ساعدنیوز
ساعدنیوز

تاریخچه دیجی کالا، بزررگترین فروشگاه آنلاین ایران

  دوشنبه، 13 دی 1400   زمان مطالعه 25 دقیقه
تاریخچه دیجی کالا، بزررگترین فروشگاه آنلاین ایران
دیجی‌کالا بزرگ‌ترین بازارگاه و فروشگاه آنلاین در ایران و مستقر در تهران است که روزانه بیش از ۵٬۴ میلیون بازدیدکننده دارد و ۸۵ درصد سهم بازار فروش آنلاین در ایران را از آن خود کرده‌است و یکی از بزرگترین خرده‌فروشی‌های آنلاین در خاورمیانه است. در این متن قصد داریم بیشتر به معرفی این شرکت بزرگ بپردازیم با ما همراه باشید.

دیجی کالا از جمله ی موفق ترین کسب و کارهای نوپای ایرانی یا استارتاپی است که طی بیش از یک دهه فعالیت خود پله پله رشد کرده و موفق شده تا به بزرگ ترین خرده فروشی اینترنتی خاورمیانه تبدیل شود. بیش از یک دهه از زمان تاسیس و آغاز به کار رسمی دیجی کالا به عنوان یکی از موفق ترین استارتاپ های ایرانی می گذرد. دیجی کالا در طول یک دهه ی گذشته با پشت سر گذاشتن چالش های گوناگون، موفق شده تا به مستعدترین استارتاپ کشور برای یونیکورن (رسیدن به ارزش یک میلیارد دلاری) شدن، تبدیل شود؛ بطوریکه به گفته ی موسسین این استارتاپ رو به رشد، دیجی کالا فاصله ی بسیار اندکی با رسیدن به ارزش یک میلیارد دلاری دارد تا رکورد جدیدی را در میان استارتاپ های ایرانی به نام خود ثبت کند.

دیجی کالا در حال حاضر بیش از ۲٫۶۰۰ کارمند دارد و با ایجاد بستری مناسب در مرکز پردازش ۵۰ هزارمتر مربعی خود امکان پردازش بیش از ۳۰۰ هزار کالا بصورت روزانه را فراهم آورده است. استفاده از راهکارهای مکانیزه در مرکز پردازش این شرکت فاصله ی زمانی ثبت سفارش تا پردازش را به کمتر از ۲۰ دقیقه کاهش داده است.

دیجی کالا از دل نیازی برآمد که در دهه ی هشتاد شمسی در میان جوانان و نوجوانان نسل سوم و چهارمی احساس می شد. رشد روز افزون تکنولوژی در کنار دسترسی راحت تر به اینترنت که همزمان با ورود دومین اپراتور موبایل به کشور بود باعث شده تا با شکستن انحصار، قیمت ها کاهش جدی یافته و بسیاری از علاقمندان بتوانند برای اولین بار سراغ تلفن های همراه بروند. در کنار افزایش استفاده از تلفن های همراه، ظهور انواع لوازم الکترونیک مصرفی نظیر دوربین های دیجیتال و لپ تاپ که بیشتر مورد علاقه نسل جوان کشور بود بازاری بزرگ را برای افرادی پدید آورده بود که شیفته ی استفاده از این گجت ها بودند. در کنار افزایش قدرت خرید مردم که همزمان با افزایش ارزش نفت بود، تنوع به مرور در بازار افزایش پیدا کرد، بطوریکه بسیاری از خریداران گجت های دیجیتال در نبود منبعی مطمئن در وب فارسی به سراغ گزینه های موجود در اینترنت برای مقایسه و دریافت اطلاعات مورد نیاز می رفتند. دیجی کالا در حال تبدیل شدن به بزرگ ترین خرده فروشی آنلاین خاورمیانه و شمال آفریقا است.

شرکت دیجی کالا

دیجی کالا طی دو، سه سال اخیر به پربازدیدترین فروشگاه خرده فروشی اینترنتی خاورمیانه تبدیل شد، حال آنکه شتاب رشد بالای این استارتاپ ایرانی روند صعودی خود را ادامه می دهد، بطوریکه به گفته ی موسسین آن، دیجی کالا در حال حاضر از نظر فروش عملکردی برابر با بزرگ ترین فروشگاه خاورمیانه دارد؛ حمید و سعید محمدی به عنوان بنیانگذاران دیجی کالا امیدوارند تا این روند ادامه یافته و طی ماه های آینده شاهد تبدیل شدن دیجی کالا به بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی منطقه ی خاورمیانه و شمال آفریقا از نظر فروش باشیم.

اما دیجی کالا چگونه این مسیر را طی ۱۱ سال گذشته طی کرده و امروز شاهد پیوند خوردن برند دیجی کالا با تعریف خرید اینترنتی در کشور هستیم؟ ما پای صحبت سعید و حمید محمدی، بنیان گذاران دیجی کالا نشستیم تا داستان موفقیت بزرگ ترین خرده فروشی ایران را برای تان روایت کنیم.

