به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بسیاری از دانش آموزان در دوران طلایی پیش از کنکور دچار فشارهای روانی و عاطفی می شوند، این موضوع باعث می شود به جای تمرکز بر دروس دچار احساس ناکامی و ناامیدی شوند. این افکار باعث می شود به جای مطالعه و جمع بندی دروس، مدام در حال فکر کردن به نتیجه کنکور و پیامدهای بعد از آن باشند. این امر دو پیامد دارد، اول اینکه با فکر کردن مداوم به مسئله ای که نتیجه آن مشخص نیست، تنها زمان خود را برای آماده شدن برای کنکور هدر می دهید و از بقیه دانش آموزانی که در حال مطالعه هستند، عقب می افتند. دوم اینکه مداوم فکر کردن به هر مسئله ای استرس زایی سبب زیاد شدن استرس و اضطراب در فرد شده و می تواند سلامت روحی و جمسی فرد را بسیار تهدید کند.
پدر و مادر هایی که به هر دلیلی انتظارات بیش از حد از فرزندان خود دارند یا مدام با گوشه و کنایه با آن ها صحبت می کنند، فشار زیادی به فرزندان خود وارد می کنند. تزریق کردن استرس و اضطراب بر فرزندان نه تنها سبب بهبود رتبه فرزندانتان در کنکور نمی شود بلکه نتیجه ای عکس نیز می تواند داشته باشد. متاسفانه بارها شاهد این قضیه بودیم که استرس و نگرانی بیش از حد والدین سبب می شود فشار روانی بیشتری به فرد وارد شود.
جهت کنترل استرس کنکور و درمان اضطراب، راهکارهای زیر را امتحان کنید:
۱. اهداف واقع بینانه تعیین کنید.
تعداد معدودی از افراد در کنکور کامل ترین درصد ها را برای هر درس کسب می کنند. با این حال، بسیاری از دانش آموزان احساس می کنند که آن ها حتما باید نمره برتر کسب کنند. از قضا، وسواس بیش از حد برای کامل و بهترین بودن، می تواند شما را به یک فرد پر از استرس های تخریب کننده تبدیل کند. به طوری که در واقع نتیجه کمتری را نسبت به آن چه توانایی های شماست، بدست آورید. شما برای گرفتن نتیجه عالی تلاش کنید، اما:
کنکور یکی از مراحل زندگی شما است که خوب یا بد عبور می کند و تاثیر آن در زندگی تان می تواند خیلی زیاد نباشد. کنکور برای شما حکم مرگ یا زندگی را ندارد. کمک گرفتن از مشاور استرس کنکور می تواند بهترین تصمیمی باشد که شما در دوران کنکور خود گرفته اید.
۲. اعتماد به نفس خود را با یک برنامه مطالعه دقیق و در عین حال انعطاف پذیر بیشتر کنید.
یک برنامه مطالعه منطقی برای کنکور در یک سالی که درس می خوانید، تنظیم کنید. برای این کار می توانید از مشاورهای کنکور یا مشاور استرس کنکور کمک بگیرید. آن ها می توانند کمک های بسیاری به شما کنند. با داشتن برنامه ای درست در طول یک سال، میزان فشار درس خواندن روی شما متعادل می شود؛ در نتیجه به کنترل استرس کنکور کمک می کند.
برنامه خود را انعطاف پذیر در نظر بگیرید، زیرا در تمام برنامه ها موارد خطایی وجود دارد که از پیش نمی توانید آن ها را تعیین کنید. ممکن است مبحثی از یک درس بیش از ساعات مشخص شده در برنامه از شما زمان بگیرد.
۳. مراقب خودتان باشید.
برای کنترل استرس کنکور در روزهای قبل تا روز کنکور، مدتی را برای استراحت و لذت بردن خود قرار دهید. در طول جلسات طولانی مدت مطالعه، به خودتان استراحت دهید. میان وعده بخورید و یک نوشیدنی خنک بنوشید. با بودن در کنار خانواده و دوستان، تماشای برنامه های تلویزیونی مورد علاقه خود، پیاده روی، صحبت با مشاور استرس کنکور و … می توانید آرامش کسب کنید و استرس خود را کاهش دهید.
۴. هنگام مطالعه نفس بکشید و حرکات کششی انجام دهید.
تکنیک های تنفس یکی از سریعترین و آسان ترین راه ها برای رفع تنش در بدن و آرام کردن ذهن است. بدن با تنفس عمیق، آرامش می یابد، ضربان قلب کند می شود، ماهیچه ها شل می شوند و فشار خون کاهش می یابد. شاید این راه کوچک به نظر برسد، اما در طول یک سال درس خواندن شما، بدون این که بفهمید در کنترل استرس کنکور به شما کمک شایانی می کند. کشش بدن همچنین به رفع فشار عضلات، افزایش گردش خون و تمرکز مغز شما کمک می کند. مهم است که پس از نشستن طولانی روی صندلی، حتما به بدن خود استراحت دهید. این عمل نه تنها باعث آرامش و هوشیاری شما می شود؛ بلکه به شما در بهتر خوابیدن نیز کمک می کند. برای آموختن تکنیک های بیشتر از مشاور استرس کنکور خود کمک بگیرید.
