شُکرگزاری نعمت ها کلید شادکامی و خوشبختی؟

  یکشنبه، 28 آبان 1402 ID  کد خبر 363054
شُکرگزاری نعمت ها کلید شادکامی و خوشبختی؟
خوشبختی و شادکامی دو کلیدواژه پربسامد در بحث های روانشناختی و انسان شناختی است. آدمی رنج بودن را برای شاد زیستن و چشیدن طعم خوشبختی بر خود هموار می کند. اما رسیدن به خوشبختی چگونه میسر می شود؟ استاد محمود ممی زاده کارشناس علوم دینی در این یادداشت به این سؤال پاسخ می دهد.

برای ورود به بحث سبک زندگی به صورت ریشه ای، ذکر یک نکته در همین ابتدا ضروری است. درباره انسان، در سه مقوله می توان صحبت کرد. 1) باورها، اندیشه ها و افکار و عقایدی که فرد دارد و با فکر و ذهن او گره خورده است. 2) احساسات و عواطف درونی انسان است اعم از خوب و بد و زشت و زیبا که محل بحث قرار می گیرد. 3) رفتارها و گفتارهای او است که بروز درونیات فرد است. این سه مقوله در روانشناسی مورد بحث قرار می گیرد و در آموزه های دینی هم به هر سه بحث پرداخته شده است.

دکتر محمود ممی زاده متخصص علوم دینی

در یک تقسیم بندی می توان ابعاد زندگی انسان را دو بخش دانست: 1) بُعد خوشایند زندگی که از آن، تحت عنوان نعمت یاد می شود، و 2) بُعد ناخوشایند زندگی که به آن نقمت یا بلا گفته می شود. در بحث بُعد خوشایند زندگی، یعنی نعمت هایی که خدا به انسان عطا می کند، همان طور که در آیه 20 سوره لقمان خداوند می فرماید: " وَأَسْبَغَ عَلَیْکُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَهً وَبَاطِنَهً"، هم نعمت های ظاهری و باطنی، پیدا و پنهان و نعمت های آشکار و پنهان، یا آن چیزی که انسان دوست دارد و بُعد خوشایند زندگی است، همه انسان ها یک واکنشی در مقابل این بُعد زندگی دارند و آن واکنش از دو حال خارج نیست، یا واکنش مناسب و منطقی و تحت آموزه های دینی است، یا واکنش نامناسب و غیرمنطقی و در واقع، غیردینی.

اگر انسان واکنش مناسبی به بُعد خوشایند زندگی و نعمت ها داشت، اثرش می شود رضایتمندی و شادکامی و در واقع خوشحالی و خوشبختی. ولی اگر واکنش انسان نامناسب بود، نتیجه اش می شود نارضایتی و ناراحتی و افسردگی. نسبت به نعمت که بُعد خوشایند زندگی است، واکنش منفی می شود کُفران و ناسپاسی. واکنش مثبت میشود شُکر و سپاسگزاری. پس ما در مقابل نعمت هایی که خدا به ما داده است، و از آن به بُعد خوشایند زندگی تعبیر می شود، دو حالت داریم، یا کُفران می کنیم نعمت را یا شُکر آن را به جای می آوریم.

دکتر محمود ممی زاده

در مورد کُفران نعمت، خداوند در قرآن کریم (سوره یوسف، آیه 38) می فرماید: "وَلَٰکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَشْکُرُونَ" اکثر انسان ها شاکر نعمت های الهی نیستند؛ یا در آیه 13 سوره سبأ می فرماید: "وَقَلِیلٌ مِنْ عِبَادِیَ الشَّکُورُ" بسیار اندکی از بندگان من شاکرند و حق نعمات الهی را به جای می آورند. در روایت هم داریم که عاقبت ناسپاسی بدبختی و گرفتاری است. یکی از نمونه های قرآنی و تاریخی که خیلی برای امروز ما درس آموز است جریان قوم سبأ است که خداوند در سوره نحل آیه 112 به آن اشاره می کند و می فرماید: "وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا قَرْیَهً کَانَتْ آمِنَهً مُطْمَئِنَّهً یَأْتِیهَا رِزْقُهَا رَغَدًا مِنْ کُلِّ مَکَانٍ فَکَفَرَتْ بِأَنْعُمِ اللَّهِ فَأَذَاقَهَا اللَّهُ لِبَاسَ الْجُوعِ وَالْخَوْفِ بِمَا کَانُوا یَصْنَعُونَ" قومی را مثال می زند، که مفسران می گویند اشاره به قوم سبأ است – و خداوند سه نعمت به آنها عطا کرده بود. گفته می شود که این سه نعمت به هر جامعه ای عطا شود، خداوند همه نعمات را به عطا کرده است. اول، نعمت امنیت، که شما بدون ترس و اضطراب و نگرانی زندگی کنید و در امنیت باشید. خیلی راحت چه شب چه روز در جامعه تردد کنید بدون هیچ نگرانی. دوم، نعمت اطمینان، یعنی آرامش درونی! بدون این که دغدغه ای داشته باشی که قیمت فلان چیز رفت بالا قیمت فلان چیز آمد پائین! این مشکل پیش آمد چه کنم آن مشکل پیش آمد چه کنم. اجاره خانه را چه کار کنم؟! سوم، رزق فرآوان. که از همه طرف در رفاه بودند. یعنی این قومی که خداوند مثال می زند هم امنیت داشتند هم آرامش درونی و هم روزی فرآوان. این سه نعمت به هر کسی داده شود دیگر او هیچ چیزی کم ندارد. بعد قرآن می فرماید که این قوم قدر این نعمات را ندانستند و کُفران کردند و ناسپاسی نمودند.

