تصادف می باشد.این مسئله در وهله اول منجر به ایجاد ترس از رانندگی خواهد شد. در واقع اگر برای یکی از اطرافیان شما در حین رانندگی، سانحه ای اتفاق افتاده باشد یا شما شخصا شاهد یک سانحه دردناک رانندگی بوده باشد، این مسئله بر ضمیر ناخودآگاه شما تاثیر منفی خواهد گذاشت.چون مدام به این سوال می اندیشید که آیا اگر من هم رانندگی کنم، این اتفاق رخ خواهد داد یا خیر؟ این مسئله قطعا منجر به عدم اعتماد به نفس در رانندگی خواهد شد. چرا که شما نمی توانید به طور کافی بر استفاده از مهارت های رانندگی خود تمرکز کنید.
یکی دیگر از دلایلی می تواند منجر به ترس و در نهایت عدم خودباوری در رانندگی شود، ترس از رانندگی اطرافیان می باشد. در واقع ممکن است شما رانندگی خواهر، برادر، مادر یا پدر و هرکس دیگری را دیده باشد و آن را خطرناک تلقی کنید. همین مسئله ممکن است باعث ترس شما شود.به علاوه منتقل کردن استرس از جانب کمک راننده می تواند اعتماد به نفس شما را کاهش دهد. چرا که در ناخودآگاه شما این مسئله به وجود می آید که بقیه از رانندگی من ترس دارند، چون من راننده خوبی نیستم. مورد دیگری که باید بدان اشاره کرد، کلیشه های جنسیتی می باشد.متاسفانه این تصور در جامعه وجود دارد که رانندگی بانوان بسیار بد می باشد. همین موضوع می تواند منجر به کاهش اعتماد به نفس در رانندگی در بانوان شود. چرا که با فکر کردن به این گونه مسائل، استرس پیدا می کنند و نمی توانند از قابلیت و مهارت های اصلی خود استفاده کنند.
نشانه های کمبود اعتماد به نفس در رانندگی
افرادی که در زمان رانندگی اعتماد به نفس ندارند مدام در استرس و اضطراب به سر می برند و این می تواند به کاهش تمرکز و تعادل آنها منجر شود بدین ترتیب خطرات زیادی آنها را تهدید خواهد کرد. آنها سرعت مشخصی ندارند و در بیشتر مواقع سرعت آنها بیشتر از حد مجاز است به طوری که نمی توانند به خوبی اتومبیل را کنترل کنند. علاوه بر این قوانین را به خوبی رعایت نمی کنند و همیشه پا را از خطر قرمز ها فراتر می گذارند و نگرانی بابت جریمه شدن هم ندارند. از دیگر نشانه های عدم اعتماد به نفس در زمان رانندگی می توان به تسلط نداشتن فرد اشاره کرد چون هنگام آمورش به دلیل استرس نتوانسته قوانین را به راحتی یاد بگیرد.
آنها از همان اول با سرعت بالا رانندگی می کنند و همیشه می خواهند سریع تر به مقصد برسند. حرف ها و کنایه های دیگران برای آنها مهم است و مدام افکار منفی را به زبان می آورند. افرادی که اعتماد به نفس ندارند در زمان رانندگی نقاط ضعف خود را تکرار کرده و مدام می گویند من نمی توانم. رانندگی در شب برای آنها سخت است و از تصادف ترس زیادی دارند. از دیگر علائم کمبود اعتماد به نفس در رانندگی می توان به ضعف بدنی و تپش قلب زیاد اشاره کرد که گاهی باعث نفس تنگی فرد هم می شود.
روش های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی
همانطور که گفته شد، یکی از مهم ترین دلایل عدم اعتماد به نفس در رانندگی، ترس از رانندگی می باشد. حال که با دلیل عدم خودباوری در رانندگی آشنا شدیم، ضروری است که با روش های افزایش اعتماد به نفس در رانندگی نیز آشنا شویم. در ادامه به معرفی این روش ها خواهیم پرداخت و سپس هر کدام را به طور جداگانه بررسی خواهیم کرد.
تسلط کامل به رانندگی
اولین قدم برای افزایش اعتماد به نفس در رانندگی، تسلط کامل به مهارت های رانندگی می باشد. هنگامی که شما بر یک مهارت تسلط لازم و کافی را داشته باشد، به خوبی از پس شرایط سخت و غیر قابل پیشبینی نیز بر خواهید آمد.در رانندگی نیز قضیه به همین صورت می باشد. در واقع اگر شما به اندازه کافی بتوانید مهارت رانندگی خود را افزایش دهید تا تسلط کامل به رانندگی داشته باشد، می توانید در تمامی شرایط سخت رانندگی، اوضاع را کنترل نمایید. پس سعی کنید با تمرین های مداوم، مهارت خود را افزایش دهید.
