سرطان سنگفرشی پوست چیست ؟
سرطان سنگفرشی پوست نوعی شایع از سرطان پوست است که در سلول های سنگفرشی ایجاد می شود؛ یعنی در سلول هایی لایه های میانی و خارجی پوست شما را تشکیل می دهند.سرطان سلول سنگفرشی پوست معمولا کشنده نیست، اگرچه گاهی می تواند تهاجمی باشد. در صورت درمان نکردن، این سرطان می تواند رشد کرده یا به سایر بخش های بدن منتشر و منجر به عوارض جدی شود.
سرطان سنگفرشی پوست اغلب به علت مواجهه طولانی مدت با تابش اشعه فرابنفش و نور خورشید یا بر اثر استفاده از دستگاه ها و لامپ های برنزه کننده، رخ می دهد. اجتناب از قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید و اشعه فرابنفش می تواند خطر ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی پوست و سایر سرطان های پوستی را کاهش دهد.
سرطان سلول سنگفرشی پوست زمانی رخ می دهد که سلول های سنگفرشی نازک و مسطح در لایه های خارجی و میانی پوست شروع به جهش و ایجاد تغییر در DNA کنند. DNA سلول شامل دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری را باید انجام دهد.
جهش در DNA باعث می شود که سلول های سنگفرشی شروع به رشد خارج از کنترل کنند و زمانی که سلول های طبیعی در حالت عادی می میرند، آنها همچنان به زندگی خود ادامه دهند. بسیاری از جهش های DNA در سلول های پوستی ناشی از تابش اشعه فرابنفش نور خورشید، لامپ ها و دستگاه های برنزه کننده پوست است.
اما قرار گرفتن در معرض نور خورشید نمی تواند تنها دلیل ایجاد سرطان پوست باشد، چرا که ممکن است بدون اینکه در معرض نور خورشید باشیم، به سرطان پوست مبتلا شویم. این موضوع نشان می دهد که عوامل دیگری مانند تضعیف سیستم ایمنی نیز در ایجاد سرطان پوست دخالت دارند.
شناسایی عوامل خطر سرطان پوست
عوامل خطر برای کارسینوم سلول بازال و کارسینوم سلول سنگفرشی، عبارتند از:در معرض نور خورشید طبیعی یا نور خورشید مصنوعی (از جمله برنزه شدن بدن،) در مدت زمان طولانی است.
- پوست لطیفی که کک و مک دارد، و به راحتی می سوزد، برنزه نمیشود و یا خیلی کم سبزه است.
- چشم های آبی یا سبز یا چشم های رنگی دیگر.
- مو بلوند یا قرمز.
- داشتن کراتوز فعال.
- درمان گذشته با تابش.
- داشتن یک سیستم ایمنی ضعیف.
- داشتن تغییرات خاصی در ژن های مرتبط با سرطان پوست.
- قرار گرفتن در معرض آرسنیک.
خال های مشکل زا و سرطانی
رشد خوش خیم یک سلول در محل طبیعی خودش، خال تولید می کند . احتمال خطر ایجاد کردن خال ها اگر چه اندک است اما می توانند در طول زمان توسعه یابند و به ملانوما تبدیل گردند. خال نرمال تخت و کمی بر آمده است و میتواند با گذشت زمان رشد خوش خیم داشته باشد اما خال های سرطانی اغلب بزرگ ، نا منظم و خیلی پر رنگ هستند . در ابتدای بلوغ یا جوانی خال ها به صورت طبیعی ایجاد می شوند و به وجود آمدن آن ها در زمان کهولت سن یا بلوغ غیر معمول است.
خال های آتیپیک ، خال هایی هستند که می توان آن ها در مناطق در معرض نور آفتاب و یا محافظت شده در برابر نور خورشید پیدا کرد، این خال ها سرطان نیستند اما می توانند به خال سرطانی تبدیل شوند . این نوع خال ها اغلب دارای مشخصاتی مانند :قطر و طول بزرگ تر از نیم سانتی متر ، شکل نا منظم با مرز های بریده ، سطح بر جسته و رنگ مخلوط از جمله صورتی، قرمز، قهوه ای مایل به زرد و قهوه ای هستند .
روش های مختلف تشخیص سرطان پوست در طب مدرن
برای تشخیص سرطان پوست روش های زیر ،ممکن است استفاده شود:
- تست پوست:یک پزشک یا پرستار ضربه ها یا لکه هایی که رنگ، اندازه، شکل یا بافت غیرطبیعی دارند، بررسی می کند.
- بافت برداری از پوست:تمام یا بخشی از رشد غیر طبیعی از پوست گرفته شده و تحت یک میکروسکوپ توسط یک متخصص پاتولوژی برای بررسی علائم سرطان بررسی شده، میشود.