موسسان دیجی کالا

حمید و سعید محمدی برادران دو قلویی هستند که دیجی کالا را تاسیس کردند. این دو برادر دوقلو متولد سال ۱۳۵۸ بوده و از همان ابتدا تحت تاثیر فرهنگ خانوادگی رسیدن به موفقیت را به عنوان هدفی بزرگ در زندگی سرلوحه ی مسیر زندگی خود قرار داده اند. البته به گفته ی این دو برادر، موقعیت مالی خانواده ضامن موفقیت این دو نبوده، چراکه خانواده ی محمدی از جمله ی خانواده های طبقه ی متوسط جامعه بوده و همزمان شدن دوران نوجوانی و جوانی آن ها با دوران جنگ و محدودیت های آن زمان باعث شده تا سرنوشت این دو برادر رابطه ی مستقیمی با تلاش آن ها داشته باشد. حمید و سعید محمدی به این نکته اشاره می کنند که از همان دوران کودکی به همراه یکدیگر اوقات فراغت خویش را در مسیر خلق اشیا و آنچه که در ذهن داشتند، می گذارنده اند. برای مثال یکی از سرگرمی های این دو برادر ساخت نمونه های از خودرو در سایز کوچک با استفاده از گِل بوده است، هرچند با توجه به نبود کانال های آموزشی امروزی نظیر یوتیوب، ساخت یک نمونه ی زیبا که بتواند پایداری خوبی داشته باشد چند سال به طول انجامیده است. چرا که همه چیز می بایست تجربه می شد. بنیان گذاران دیجی کالا معتقدند که همان حس کنجکاوی و روحیه سازندگی و شخصیت خودساخته ای که از خانواده به ارث بردند باعث موفقیت آن ها شده است.

حمید و سعید محمدی

حمید و سعید محمدی پس از طی کردن دوران تحصیل خود در مدارس خوبی نظیر تیزهوشان و نمونه دولتی استعداد خود را از همان ابتدا نشان دادند. آن ها همزمان وارد دانشگاه شدند، بطوریکه حمید در رشته ی مهندسی صنایع و سعید در رشته ی مهندسی مکانیک از دانشگاه فارغ التحصیل شدند. پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه در مقطع لیسانس، این دو برادر راهی تقریبا متقاوت را تا تاسیس دیجی کالا طی کردند.

حمید محمدی پس از پایان تحصیل در مقطع کارشناسی راهی دانشگاه علم و صنعت شده و دوره ی کارشناسی ارشد را در رشته ی MBA به پایان برد. وی پس از اتمام تحصیلات در رشته ی MBA به عنوان وب مستر و سپس مسئول کنترل پروژه به کار مشغول بود، تا اینکه در سال ۱۳۸۴ شرکت در خدمت سربازی باعث شد تا وی برای مدتی از تحصیل و کار دور شود. سعید محمدی برخلاف برادر دوقلوی خود پس از پایان دوره ی کارشناسی راهی خدمت سربازی شده و با اتمام خدمت، تحصیلاتش را در رشته ی MBA ادامه داد. پس از پایان تحصیلات دوران کارشناسی ارشد، سعید راهی سازمان بهینه سازی مصرف سوخت شده و در زمینه ی روش های کاهش مصرف سوخت در این سازمان به فعالیت پرداخت. تجربه بد خرید دوربین عکاسی را باید جرقه تاسیس دیجی کالا خواند.

با وجود اینکه این دو برادر پس از پایان دوران کارشناسی راهی متفاوت را در پیش گرفتند، اما علاقه به عکاسی نقطه ی مشترک بین آن ها بود که دست برقضی تاسیس دیجی کالا نیز در این علاقه و اتفاقات پس آن، ریشه دارد. برادران محمدی از سال ۱۳۸۰ عکاسی با استفاده از دوربین های دیجیتال را به عنوان یک سرگرمی در پیش گرفته بودند. به گفته ی حمید و سعید، عکاسی اهمیت جنبه ی فنی عکاسی و بررسی قابلیت های دوربین های دیجیتال بیش از جنبه ی هنری برای آن ها اهمیت دارد. پس از گذشت چهار سال و جدی تر شدن عکاسی این دو برادر تصمیم می گیرند تا اولین دوربین حرفه ای خود را با بودجه ای نزدیک به یک میلیون تومان خریداری کنند. خرید یک گجت گران قیمت نه تنها برای برادران محمدی بلکه برای اکثر نسل سومی و چهارمی هایی که آن دوران شیفته ی گجت های مدرن شده بود از الگوی ساده ای پیروی نکرده و مستلزم مطالعه و تحقیقات طولانی مدت بود. این دو برادر پس از هفته ها مطالعه و زیر و رو کردن سایت DPReview در نهایت تصمیم به خرید یک دستگاه نیکون D70 گرفتند. دوربین مورد نظر از یک فروشگاه در خیابان جمهوری با لنز ۸۵-۲۸ خریداری شد که در واقع لنز غیرکیت یا غیرپیش فرض این دوربین بود. با وجود تحقیقات گسترده و بررسی جوانب مختلف، پس از گذشت چند ماه، برادران محمدی متوجه شدند که لنز فروخته شده به آن ها، دست دوم و آنالوگ بوده است. تجربه ی خوب و لذت بخش مطالعه برای خرید یک گجت گران قیمت در کنار خرید بد از فروشگاه فیزیکی، باعث شد تا ایده ی ایجاد پایگاهی برای بررسی گجت های دیجیتال در کنار تسهیل امکان خرید در ذهن برادران محمدی شکل گیرد. این ایده چند ماهی پس از خرید دوربین و همزمان با سپری کردن دوران خدمت حمید محمدی شکل گرفت.

