سلولیت چیست؟
سلولیت نوعی چربی است که به شکلی متفاوت روی پوست نمایان می شود. علت سلولیت را باید این گونه معرفی کرد که این نوع خاص از چربی زیر پوستی، بین عضلات و فیبرهایی که پوست را به عضله وصل می کند، گیر کرده است و با فشاری که کیسه های چربی به بافت پوست وارد می کنند، ظاهری پرتقالی شکل به پوست می دهند و فرورفتگی هایی را روی پوست به وجود می آورند. سلولیت ها اغلب بعد از سنین بلوغ دیده می شوند و در خانم ها به دلیل اینکه حجم فیبر در بافت های مفصلی و ارتباط دهنده آنها بیشتر است، به میزان بیشتری وجود دارد که به حدود۸۰-۹۰ درصد می رسد. ممکن است در خانم های جوان هم سلولیت دیده شود ولی میزان آن در افرادی که سن بالاتری دارند، به دلیل نازک شدن پوست بیشتر است. با افزایش چربی و شل شدن عضلات بدن، درصد بروز سلولیت بیشتر می شود.
باید بدانید که سلولیت در هر قسمتی از بدن که چربی تجمع پیدا کند مانند شکم، بازو و غیره دیده می شود ولی اغلب در ناحیه باسن و ران پدید می آید. این نواحی بیشتری چربی را دارا هستند و به همین دلیل احتمال ایجاد سلولیت ران و سلولیت پا و حتی در برخی مواقع سلولیت شکم بیشتر است. تصور نکنید که داشتن سلولیت به این مفهوم است که شما اضافه وزن دارید، حتی افراد لاغر هم ممکن است دچار سلولیت شوند.
از دیگر علت سلولیت پوست رژیم غذایی ناسالم، کاهش یا افزایش ناگهانی وزن، ورزش نکردن، کم آبی، درصد چربی بدن و متابولیسم ضعیف هستند. البته ژنتیک هم در سلولیت نقش دارد و اگر مادر شما دارای سلولیت بوده است، احتمال بروز آن در شما هم افزایش می یابد. البته وجود سلولیت برای سلامتی بدن مشکلی ایجاد نمی کند و در واقع ضرری ندارد و برای عوارض سلولیت به غیر از تغییر در ظاهر پوست نمی توان نکته دیگری را نام برد، ولی بهتر است برای اینکه ظاهری زیباتر داشته باشید، برای از بین بردن آنها دست به کار شوید.
نواحی تشکیل سلولیت سلولیت اغلب در نواحی ران، باسن، لگن، شکم، قسمت پایین کمر، قسمت های پشت و داخل بازوها، قسمت های داخلی زانو، بالای کمر و زیر شانه ها و مچ پا ایجاد می شود. همچنین محل ایجاد سلولیت در آقایان معمولاً در ناحیه شکم و پشت گردن است.
انواع سلولیت
۱ ـ سلولیت سفت: معمولاً در زنان جوان و با شرایط خوب جسمی ظاهر می شود. این نوع سلولیت ضخیم و چسبیده به عضلات است و به سختی می توان آن را بین دو انگشت شست و سبابه گرفت. فشار دادن آن همراه با احساس درد و ناراحتی فرد مبتلاست. این گونه سلولیت بیشتر در ران و باسن مشاهده می شود.
۲ ـ سلولیت شل: برعکس سلولیت سفت که قابل حرکت نیست در این نوع به راحتی می توانید گلوله برجسته را حرکت دهید. به همین دلیل با هر حرکت بدن می جنبد و منظره ای ناخوشایند به وجود می آورد. سلولیت اغلب در زنانی که مدتی زیاد پر تحرک بودند اما بعداً فعالیت و تحرک خود را از دست داده یا کنار گذاشتند، ایجاد می شود. همچنین در زنانی که مجبور به انجام کارهای خسته کننده هستند، دیده می شود. کسانی که برای لاغر شدن از رژیم های غیراستاندارد و سخت یا سونای خشک و تعریق استفاده می کنند. بعد از لاغری سریع، دوباره چاق می شوند و بافت ها در این لاغر و چاق شدن پی در پی حالت ارتجاعی و محکم خود را از دست داده، شل و آویزان می شوند. سعی کنید رژیمی مثل رژیم دکترکرمانی را انتخاب کنید که از همه گروه های غذایی داشته باشد و به آرامی و برای همیشه وزن خود را کاهش دهید
رژیم غذایی مخصوص سلولیت
غذاهای مصرفی باید کم نمک و سرشار از پروتئین باشند. بعضی از غذاهای ممنوع برای مبتلایان به سلولیت عبارتند از:
- نمک
- مایونز
- کالباس
- سوسیس
- چیپس
- شکلات
- ساردین
- خاویار
- نوشابه های گازدار
درمان سلولیت با الکترولیپولیز electrolipolysis:
این شیوه درمانی تاثیر عالی بر درمان سلولیت دارد و اصول آن مبتنی بر از بین بردن چربی ها با استفاده از جریان الکتریکی و گرما بدون درد است. تحریک الکتریکی بر چربی های جمع شده سرعت جریان خون را آسان کرده و به دفع سلول های زائد چربی از بافت ها کمک می کند. الکترولیپولیز برای درمان سلولیت خفیف و متمرکز مفید است و باعث کاهش ظاهر پوست پرتقالی و بهبود حالت کشسانی پوست می شود. شایان ذکر است از بین روش های مختلف لیزر که ممکن است در مورد سلولیت معرفی شود، تنها این روش که سلول های چربی زیرپوستی را از بین می برد، موثر است و انواع دیگری که تنها روی پوست تابیده می شود، بدون تاثیر خواهد بود.
درمان سلولیت با لیپوساکشن :
این روش درمانی ریشه ای برای از بین بردن سلولیت است. با این حال باید بدانید که این شیوه، به جراحی واقعی نیاز دارد. در این عمل جراحی، سلول های چربی کنده و مکیده می شوند. ضمناٌ می توان مقدار زیادی از سلول های چربی را یک باره از جا بکند. در بین افراد جوان بعد از جراحی، پوست به طور طبیعی به حالت عادی خود باز می گردد اما برای افراد مسن تر، باید از روش های جراحی استفاده کرد.با این حال، پس از انجام این جراحی نیز تغذیۀ فرد باید کنترل شود تا سلول های جذب کنندۀ چربی دوباره از نو ساخته نشوند.