در واقع، این سه نعمتی که خداوند به آنها داده بود را درست در مسیر خودش مصرف نکردند. نتیجه اش این شد که خدا گرسنگی و ترس را جایگزین آن سه نعمت کرد و آنها به خاک سیاه نشستند. بنابراین، نتیجه کُفران نعمت این است که این نعمت با نقمت جایگزین می شود. این یک واقعیت هستی شناختی است که اگر انسان اعم از مؤمن و کافر، نعمتی را کُفران کند دو اتفاق می افتد. آن نعمت از بین می رود و آن نعمت با یک نقمت جایگزین می شود. بنابراین، کُفران نعمت به تعبیر قرآن، ترف یا سرمستی را سبب می شود. مغرور ثروت و شهرت و شهوت و قدرت هستند. این ناسپاسی موجب سرمستی می شود و این سرمستی عامل نابودی نعمت است.

اما واکنش مثبت در برابر نعمات الهی به حق شناسی و شُکر و سپاس تعبیر می شود. انسان دهنده نعمت را می شناسد و آن نعمتی را که خداوند به او عطا کرده در مسیر درست اش هزینه کند. حالا نعمت مصادیق فرآوانی دارد که در جای خودش مورد بررسی قرار خواهیم داد. پس ما باید شُکر نعمت را به جای آوریم. در روایت داریم که شُکر نعمت نشانه خردمندی است. یعنی عاقل کسی است که شُکر نعمت را به جای می آورد و اگر کسی این کار را نکرد، در واقع نابخرد و نادان و جاهل است. در دعاهایی که از امام سجاد به ما رسیده، یک مضمونی وجود دارد مبنی بر این که مرز میان انسان و حیوان همین شکرگزاری است. یعنی اگر فردی شُکرگزار نعمات الهی نبود، از مرز انسانیت بیرون رفته و برابر با حیوانات شده است در حالی که برخی از حیوانات قدر و منزلت نعمت را می شناسند. در این حالت، انسان از مقام حیوانات هم نزول می کند و "بل من هم أضل" میشود. یک نکته مهمی که در اینجا وجود دارد، این است که پایه شُکر یا آن چیزی که باعث می شود ما به مقام شُکرگزاری برسیم این است که داشته های زندگی را ببینیم و احساس برخورداری کنیم.

اگر این احساس برخورداری وجود داشت، و روزی خدا را دانستم، این احساس مایه شُکر در انسان خواهد بود. اما اگر انسان این احساس را نداشت و خودش را ندار و بی چیز و فاقد نعمت می دانست و حس درونی را نداشت به کُفران می رسد. کُفران ریشه در شناخت نادرست نعمات و واکنش نامناسب به نعمت های الهی است. حال آن که شُکر ریشه در شناخت درست نعمات الهی و واکنش درست دارد. بنابراین، احساس درونی ما هست که مشخص می کند که ما شاکر هستیم یا کافر. آن احساس هم ریشه در این دارد که شناخت و اندیشه و باور من نسبت داشته های خودم به چه صورت است؟ آیا داشته های خودم را می بینم تا در مقابلش شکرگزار باشم یا نه این داشته را نمی بینم و به همین دلیل دچار کفران نعمت می شود؟

5 دیدگاه

  دیدگاه ها
بازدیدکننده
11 ماه پیش

سلام درسته من در جوانی قدر بهترین داشته ام که سلامتی بود رو ندونستم اصلا از شکرگزاری هیچی نمیدونستم الان ۳۴ سالمه تازه متوجه این نعمت بزرگ شکرگزاری شدم ودر این زمان کم هم فکر میکنم خیلی رومن تاثیر خوبی داشته واحساس میکنم بیماریم کم کم رو به بهبودی میره البته آزمایشاتم هم اینو نشون میده به نظرم خدای مهربون نعمت شکرگزاری رو بهم نشون داد تا به وسیله شکر گزاری به نعمت های زیاد خدا برسم خدایا شکرت خدایاشکرت خدایا شکرت
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (489 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (189 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
بازی فکری؛ اگه هوشت بیداد میکنه و چشای عقاب رو داری زیر 4 ثانیه «دزد رژ لب» رو پیدا کن
داداش من تتو کار سلطانم ؛ شلوار شش جیبتو عشق است/ چرا بلاگرهای شرارت در اینستاگرام طرفدار دارند!
منتخب روز   
استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه: دلم می‌خواهد طارمی در پرسپولیس باشد؛ قهرمانی پرسپولیس آرزوی همیشگی من است+ویدیو