با توجه به سابقه ی حمید در زمینه ی برنامه نویسی وب و مهارت دو برادر در کارهای گرافیکی، رفته رفته بنیان دیجی کالا شکل گرفت. در واقع می توان تغییر ترند بازار لوازم الکترونیک و نیاز برای آگاهی بیشتر در مورد محصولاتی که به فاصله ی بسیار کمی به روز و راهی بازار می شدند باعث شد تا برادران محمدی دیجی کالا را تاسیس کنند. دیجی کالا نه به یکباره، بلکه بصورت صفحه به صفحه توسعه یافته تا اینکه اواخر سال ۱۳۸۵، وب سایت دیجی کالا با تمرکز روی بخش محدودی از گجت های دیجیتال متولد شد.

تولد تا ثبات دیجی کالا

دیجی کالا بهمن ماه سال ۱۳۸۵ متولد شد. برادران محمدی با در اختیارگرفتن دفتر کار کوچکی در خیابان مفتح که متعلق به برادر آن ها بود و استخدام ۵ نیرو، با سرمایه ای ۱۰ میلیون تومانی دیجی کالا را راه اندازی کردند. دیجی کالا با دو تولیدکننده ی محتوا، یک مسئول خرید، یک حسابدار و یک پیک برای تحویل کالا کار خود را آغاز کرد. ئدیجی کالا چند هفته پس از تاسیس اولین فروش را تجربه کرد.

کارتن دیجی کالا

در دورانی که فقر محتوای غنی بر فضای وب فارسی حاکم بود، دیجی کالا با تاکید و تمرکز روی ارائه ی محتوای خوب در حوزه ی گجت های دیجیتال، با سرعت رتبه های بالای جستجوی گوگل را تصاحب کرده و از این رو در فاصله ی چند هفته پس از آغاز فعالیت رسمی خود، اولین فروش را تجربه کرد. محتوا به اندازه ای برای دیجی کالا اهمیت داشت که دیجی کالای جوان تنها اقدام به اضافه کردن محصولاتی می کرد که محتوایی با کیفیت برای آن تهیه می شد. در همین راستا، مدیران دیجی کالا از ابتدا شعار "Content is The King" را به عنوان یکی از شعارهای خود همواره رعایت می کنند، حال آنکه این شعار امروزه تغییر کرده و بصورت "Content is not King, It is the Kingdom" بر دیوارهای بخش تولید محتوای دیجی کالا نقش بسته است. به گفته ی برادران محمدی، دیجی کالا با توجه به خلا موجود همزمان با پیشرفت سرعت نفوذ اینترنت، با شتاب بالایی رشد کرد و موفق شد تا در طول سه ماه اول فعالیت خود، سوددهی را تجربه کند.

البته نمی توان خلا موجود در بازار را به عنوان تنهاترین دلیل پیشرفت چشمگیر دیجی کالا در سال های پس از تاسیس در نظر گرفت. برادران محمدی مهم ترین دلایل موفقیت خود را موارد زیر می دانند:

  • بهره وری بالای نیروی کار
  • استفاده از بهترین روش ها برای ایجاد تعادل بین تامین کالا و سفارش
  • تغییر شرایط بازار
  • رعایت استاندارهای بالای کاری
  • دوری از تجمل و هزینه های اضافی
  • افزایش تدریجی تنوع محصولات دیجیتال در سال های اول

شاید بتوان یکی از مهم ترین چالش های دیجی کالا در روزهای اول برای سودآوری در کنار تامین رضایت مشتری را حل بهینه ترین معادله برای حفظ تعادل تامین و تقاضا خواند. با توجه به سرمایه ی اولیه ۱۰ میلیون تومانی دیجی کالا، این کسب و کار کوچک در ابتدا قادر به تامین تمام کالاهای موجود در تعداد بالا نبود، حال آنکه مدیریت قیمت کالاها با توجه به نوسانات بالای قیمت کالا در کشور، مستلزم در پیش گرفتن سیاستی بود که ثبات قیمت و جلب اطمینان و رضایت مشتری را در کنار سودآوری برای دیجی کالا به ارمغان بیاورد. دیجی کالا ابتدا با چشم پوشی از حاشیه ی سود بالا در مقایسه با فروشگاه های آفلاین آن روزها و تامین نزدیک به ۳۰ درصد از کالاهای به فروش گذاشته شده با سرمایه ی موجود، موفق شد تا مشکل تامین کالای خود را حل کند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که دیجی کالا از روز اول سعی در پوشش طیف گسترده ی محصولات نبود و افزایش دامنه ی محصولات خود را با میزان رشدش هماهنگ کرده بود. بهره وری بالا و سیاست صحیح در چرخه تامین و تقاضای کالا، از عوامل موفقیت دیجی کالا است.