رانندگی در جاده های خلوت
یکی دیگر از روش هایی که می تواند به افزایش خودباوری در رانندگی کمک کند، رانندگی در جاده های خلوت می باشد. در واقع شما در ابتدا باید رانندگی خود را در این گونه جاده ها محک بزنید تا مهارت های لازم را برای رانندگی در جاده های شلوغ به دست آورید.به عبارت دیگر، با این کار ذهن شما برای رانندگی های سخت تر آماده خواهد شد و در واقع نوعی تمرین برای افزایش مهارت رانندگی می باشد.
رانندگی در روز
اگر از جمله کسانی هستید که به تازگی رانندگی را شروع کرده اید، بهتر است در روز تمرین کنید. تاریکی شب ممکن است برای شما محدودیت هایی را به وجو بیاورد. به همین دلیل رانندگی در روشنایی روز می تواند محک خوبی برای شما باشد تا بتوانید با افزایش مهارت رانندگی خود، در شب نیز رانندگی کنید.
حذف کردن واژه «نمی توانم» از ذهن و استفاده از جملات مثبت
مغز انسان یکی از خارق العاده ترین و در عین حال عجیب ترین اعضای بدن انسان می باشد. مغز همانطور که به اعضای بدن دستور می دهد که چه کاری را انجام دهند، سایر رفتارهای ما نیز بر آن تاثیر می گذارد.اگر دائم به در ذهن خود بگویم که من نمی توانم رانندگی کنم یا من هیچ استعدادی در رانندگی ندارم، قطعا ذهن شما نیز برای بهبود مهارت های رانندگی کمکی به شما نخواهد کرد. اما ذهن می تواند با استفاده از جملات مثبت، یادگیری و استفاده از مهارت های رانندگی را به بهترین نحو ممکن انجام دهد. پس سعی کنید تا جایی که در توان دارید از انرژی منفی بپرهیزید و جملات مثبت را در ذهن خود مرور کنید.
گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش
یکی از لذت هایی که مهارت رانندگی می تواند برای شما به ارمغان بیاورد، گوش دادن به موزیک در حین رانندگی می باشد. اما گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش باعث افزایش اعتماد به نفس در رانندگی خواهد شد.بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است، موزیک های آرامش بخش، تاثیرات مثبتی بر ذهن انسان و کاهش استرس وی دارند. به همین منظور شما می توانید هنگام رانندگی از موسیقی های آرامش بخش لذت ببرید و استرس خود را کم کنید.
عدم توجه به کنایه های دیگران
همانطور که گفته شد، حرف و انرژی های منفی می تواند باعث کاهش اعتماد به نفس در رانندگی شود. پس بهتر است به کنایه های دیگران توجهی نداشته باشید تا بتواند به خوبی بر رانندگی خود تمرکز کنید و دچار استرس نشوید.شاید شما نیز شنیده باشید که احتیاط شرط عقل است. پس بهتر است در هر شرایطی احتیاط در رانندگی را رعایت کنید. رعایت کردن احتیاط باعث افزایش اعتماد به نفس شما خواهد شد. چرا که در صورت بروز حادثه ای به خوبی می توانید آن را کنترل نمایید.
تمرین با سرعت پایین
یکی دیگر از مواردی که می تواند به افزایش اعتماد به نفس در رانندگی کمک کند، تمرین با سرعت پایین می باشد. اگر از جمله کسانی هستید که به تازگی رانندگی را شروع کرده اید، بهتر است در ابتدا با سرعت پایین تمرین کنید تا مهارت لازم را برای رانندگی در سرعت های بالاتر کسب کرده باشید. کسب مهارت های لازم باعث افزایش اعتماد به نفس شما در رانندگی خواهد شد.
امتحان کردن مسیرهای جدید
یکی از دلایلی که می تواند باعث کاهش خودباوری در رانندگی شود، ترس از انتخاب مسیر های جدید می باشد. در نتیجه اگر بتوانید مسیر های جدیدی را امتحان کنید، این کار نه تنها باعث افزایش اعتماد به نفس شما خواهد شد، بلکه با مسیر های جدیدی نیز آشنا شده اید.اگر رانندگی شما در چارچوب قانون باشد و تمامی مقررات های راهنمایی و رانندگی را رعایت کنید، خیال شما راحت تر است و در نتیجه اعتماد به نفس شما نیز افزایش می یابد. پس سعی کنید همیشه بر اساس قوانین و مقررات رانندگی عمل کنید تا بتوانید تمرکز لازم را برای رانندگی داشته باشید.
کسب مهارت لازم
بیایید این بخش را با یک مثال شروع کنیم. اگر شما بتوانید مهارت لازم را در آشپزی به دست بیاورید، به راحتی می توانید با مواد مختلف، غذاهای خوشمزه تهیه کنید. در رانندگی نیز قضیه به همین صورت است.اگر شما بتوانید به خوبی مهارت های لازم برای رانندگی را کسب کنید، می توانید تحت هر شرایطی تمرکز خود را حفظ نمایید و این مسئله باعث افزایش اعتماد به نفس شما در رانندگی خواهد شد