راش به معنی یک واکنش پوستی است. این مشکل می تواند ناشی از عوامل زیادی باشد، از جمله یک واکنش در اثر تماس با یک محرک پوست، عفونت یا واکنش آلرژیک، ویروس ها، باکتری ها، گرما و بسیاری از موارد دیگر. راش ها را می توان به سه دسته تقسیم بندی کرد: راش با تب، راش با خارش، راش بدون تب یا خارش.
بسیاری از راش ها تنها باعث ناراحتی جزئی می شوند، اما برخی از آنها می توانند جدی باشند و نیاز به درمان پزشکی داشته باشند. بیشتر راش های ناشی از ویروس آسیبی به کودک نمی رسانند و به تدریج بدون هیچ درمانی برطرف می شوند. هرچند، برخی از راش ها در دوران کودکی دارای دلایل جدی یا حتی تهدید کننده ای هستند. والدین باید با این راش ها آشنایی داشته باشند. بسیاری از راش ها می توانند ظاهر یکسانی داشته باشند و در نتیجه تشخیص دقیق آنها دشوار است. در صورت داشتن هر گونه نگرانی بلافاصله به یک متخصص اطفال مراجعه نمایید.
انواع راش
راش را می توان درماتیت نیز نامید که بصورت تورم یا تحریک پوست است و می تواند قرمز، خشک، پوسته پوسته یا خارش دار باشد. راش ها همچنین می توانند شامل توده ها، برآمدگی ها، تاول ها و حتی جوشدانه ها باشند. بیشتر افراد یک یا دو بار مبتلا به دانه های قرمز روی پوست شده اند.اما برخی راش ها بخصوص آنهایی که همراه با تب هستند، می توانند نشانه ی بیماری های جدی باشند. کهیرها نیز می توانند جدی باشند زیرا ممکن است نشانه ی یک واکنش آلرژیک بوده و شخص نیاز به مراقبت پزشکی فوری داشته باشد. کهیرها که ورم های قرمز رنگ یا رنگ پریده ای هستند هنگامی که یک ماده ی شیمیایی به نام هیستامین در واکنش به یک آلرژن آزاد می گردد، بر روی بدن فرد ظاهر می شوند. عامل محرک آن می تواند یک غذای خاص، دارو یا نیش حشره باشد. ویروس نیز می تواند باعث ایجاد کهیر شود.
برخی دیگر از انواع شایع راش بثورات پوستی عبارتند از:
- اگزما که درماتیت آتوپیک نیز نامیده می شود یک راش (دانه های قرمز روی پوست) شایع در کودکان می باشد. اگزما می تواند باعث ایجاد نواحی خشک، ترک خورده و ناهموار در اطرف آرنج و زانوها یا شرایط جدی تر پوست قرمز، پوسته پوسته و متورم در سرتاسر بدن شود.
- درماتیت تماسی سوزش آور ناشی از تماس پوست با یک ماده تحریک کننده مانند یک ماده ی شیمیایی، صابون یا پاک کننده است. این عارضه می تواند قرمز رنگ، متورم و خارش دار باشد. حتی آفتاب سوختگی می تواند نوعی درماتیک تحریک کننده باشد زیرا قرمز است و ممکن است هنگام بهبودی باعث خارش شود.
فولیکولیت نوزادی چیست؟
فولیکولیت التهاب پیاز مو است. وقتی بچه دچار فولیکولیت می شود، یک پاسچول (کیسه کوچک پر از چرک) یا جوش چرکی دور فولیکول مو تشکیل می شود. ممکن است دلمه و پوسته نیز وجود داشته باشد. بطور معمول، پاسچول ها اغلب بر روی گردن، دست ها، زیر بغل، پاها و باسن ایجاد می شوند. این مشکل پوستی در بچه های زیر دو سال نادر است.اگر بچه مبتلا به این عارضه به سیستم مراقبت بهداشتی مراجعه کند، ممکن است کرم آنتی بیوتیک برایش تجویز شود.
معمولا فولیکولیت را رشد به داخل مو (ingrown hairs) نیز می گویند. برگشت مو به داخل (بخصوص در جوانان و بزرگسالان) موجب برجستگی قرمز و دردناک در پایه مو می شود که فولیکولیت نامیده می شود. بهتر است ضایعه فولیکولیت را برای مدتی دستکاری نکرد، زیر در بیشتر مواقع خود به خود برطرف می شود. از خاراندن یا تخلیه آن اجتناب کنید.
پیشگیری از فولیکولیت مستلزم تمیز، خشک و عاری از خراش، تحریک یا سائیدگی نگهداشتن پوست است. معمولا استفاده از شوینده های ضد عفونی کننده برای پیشگیری از فولیکولیت را توصیه نمی کنند. مهمترین توصیه برای پیشگیری از وقوع یا عود فولیکولیت رعایت بهداشت فردی بچه و بزرگسالان است
کهیر (Hives)
کهیر نواحی برجسته و قرمز در پوست است. معمولا خارش دارند. به شکل و سایزهای مختلف ظاهر می شوند اما دارای حاشیه های مشخص هستند. معمولا بخش مرکزی کهیر رنگ پریده است و حاشیه آن با رنگ قرمز مشخص است.
علائم کهیر به شکل زیر است:
کهیر معمولا خود بخود و در طی چند ساعت تا چند روز از بین می رود. می توان از لوسیون کالامین یا کرم آنتی هیستامین برای تسکین تورم و همچنین خارش کهیر استفاده کرد. برای آگاهی از درمان و پیشگیری از کهیر در سنین مختلف لینک های زیر را پیگیری کنید:
- لکه های برجسته فراوان، کهیرهای معمولی به پهنای 1-2 سانتی متر که ناگهان ایجاد می شود
- این کهیرها ممکن است سفید یا قرمز باشند، همچنین ناحیه اطراف آن قرمز شده و احساس خارش دارد
- کهیر ممکن است با علائم دیگر همراه شده و به همین خاطر بثورات پوستی وسیع بنظر برسد