سیاست دیجی کالا در سه سال ابتدایی کاملا موفق بود، بطوریکه این فروشگاه اینترنتی در سال سوم خود موفق شد تا با وجود افزایش تنوع، ۱۰۰ درصد محصولات به فروش گذاشته شده را در انبار خود داشته باشد. یکی از مواردی که دیجی کالا در سال های ابتدایی بسیار به آن پایبند بود، عدم پیروی ۱۰۰ درصدی از نوسانات قیمت دلار بود. دیجی کالا تا سال ۱۳۸۸ رشد سالیانه ی ۲۰۰ درصدی را تجربه کرده و موفق شده بود تا مشکلات کلیدی را پشت سر بگذارد. قوی تر شدن هر چه بیشتر بنیان اقتصادی دیجی کالا پس از سه سال باعث شده بود تا این فروشگاه اینترنتی بتواند در برابر نوسانات قیمت دلار در سال های آینده مقاومت کرده و مشتریان خود را راضی نگه دارد. به گفته ی موسسین دیجی کالا، حاشیه ی سود پایین و بعضا به جان خریدن ضرر در فروش محصولات پس از سال ۱۳۸۸ که بیشتر زاییده ی افزایش قیمت دلار بود، باعث شد تا دیجی کالا همچنان به رشد ادامه داده و مشتریانش را راضی نگه دارد.

به گفته ی برادران محمدی در روزهایی که فروشندگان و تامین کنندگان کالاهای دیجیتال به موجب افزایش نرخ دلار سیاست عدم عرضه یا افزایش نجومی قیمت ها در پیش گرفته بودند، دیجی کالا به لطف موجودی انبار خود، محصولاتش را با قیمتی معقول و پایین تر از بازار در اختیار مشتریانش قرار داده بود.

بهره وری عامل دیگری بود که باعث شده تا دیجی کالا به جایگاه امروزی خود دست یابد. در روزهای ابتدایی تاسیس دیجی کالا حتی خود براداران محمدی نیز اقدام به تحویل بسته به مشتریان خود کرده بودند تا علاوه بر صرفه جویی در استخدام نیروی کار بیشتر، بصورت مستقیم با مشتریان ارتباط برقرار کرده و بازخوردهای کار با دیجی کالا را بصورت مستقیم دریافت کنند. مدیران دیجی کالا در حالی این روزها را سپری کردند که شماری از استارتاپ های امروزی با دیدن وضعیت امروز دیجی کالا و سایر استارتاپ های موفق، پس از جذب سرمایه ای کلان، بودجه ی خود را صرف تجهیز و کار در دفتری بسیار لوکس و گران در بهترین مکان تجاری شهر می کنند.

دیجی کالا در سال ۱۳۹۰ خدمتی جدیدی را در راستای ساخت محتوای با کیفیت ارائه کرد که در واقع تولد دیجی کالا تی وی (DigiKala TV) بود. دیجی کالا علاوه بر راه اندازی رسانه ی ویدیوی در سال ۱۳۹۰، تقریبا تمام محصولات الکترونیک را نیز پوشش داده بود. در اواخر سال ۱۳۹۰ میلادی و همزمان با آغاز ششمین سال فعالیت دیجی کالا، این استارتاپ با در اختیار داشتن نزدیک به ۲۰۰ نیرو به ساختمانی ۷ طبقه در خیابان جلفا نقل مکان کرد که گواهی بر سوددهی و رسیدن به ثبات توسط این استارتاپ داشت، حال آنکه آغاز دهه ی ۹۰ شمسی با ظهور سرمایه گذارانی برای دیجی کالا همراه شده بود که دیجی کالا را رصد کرده و آن را گزینه ای مناسب برای سرمایه گذاری یافته بودند.

دفتر دیجی کالا

سرمایه گذاری دیجی کالا

اگر پنج سال اول فعالیت دیجی کالا را تلاشی برای رسیدن به ثبات بدانیم، پنج سال دوم عمر دیجی کالا که اتفاقا همزمان با آغاز دهه ی ۹۰ شمسی است، با توسعه و گسترش دامنه ی فعالیت این استارتاپ گره خورده است. دیجی کالا تا پایان سال ۱۳۹۰ موفق شد تا تمام گجت های دیجیتال موجود را وارد دامنه ی محصولات فروشی خود کند. این استارتاپ همزمان با برنامه ریزی برای توسعه، پیشنهادهایی نیز برای سرمایه گذاری دریافت کرد که به ادعای مدیران آن، دیجی کالا تقریبا بی نیاز از آن ها بود. دیجی کالا اولین پیشنهاد سرمایه گذاری را از سوی Naspers دریافت کرد.

دیجی کالا اولین پیشنهاد سرمایه گذاری خود را از سوی کمپانی Naspers طی آخرین روزهای سال ۱۳۹۰ دریافت کرد. مدیران دیجی کالا پس از دریافت پیشنهاد سرمایه گذاری نسپرس با این کمپانی چند ملیتی که سودای حضور در بازار استارتاپی ایران را در سر می پروراند، مذاکرات خود را آغاز کردند. برای آشنایی بیشتر با نسپرس باید بدانید که این کمپانی چند ملیتی در زمینه ی اینترنت و رسانه فعالیت می کند و مقر اصلی آن در کیپ تاون آفریقای جنوبی واقع است. براساس آخرین گزارش های موجود، نسپرس سال مالی ۲۰۱۵ را با سود خالص ۱۳۲ میلیون دلاری به پایان برده است. پس از انجام مذاکرات تکمیلی، به یکباره و بر اثر اتفاقات سیاسی که در سال های ۹۰ و ۹۱ روی داد، نسپرس تصمیم گرفت تا وارد ایران نشود.