۵. زمان خود را مدیریت کنید.
برای به دست آوردن بیشترین بازدهی از زمان مطالعه بدون استرس، ایجاد یک جدول زمانی مطالعه ضروری است. برنامه ریزی برای مطالعه یک هفته یا یک ماه، ایده آل است. به این معنی که دقیقاً می دانید چه کاری باید انجام دهید و این فرصت را خواهید داشت تا همه موارد مورد نیاز خود را پوشش دهید. اما حتی اگر زمان کمتری برای مطالعه تمام مباحث کنکور را دارید، از برنامه ریزی زمانی ناامید نشوید. ایجاد یک جدول زمانی به شما اطمینان می دهد که مهمترین عناصر را در دوره کنکور، مطالعه خواهید کرد.
۶. حواس پرتی را قطع کنید.
رسانه های اجتماعی مانند فیس بوک یا اینستاگرام، نه تنها هنگامی که قرار است در حال درس خواندن باشید، باعث حواس پرتی شما می شوند، بلکه مطالعات نشان داده اند که اگر بیش از حد زمان خود را به آن ها بپردازید، می توانند شما را تحت فشار قرار دهند. اگر نمی خواهید در زمان یک سال کنکور خود کاملا از رسانه های مجازی دوری کنید، حداقل زمان کوتاه و کنترل شده ای را به آن اختصاص دهید. سرگرم نبودن با این حواس پرتی ها می تواند به کنترل استرس کنکور به شما کمک کند. اگر به گوشی خود اعتیاد دارید، از مشاور استرس کنکور خود بخواهید تا روش های ترک اعتیاد به گوشی را به شما آموزش دهد.
۷. بیرون بروید و تفریح کنید.
شاید شما برای استراحت کردن، خوابیدن را ترجیح دهید و احساس کنید که به بازدهی شما کمک بیشتری می کند، اما مطالعات نشان داده است که برای کنترل استرس کنکور و رسیدن به آرامش بهتر، بیرون از خانه رفتن و استفاده از هوای آزاد می تواند بیشتر از خوابیدن به شما آرامش دهد و استرس شما را کنترل کند.
۸. با دیگران صحبت کنید.
هنگامی که از مطالعه و امتحانات خود احساس خستگی و اضطراب می کنید، یک روش عالی برای دستیابی به آرامش، این است که با همسالان خود در مورد آنچه می گذرانید، صحبت کنید. ممکن است متوجه شوید که آنها دقیقاً در شرایط مشابه شما هستند و این احساس مشترک می تواند به کنترل استرس کنکور در شما کمک کند.
هیچ جایگزینی برای تماس چهره به چهره و معاشرت حضوری با دیگران وجود ندارد. یک دوست پیدا کنید که دوست تحصیلی شما باشد یا یک گروه درس خواندن تشکیل دهید. همچنین صحبت های هفتگی با مشاور استرس کنکور علاوه بر کنترل استرس، به بالا رفتن انگیزه شما نیز کمک می کند.
۹. زمان خواب را در اولویت قرار دهید.
حداقل نیم ساعت قبل از خواب تمام وسایل الکترونیکی را خاموش کنید و سعی نکنید در تختخواب خود درس بخوانید، زیرا با شروع آن به احساسات منفی مانند استرس و ناکامی در کنکور فکر خواهید کرد. اگر در طول روز خسته شدید، ۲۰ دقیقه چرت بزنید. اگر در خوابیدن مشکل دارید، مشاور به شما در درمان اختلالات خواب کمک خواهد کرد.
۱۰. در هنگام مطالعه، میان وعده بخورید.
خوردن بعضی از خوراکی ها و نوشیدنی ها می توانند باعث کاهش استرس شما شوند. از نوشیدنی های کافئین دار کمتر استفاده کنید، زیرا با افزایش ضربان قلب باعث بیشتر شدن استرس در شما می شوند. برای کنترل استرس کنکور در طول روز می توانید از دمنوش هایی که باعث افزایش آرامش در شما می شوند، استفاده کنید. برخی از بهترین میان وعده های تقویت کننده شامل زغال اخته، شکلات و آجیل است.
کدو تنبل و دانه های آفتابگردان حاوی مقادیر زیادی منیزیم هستند که برای تنظیم احساسات مفید هستند. مطمئناً خوردن بیش از حد از هر چیزی باعث می شود احساس بی حالی و بی نظمی داشته باشید، بنابراین در حد اعتدال بخورید. همچنین افرادی که چای سبز می نوشند، بعد از انجام یک کار استرس زا، سطح پایین تر هورمون استرس کورتیزول را نیز تولید می کنند. بنابراین چای سبز فراموش نشود.