هرچند روغن پونه بسیار سمی است، اما مصرف این گیاه به صورت تازه و خشک متداول است. مهاجرین اولیه در آمریکا از پودر خشک شده آن برای دفع حشرات استفاده می کردند. در تاریخچه انجمن سلطنتی لندن خاطر نشان شده است که این انجمن استفاده از پونه را برای کشتن مار زنگی پیشنهاد داده است.فرهنگستان زبان فارسی این گیاه را “خالواش” و “نعناخالواش” نامیده است. پونۀ کوهی بی اشتهایی و ضعف معده را هم از بین می برد و سکسکه را تسکین می دهد. همچنین این گیاه زداینده و باز کننده و نرم کننده مواد صفرایی و سودایی است.
طبع پونه
پونه طبیعتی گرم و خشک داشته و مصرف زیادی در بین خانواده های ایرانی دارد. ترکیب اصلی موجود در این گیاه، اسانس روغنی فرار یا روغن منتول است. به علاوه در اعضای این گیاه مقداری تانن، مواد رزینی و قند نیز وجود دارد و حاوی مقدار زیادی ویتامین است.
گیاه پونه در فصل گرما می روید، اما سایه روشن را بهتر می تواند تحمل کند. این گیاه در خاک های مرطوب و غنی از مواد آلی مانند کود برگ به خوبی رشد می کند. با گیاه پونه می توان یک دم کرده گیاهی فوق العاده به نام دمنوش پونه تهیه نمود.
مواد اولیه دمنوش پونه
- پونه خشک شده (به ازاء هر نفر) ۲ قاشق غذاخوری
- نبات یا عسل بمیزان دلخواه
- آب جوش ۲ لیوان
روش تهیه دمنوش پونه
پونه گیاهی است خوشبو و از خانواده ی نعناع ، که دارای خواص بیشماری می باشد و از دیر باز به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار میگرفته است. این گیاه دارای طبیعت گرم است.
پونه ی خشک شده را بهمراه نبات یا عسل و مقداری اب جوش در قوری چینی ریخته و روی حرارت غیر مستقیم قرار بدهید و پس از ۲۰ دقیقه میتوانید یک دمنوش با خواص بسیار زیاد را نوش جان نمایید .
خواص چای پونه
یکی از متداول ترین کاربرد ها ی گیاه پونه در درمان نفخ و سنگینی معده و اخلالات گوارشی و متوقف کردن سکسکه می باشد. دم کرده پونه برای رفع اختلالات عصبی و خستگی های روزانه بسیار مفید است زیرا بسیار انرژی زا می باشد .در رفع اسهال و هضم غذا موثر است. مصرف چای پونه به صورت مداوم موجب ضدعفونی شدن مجاری تنفسی و بهبود مشکلات تنفسی از جمله تنگی نفس ، آسم و سرفه و رفع خلط می باشد .در زمان سرما خوردگی استفاده از دمنوش پونه به صورت منظم موجب بهبود سرما خوردگی در زمان کوتاهتری می گردد زیرا به عنوان آنتی بیوتیکی بسیار قوی عمل می کند .خانم ها باید توجه داشته باشند که مصرف این گیاه به مقدار زیاد ممکن است موجب به تاخیر انداختن عادت ماهیانه گردد.نکته ی دیگری که لازم است در مورد پونه به آن توجه کنید این است که موجب افزایش تعرق بدن می شود .
موارد منع مصرفی پونه
مصرف زیاد پونه به دلیل معرق بودن، باعث از دست رفتن آب بدن می شود.گاهی نیز در بعضی افراد مصرف بیش از حد دمنوش پونه باعث تشدید سردرد می شود.مصرف بیش از حد پونه باعث مسمومیت می شود.با این توضیحات بهتر است این دمنوش را نیز به شکل نرمال مصرف و از زیاده روی در آن خودداری کنید.