همزمان با سیاست گذاری برای گسترش خدمات و کالاها، سرآوا به عنوان یک صندوق سرمایه گذاری داخلی به سراغ دیجی کالا آمد و دوباره مذاکرات برای سرمایه گذاری در دیجی کالا آغاز شد که در نهایت باعث سرمایه گذاری سرآوا در دیجی کالا شد.

دیجی کالا پس از سرمایه گذاری سرآوا در سال ۱۳۹۱ روند رو به رشد خود را همچنان ادامه داد، بطوریکه در سال ۱۳۹۲ این فروشگاه اولین مرکز پردازش کالای خود را راه اندازی کرد. دیجی کالا در نهایت موفق شد تا پس از برنامه ریزی فراوان در سال ۱۳۹۳ گستره ی محصولات خود را به کالاهای غیر دیجیتال افزایش داده و طیف گسترده ای از محصولات را پوشش دهد. همزمان با سرمایه گذاری سرآوا، کالاهای غیردیجیتال نیز به دیجی کالا اضافه شدند.

مدیران دیجی کالا همزمان با انجام مذاکرات در فکر گسترش دامنه ی فروش محصولات خود و تبدیل شدن به فروشگاهی اینترنتی بودند که فقط لوازم الکترونیک و گجت های دیجیتال به فروش نمی رساند. هرچند این سیاست چالش هایی برای دیجی کالا در پی داشت، اما به اعتقاد برادران محمدی، عدم پوست اندازی و تمرکز روی محصولات الکترونیک دیجی کالا را در موقعیتی خطرناک قرار می دهد و باعث می شد تا در صورت ورود رقیبی قدرتمند، با چالش های جدی تری روبرو شوند. حضور سرآوا به عنوان سرمایه گذار دیجی کالا و تزریق سرمایه به این استارتاپ نیز باعث شده تا مدیران دیجی کالا فرایند توسعه خود را با سرعت بیشتری پیگیری کرده و دگردیسی را با سرعت بیشتری پیش ببرد.

انبار دیجی کالا

یکی از دلایلی باعث شد تا تبدیل شدن به فروشگاهی جامع در دستور کار دیجی کالا قرار گیرد، تحقق هدف تبدیل شدن به مقصدی برای انجام تمام خریدها بود. برادران محمدی اصلی ترین دلیل برای گسترش دامنه ی فعالیت دیجی کالا را تبدیل شدن این فروشگاه به مقصدی برای تمام خرید ها و احساس نیاز این موضوع از سوی کاربران عنوان کرده اند.

پس از سرمایه گذاری سرآو در دیجی کالا، فرآیند اضافه کردن کالاهای غیردیجیتال وارد فاز عملی شده و در واقع سیاست گذاری برای تبدیل شدن به فروشگاهی برای همه ی اجناس آغاز شد. دیجی کالا از فروشگاهی برایخرید کالای دیجیتال به فروشگاهی برای خرید دیجیتالی کالا تبدیل می شد. البته باید به این نکته اشاره کنیم که دیجی کالا بیش از یک سال زمان صرف برنامه ریزی برای این کار کرد و حتی برای تصمیم گیری بهتر در رابطه با استراتژی های تبلیغاتی به سراغ چندین آژانس فعال در حوزه ی تبلیغات نیز رفت. نهایتا دیجی کالا فرایند اضافه کردن کالاهای غیر دیجیتال را با اضافه کردن لوازم خانگی آغاز کرد. دیجی کالا در سال ۱۳۹۴ سرمایه ای ۱۰۰ میلیون دلاری را از سوی کمپانی هلندی IIIC جذب کرد.

دیجی کالا در سال ۱۳۹۴ مذاکرات برای جذب دومین دور از سرمایه ی خود را آغاز کرد. دومین دور سرمایه ی دیجی کالا در سال ۱۳۹۴ با توافق برای جذب ۱۰۰ میلیون دلار از سوی کمپانی هلندی IIIC نهایی شد. دیجی کالا از دی ماه سال ۱۳۹۴ فرآیند جذب سرمایه را از طریق شرکت اینترنشنال اینترنت اینوستمنت (IIIC) به مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار در قالب افزایش سرمایه و در ازای ۲۱ درصد سهام را آغاز کرد. منابع حاصل از این سرمایه گذاری برای بهبود زیرساخت های لجستیکی، توسعه ی پلت فرم نرم افزاری، خلق فرصت های شغلی بیشتر در سراسر کشور، تأسیس بزرگترین مرکز پردازش کالای خاورمیانه و راه اندازی مرکز مجازی فروشندگان و تولیدکنندگان ایرانی (Marketplace) اختصاص یافته است.. دیجی کالا نیمه ی نخست دهه ی ۹۰ شمسی را با یک پوست اندازی دیگر آغاز کرد. دیجی کالا در سال ۱۳۹۵ دیگر یک فروشگاه اینترنتی نبود و ساختار خود را به یک هلدینگ تغییر داد.

