ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان با هم تفاوت هایی دارند که به چند تا موارد مهم انها می پردازیم.
موارد مرتبط با سن
افراد بزرگسال که تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرند، ممکن است مشکلاتی داشته باشند که معمولا کودکان ندارند مانند کمبود استخوان فک و کاهش خون رسانی، عفونت خفیف لثه و تحلیل رفتن ستیغ استخوان. همچنین استخوان ها در بزرگسالان سخت تر بوده و رشد آنها به پایان رسیده است بنابراین جابه جا کردن دندان ها و تغییر شکل استخوان ها سخت تر و فرآیندی زمان برتر می شود. همچنین جوان بودن بافتها باعث می شود سازگاری آنها با شرایط جدید و موقعیت جدید دندان ها دشوارتر شود. به این موارد محدودیت های سیستم مکانیکی گفته می شود که باعث می شود صاف و همراستا کردن دندان ها در بزرگسالان فرآیندی پیچیده تر از کودکان باشد.
مشکلات بایت
یکی از دلایل اصلی مراجعه بیماران برای انجام درمان ارتودنسی، اصلاح مال اکلوژن یا مشکلات بایت است. در بیماران بزرگسال که دچار اوربایت شدید هستند، اغلب در دهان فضای کافی برای بازگرداندن دندان ها به موقعیت مناسب وجود ندارد بنابراین به ناچار باید یک یا چند دندان کشیده شود. همچنین بیماران بزرگسال ممکن است دچار ساییدگی دندان ها باشند که این وضعیت اوربایت را تشدید می نماید. ممکن است متخصص ارتودنسی برای برطرف کردن این مشکلات درمان های بیشتر و پیچیده تری در نظر بگیرد . معمولاً اصلاح مشکلات بایت در بزرگسالان به ناچار بیشتر بر عملکرد بایت تمرکز دارد نه زیبایی و بی نقص کردن آن.
مشکلات مربوط به کشیدن دندان
بسیاری از بزرگ سالان قبلا یک یا چند دندان خود را کشیده اند که این موضوع می تواند باعث دشوار شدن برنامه ریزی و درمان ارتودنسی و محدود شدن نتایج آن شود. در صورتی که مدت ها پیش دندانی را کشیده باشید، جای خالی آن دیگر برای حرکت دادن دندان ها به آن ناحیه مناسب نیست مگر این که پیش از این کار با استفاده از مواد پیوندی استخوان، ترمیم و بازسازی صورت بگیرد. از طرفی بستن فاصله ای که در اثر کشیدن دندان بین دندان ها ایجاد شده است و بسته نگه داشتن آن نیز دشوار است چرا که در افراد بزرگسال واکنش استخوان به اعمال فشار، مشابه واکنش استخوان در حال رشد در کودکان نیست.
درمان عقب بردن فک بالا در چه سنی راحت تر انجام میگیرد؟
اگر بیمار قبل از سن بلوغ باشد می توان با ارتودنسی فک بالا را عقب برد ولی اگر بیمار بالغ شده باشد، هم نیاز به ارتودنسی و هم جراحی فک دارد.
از کجا بدانیم که کودک من مشکل ارتودنسی دارد یا خیر؟
اگر علایم زیر در کودک شما وجود دارد حتما به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید: از دست دادن نامنظم دندانهای کودک (چه زودرس یا با تأخیر) ، مشکل در خوردن و جویدن ، دندانهای کج و نامرتب ، شلوغ بودن دندان ها ، وجود فاصله نامنظم بین دندان ها ، مکیدن انگشت ، جلو یا عقب بودن یکی از فک ها در مقایسه با دیگری ، انحرف فک.
مزایای ارتودنسی در زمان کودکی چیست؟
اگر کودک دارای انحراف یا هر گونه مشکلی در فک باشد، درمان در زمان کودکی هم راحت و هم نتیجه آن مطلوب تر خواهد بود و از سوی دیگر باعث کاهش مشکلات شدید دندانی فکی در آینده می گردد و همچنین هزینه درمان کمتر خواهد بود.
مشکل ارتودنسی در بزرگسالان که در جوانان کمتر دیده میشود، چیست؟
در بزرگسالان ناکافی بودن استخوان بین ریشه ها که وظیفه تامین خون کافی را بر عهده دارند و همچنین مواردی نظیر عفونت خفیف لثه و نیز التهاب آن و از دست دادن استخوانهای حاشیه ای باعث میشود ارتودنسی در بزرگسالی به مشکلات بیشتری برخورد کند.