به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، بیماری بواسیر با نام علمی هموروئید به صورت تورم و التهاب مویرگ های موجود در خروجی دستگاه گوارش یعنی مقعد بروز می کند. دیواره ها ی درونی مقعد چهار سانتی متر انتهایی روده ی بزرگ به دلیل داشتن خاصیت ارتجاعی و عملکرد دریچه ای آن از رگهای بالشتکی با دیواره های حساس تشکیل شده است . مویرگ های بخش انتهایی دستگاه گوارش که موظف به مراقبت از کانال مقعد هستند، در هنگام دفع مدفوع خشک دچار کشش و ملتهب خواهند شد. کشیدگی دیواره ی سیاهرگ ها با کاهش توان انقباضی مانع پمپاژ خون به سمت نواحی بالاتر و بازگشت آن به قلب می شوند. بنابراین هر عاملی که مانع بازگشت خون داخل این عروق مخرج به قلب شود سبب افزایش فشار داخل این سیاهرگهای دهانه مقعد شده و سبب گشاد شدن وپیچ در پیچ شذن این عروق خواهد شد که به آن بواسیر یا هموروئید گفته میشود.
علت بواسیر در بارداری
- همان طور که میدانید بدن فرد باردار در این دوران دچار تغییرات متعددی مثل حالت تهوع و یا ویار کردن می شود، هموروئید هم بر اثر همین تغییرات و یبوست در بارداری به وجود می آید. احتمال این بیماری در سه ماه سوم بارداری بیشتر می شود، زیرا جنین بزرگتر شده و فشار بیشتری به رحم و عروق مقعدی وارد میشود هم چنین خون از قسمت تحتانی بدن کندتر برگشت داده می شود که همین موضوع باعث متورم شدن عروق می شود.
- یبوست و کندتر شدن حرکات روده ها
- با افزایش ترشح هورمون پروژسترون در این دوران، دیواره ی رگ ها و شریان های خونی شل می شود.
نکته مثبت بواسیر در بارداری و خبر خوش برای مادران باردار این است که این بیماری موجب به خطر انداختن سلامت نوزاد آنها نخواهد شد و اگرچه زایمان طبیعی باعث بدتر شدن این شرایط می شود اما معمولاً بعد از زایمان بهبود می یابد و اختلالی موقتی می باشد.
روش های درمان بواسیر بارداری
در بیشتر موارد این عارضه پس از تمام شدن دوران بارداری و زایمان بهبود می یابد با این حال شما می توانید با استفاده از روش های زیر به کاهش درد این بیماری در بارداری کمک کنید:
درمان خانگی
- استفاده از کمپرس یخ: برای کاهش درد و ورم روزی چند بار کمپرس سرد را روی موضع قرار دهید.
- استفاده از حمام سیتز و کمپرس گرم: نشستن در وان آب گرم به مدت 10 الی 15 دقیقه می تواند در کاهش درد موثر باشد.
- به طور متناوب از کمپرس سرد و گرم استفاده نمایید.
- برای جلوگیری از خارش و سوزش هنگام شست و شو ناحیه مقعد را به آرامی شسته و از دستمال توالت بی بو و نرم استفاده نمایید.
- برای تسکین درد خود می توانید با تجویز پزشک از داروهای بیحس کننده و یا پماد آنتی هموروئید استفاده کنید. به یاد داشته باشید استفاده بیش از حد از این داروها خطرناک است و ممکن است موجب التهاب و حساسیت پوستی شود.
- بر روی سطح خیلی سفت و سخت ننشینید.
- از البسه نخی و گشاد استفاده کنید.
درمان پزشکی
در واقع برای درمان این بیماری روش های پزشکی زیادی وجود دارد اما با توجه به شرایط حساس این دوران، استفاده از آن ها برای مادران باردار ممنوع می باشد به جز دو روش زیر که توسط پزشک باید انتخاب شود:
- جراحی بواسیر با استفاده از روش هایی مانند استاپلر و یا رابربند که معمولاً همراه با عوارض و درد می باشد.
- درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر (اطلاعات بیشتر) که می توان آن را به عنوان بهترین و مطمئن ترین و سریع ترین روش درمان معرفی نمود. در این روش میزان درد و خونریزی بیمار به حداقل می رسد. برای خواندن اطلاعات بیشتر در مورد این روش می توانید به آدرس زیر مراجعه نمایید:
اقدامات لازم پس از زایمان
پس از زایمان و فارغ شدن بهتر است دوش آب گرم بگیرید و داخل وان آب گرم بنشینید.
از آنجایی که یبوست در تشدید و بدتر شدن هموروئید اثر دارد به همین دلیل رعایت رژیم غذایی پرفیبر بعد از زایمان بسیار اهمیت دارد. البته یبوست تا مدتی بعد از زایمان امری طبیعی است زیرا بخش زیادی از مایعات برای شیر مادر جذب می شود و باعث یبوست می شود. به طور کلی مصرف آب و فیبر کافی و تحرک جسمی بعد از زایمان برای جلوگیری از یبوست لازم است.
اگر یبوست شما بعد از زایمان طول کشید و هموروئید بهبود نیافت با مشورت متخصص خود می توانید از داروهای ملین هم استفاده نمایید. با مصرف ملین ها و روش های خانگی در بیشتر موارد معمولاً بعد از زایمان مشکل یبوست و بواسیر حل خواهد شد اما اگر بعد از زایمان وضعیت شما بهتر نشد و یبوست و هموروئید باعث اذیت شما شد پزشک یکی از این روش ها را برای درمان شما انتخاب خواهد کرد.
رابر بند یا بستن باند مخصوص در انتهای بافت بواسیری به منظور قطع کردن جریان خون رسانی به آن که خطراتی از جمله درد شدید و یا بی اختیاری به همراه دارد. این روش معمولاً برای بواسیر های داخلی مورد استفاده قرار می گیرد.
هموروئید پکسی یا همان استاپلر که با استفاده از ابزاری مخصوص جریان خونرسانی به عروق هموروئیدی قطع می شود. این روش هم دارای خطرات و عوارضی مثل عفونت، خونریزی و … می باش. معمولاً برای بواسیر داخلی درجه سه و چهار استفاده می شود.
بوتاکس و یا تزریق سم بوتولینوم که با استفاده از فلج کردن عضلات درد را بهبود می دهد این روش هم دارای عارضه ی بسیار خطرناک بی اختیاری می باشد.
هموروئیدکتومی که در واقع همان عمل جراحی سنتی بواسیر می باشد که برای موارد پیشرفته تر انجام میشود و همراه با بیهوشی و بی حسی است.
لیزر بواسیر : با توجه به تجربه بیماران از روش های دردناکی که ذکر شد و عوارض جبران ناپذیر این روش ها، درمان بواسیر یا هموروئید با لیزر به عنوان روش درمان محبوب بیماران معرفی شده و به جرات می توان گفت بهترین روش برای درمان این بیماری می باشد. زیرا علاوه بر قطعی بودن درمان و سرعت انجام این روش دارای مزایای بسیاری مانند سرپایی بودن، درد و خونریزی کمتر نسبت به سایر روش ها، عدم نیاز به بیهوشی و بستری شدن و طی کردن دوره نقاهت، صرفه جویی در زمان و … می باشد.
پیشگیری از هموروئید در بارداری
- انجام ورزش کگل باعث قوی تر شدن عضلات کف لگن می شود و در نتیجه انجام زایمان را راحت تر می کند.
- خودداری از زور زدن هنگام دفع مدفوع
- از نشستن طولانی مدت و زور زدن در توالت اجتناب شود.
- رعایت رژیم غذایی پر فیبر و مصرف کافی مایعات مخصوصاً آب