از جمله ی مواردی که باید در مورد عملکرد یک دهه ی اخیر دیجی کالا به آن اشاره کرد، عملکرد مالی این بنگاه اقتصادی قبل و پس از ورود سرمایه گذار است. هرچند دیجی کالا در پنج سال ابتدایی فعالیت خود بصورت مستقل حتی به سوددهی بالایی نیز دست یافته بود، اما در پنج سال دوم و پس از ورود سرمایه گذار که همزمان با افزایش شتاب توسعه زیرساختی در دیجی کالا بود، این هلدینگ دیگر سودده نبوده که البته این موضوع مختص دیجی کالا نیست. برای مثال آمازون با وجود اینکه فروشگاهی اینترنتی با گستره ای جهانی است نیز در سال های اخیر پس از چند فصل ضرردهی، اخیرا موفق شده تا به لطف حوزه هایی نظیر سرویس های ابری به سوددهی برسد. در واقع دیجی کالا هزینه ی رشد و توسعه ي پرشتاب را به جان خریده و از این رو تبدیل شدن به یک بنگاه بزرگ اقتصادی پربازده را به سود کوتاه مدت ترجیح داده است.

هلدینگ دیجی کالا

سال ۱۳۹۵ شمسی مصادف با تبدیل شدن دیجی کالا به یک هلدینگ بود. دیجی کالا در سال ۱۳۹۵ با تشکیل هلدینگ دیجی کالا، دو فروشگاه دیگر را نیز در کنار دیجی کالا زیر چتر هلدینگ خود قرار داد. دیجی استایل به عنوان فروشگاه اینترنتی مخصوص مد و فشن راه اندازی شد. فیدیبو نیز که به عنوان یک استارتاپ مستقل کار خود را آغاز کرده بود، مورد توجه دیجی کالا قرار گرفت و دیجی کالا برای ورود به عرصه ی فروش محتوای الکترونیکی و صوتی با هدف تسهیل دسترسی به کتاب های مختلف برای اهالی فرهنگ و همچنین ترویج فرهنگ کتاب خوانی، در یکی از استارت آپ های فعال فروش کتاب الکترونیکی، فیدیبو، سرمایه گذاری کرد. این شرکت با تزریق امکانات خود به فیدیبو و فراهم کردن زیرساخت ها، در حال توسعه و تبدیل آن به مرجعی برای خرید و مطالعه ی کتاب های الکترونیکی است. پس از گسترش دامنه ی محصولات دیجی کالا، بخشی برای فروش کتاب نیز به این فروشگاه اضافه شد. بنابر اطلاعات ارائه شده درخواست کاربران برای فروش نسخه ی الکترونیکی کتاب های فیزیکی مدیران دیجی کالا را به فکر ایجاد بستری برای فروش کتاب های صوتی و الکترونیک انداخت که نتیجه ی آن خرید فیدیبو بود. هلدینگ دیجی کالا با سرمایه گذاری در فیدیبو و تاسیس دیجی استایل تشکیل شد.

البته راه اندازی دیجی استایل هنوز هم با وجود فروش شماری از البسه در دیجی کالا کمی گمراه کننده است. برادران محمدی، دیجی استایل را محلی برای عرضه ی البسه برای افرادی می خوانند که دیدگاه متفاوت تری نسبت به خرید لباس داشته و فاکتورهای نظیر برند را نیز در خریدهای خود دخیل می دانند. هلدینگ دیجی کالا در سال ۱۳۹۵ با افزایش تعداد کارکنان خود به ۲۰۰۰ نفر، آماری خارق العاده را به جای گذاشت. تعداد کارمندان این شرکت در طول یک دهه فعالیت بیش از ۴۰۰ برابر افزایش پیدا کرده بود.

دیجی کالا در سال ۱۳۹۵ سرویس مرکزفروشندگان (Marketplace) را معرفی کرد.این پلتفرم در واقع امکانی است که با استفاده از آن فروشندگان و تولیدکنندگان کالا می توانند از بستر فروش اینترنتی دیجی کالا برای عرضه ی کالاهای خود استفاده کنند. مارکت پلیس بستری است که برای تولیدکنندگان، فروشندگان عمده، شرکت ها و بازرگانی ها و خرده فروشان فراهم شده است. چشم انداز پلتفرم مرکز فوشندگان دیجی کالا این است که بیش از ۱۰۰ هزار تولیدکننده و فروشنده می توانند با استفاده از مارکت پلیس دیجی کالا به بیش از ۲۰۰ میلیون مشتری در بازار هدف دسترسی داشته باشند.

برنامه دیجی کالا

آینده دیجی کالا با افق فرامرزی

به گفته ی برادران محمدی دیجی کالا در طول ۱۱ سال اخیر به تمام اهداف تعیین شده دست پیدا کرده است. این استارتاپ به ترتیب پس از تبدیل شدن به بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی در ایران، در نهایت با کسب عنوان بزرگ ترین خرده فروشی اینترنتی ایران برای تمام کالاها، گوشه چشمی به ثبت رکورد در مقایسه با رقبای منطقه ای داشته باشد. دیجی کالا در آستانه عبور از Souq و تبدیل به بزرگ ترین فروشگاه آنلاین خاورمیانه است.

هرچند در طول یک تا دو سال اخیر دیجی کالا همواره پربازدیدترین فروشگاه اینترنتی خاورمیانه بوده، اما دست یافتن به لقب بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی خاورمیانه از نظر فروش دستاوردی است که به ادعای مدیران دیجی کالا این فروشگاه فاصله ی اندکی با آن دارد. بنابر آخرین اطلاعات ارائه شده توسط مدیران دیجی کالا، این فروشگاه اینترنتی با در اختیار داشتن بیش از ۵ میلیون کاربر ثبت نام کرده و ۲ میلیون کاربر با تجربه خرید در آستانه ی عبور از سوق (Souq) و تبدیل شدن به بزرگ ترین فروشگاه اینترنتی خاورمیانه از نظر فروش است.

البته این تنها رکوردی نیست که دیجی کالا موفق شده تا در بازه ی منطقه ای به دست بیاورد؛ مرکز پردازش دیجی کالا واقع در جاده ی فتح مساحتی ۵۰ هراز مربعی داشته و بزرگ ترین مرکز پردازش کالا در خاورمیانه است. برای درک بزرگی این مرکز پردازش کافی است تا بدانیم که طول نوار نقاله ی (Conveyor) بکار رفته در این مرکز نزدیک به ۲ کیلومتر است. براساس آمارهای ارائه شده توسط برادران محمدی انبار دیجی کالا برای ۴ میلیون کالا ظرفیت داشته و امکان پردازش بیش از ۳۰۰ هزار کالا را فراهم آورده است.

مدیران دیجی کالا در نظر دارند تا طی سال آینده ی میلادی فعالیت خود را در شماری از کشور های خاورمیانه آغاز کنند. مدیران دیجی کالا پس از تبدیل شدن به بزرگ ترین فروشگاه خاورمیانه در نظر دارند تا قدرت و قابلیت خود را در بیرون از مرزها نیز محک زده و در واقع برای روبرو شدن با رقبای قدرتمند بین المللی تمرین کنند. دیجی کالا به زودی یونیکورن می شود.

جلسه دیجی کالا

یکی دیگر از برنامه های دیجی کالا گسترش دامنه ی فعالیت ها و سرمایه گذاری در سایر کسب و کارها و استارتاپ هایی است که می توانند به توسعه ی هر چه بیشتر هسته ی اصلی فعالیت این کمپانی کمک کنند. پس از آنکه دیجی کالا در سال ۱۳۹۴ با جذب سرمایه ی ۱۰۰ میلیون دلاری IIIC بیش از۴۸۰ میلیون دلار در همان سال ارزش گذاری شد، بیشترین شانس را برای تبدیل شدن به اولین استارتاپ یک میلیارد دلاری دارد. براساس گفته های مدیران دیجی کالا، این استارتاپ در حال حاضر ارزشی نزدیک به یک میلیارد دلار دارد.

دیجی کالا در حال حاضر به طور متوسط با روزانه ۲ میلیون بازدید، سومین سایت پربازدید کشور است. دیجی کالا با در اختیار داشتن ۵ میلیون کاربر ثبت نام کرده نزدیک به ۲ میلیون کاربر با تجربه ی خرید دارد. این استارتاپ موفق ۲۶۰۰ شغل مستقیم و ده ها هزار شغل غیر مستقیم ایجاد کرده است و حدود سه هزار فروشنده در مرکز فروشندگان آن فعالیت می کنند و بیشتر از ۹۰ درصد بازار خرده فروشی آنلاین کشور را در اختیار دارد. هرچند دیجی کالا در آستانه ی کسب عنوان بزرگ ترین وب سایت خرده فروشی آنلاین خاورمیانه است، اما باید به این نکته اشاره کنیم که میزان فروش اینترنتی کالاها در کشور کمتر از یک درصد حجم فروش را در اختیار دارد که نشان از ضعف این حوزه از بازار در کشور دارد. برای مقایسه بهتر است بدانید که در کشور ترکیه نزدیک به سه درصد از خریدها بصورت آنلاین انجام می شوند.

دیجی کالا در گذرزمان

بطور خلاصه فعالیت های دیجی کالا را می توان در دسته های زیر معرفی کرد:

۱۳۸۵

شروع به کار دیجی کالا با گروه های کالایی موبایل، دوربین، لپ تاپ تا کامپیوترهای جیبی

۱۳۸۶

آغاز ارسال رایگان کالای بالای ۱۰۰ هزارتومان برای شهر تهران

۱۳۹۰

شروع به کار دیجی کالا تی وی

۱۳۹۱

  • راه اندازی سرویس دیجی بن
  • راه اندازی نسخه ی جدید وب سایت
  • سرمایه گذاری شرکت سرآوا پارس در دیجی کالا
  • شروع طرح ویژه فروش "پیشنهاد شگفت انگیز"

۱۳۹۲

  • آغاز ارائه ی سرویس "۷ روز تضمین بازگشت کالا"
  • افتتاح اولین مرکز پردازش کالا

۱۳۹۳

  • اضافه شدن گروهای کالایی غیردیجیتال
  • توسعه ی مراکز توزیع در ۲۳ استان کشور
  • ارائه ی سرویس "تضمین بهترین قیمت"
  • شناخته شدن دیجی کالا به عنوان یک شرکت دانش بنیان
  • افزایش پرسنل به ۷۴۰ نفر
  • برگزیده در جمع ۱۰ قهرمان کارآفرینی دنیا، کنگره ی جهانی کارآفرینی ۲۰۱۴ مسکو
  • بنیانگذاری شب یلدا به عنوان روز خرید اینترنتی ایران

۱۳۹۴

  • راه اندازی اپلیکیشین موبایل
  • شروع به کار دیجی کالامگ
  • راه اندازی کمپین حمایت از تولید با کیفیت ایرانی
  • افزایش پرسنل به ۱٫۳۰۰ نفر
  • جذب سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیون دلاری از IIIC

۱۳۹۵

  • راه اندازی مرکز فروشندگان دیجی کالا
  • افزایش پرسنل به ۲٫۰۰۰ نفر
  • راه اندازی OpenBox
  • راه اندازی دیجی استایل
  • سرمایه گذاری در فیدیبو
  • کسب رتبه ی سومین وب سایت پربازدید کشور

۱۳۹۶

  • افتتاح مرکز پردازش دانش
  • افزایش پرسنل به ۲٫۶۰۰ نفر
  • راه اندازی Content Factory
  • تبدیل دیجی کالا به هلدینگ

دیجی کالا به عنوان یک برند ملی و استارتاپ موفق داخلی در نظر دارد تا وارد بازار کشورهای خاورمیانه شود. به طور حتم ورود این کسب و کار و سایر استارتاپ و کسب و کارها به بازار کشورهای همسایه می تواند اقتدار کشورمان را در منطقه ی خاورمیانه به مراتب افزایش دهد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) نوستالژی روز/ به بهانه روز مادر، شعرخوانی دلنشین و بی نظیر استاد شهریار از قطعه مشهور «خان‌ننه»/ به همراه زیرنویس فارسی/خان ننه ، هایاندا قالدین بئله باشیوا دولانیم نئجه من سنی ایتیردیم (10 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) شقایق دهقان: من و بهاره نزدیک 15 سال فامیل بودیم، ازدواج دوم بهاره جسورانه بود/خیلی از همکارای ما ازدواجشونو قایم میکنن، بهاره از اول اومد ماجرا رو علنی کرد و خیال خودش و بقیه رو راحت کرد (5 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست به احسان علیخانی: یه مرد باید درست‌و حسابی بره خواستگاری و بره سر خونه زندگیش🤣/ خودشو سرگرم برنامه های الکی مثل جوکر نکنه (5 نظر) دانلود آهنگ شاد و جذاب شب یلدایی جوکر برای احسان علیخانی، نعیمه نظام‌دوست، بهنوش بختیاری و گلوریا هاردی/ هدیه ویژه ساعد نیوز برای ستاره‌های درخشان جوکر (4 نظر) ویژه‌ روز مادر/ عاشقانه‌های هنرمندان ایرانی با مادرانشان+ شعر معروف و خاطره‌انگیز استاد شهریار برای مادربزرگش/ از احسان علیخانی و بازیگران جوکر2 تا همایون شجریان و سحر دولتشاهی (4 نظر) اشعار خواندنی؛ شاهنامه فردوسی: ضحاک - بخش 6؛ فریدون به خورشید بر برد سر/ متن صوتی و معنی اشعار + تصاویر نسخه های کهن (4 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
اردوغان: کسی را مجبور نمی‌کنیم به سوریه بازگردد
متلک سنگین رضا رشیدپور به دشمنان خونی ظریف: نام میدان تجریش را تغییر دهید!
کالاهای اساسی کوپنی می شود
4 پیشنهاد فیلم جذاب برای طرفداران دوآتیشه شهربانو منصوریان، نیلوفر اردلان، غلامرضا تختی و لاله صدیق/ رازهایی درباره قهرمانان ایرانی که نمیدانستید+عکس
روایت دست اول از مخالفت جدی حسن روحانی با فیلترینگ تلگرام از زبان یک رقیب سیاسی
5 برادر با 10 اسم و همه متولد اول فروردین؛ علی دایی که ستاره درخشان این خانواده است را «شهریار» صدا می زنند+عکس
پای پروژه‌بگیر‌های شاکی و رمال‌های ناشی به پرونده هشتگ "استعفای پزشکیان" باز شد
شهاب حسینی: تا آخر عمر طرفدار ناصر حجازی خواهم بود به خاطر...+عکس
تنها هدف رونالدو چیست؟/چه هدف بزرگ و غیر قابل تصوری!
8 تا از برترین فیلم های زنده یاد ژاله علو که همیشه در خاطره ها باقی ماند + عکس
اگه نمیدونی چطوری با رنگ قهوه ای که این روزها ترند شده یه استایل جذاب و شیک تو زمستون بزنی این ایده ها برای توست + عکس
مکان تدفین پیکر شهید سیدحسن نصرالله مشخص شد
من آقای پزشکیان را بسیار فرد ساده، شجاع و به‌قول معروف بی غل و غش می‌دانم
فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا:ایران آغازگر هیچ جنگی نخواهد بود/ برگزاری رزمایش نیروهای مسلح
پرداخت وام ضروری 30 میلیون تومانی به حساب 51 هزار بازنشسته کشوری/ کارمزد وام 4 درصد
منتخب روز   
(ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / کفتارها و تمساح (ویدئو) نعیمه نظام دوست: همه رژیم‌ها رو واسه لاغر شدن امتحان کردم ، بالن معده گذاشتم و معدمو گشادتر کرد و شدم 150 کیلو/ فک کنم بمیرم لاغر میشم! آدم‌کُشانی با لباس رسمی: نگاهی به 3 تروریست‌ کت شلواریِ اتوکشیده! +عکس 8 تا از برترین فیلم های زنده یاد ژاله علو که همیشه در خاطره ها باقی ماند + عکس (ویدئو) بهزاد فراهانی در مراسم تشییع ژاله علو در تالار وحدت: نیازی به سخنرانی نیست، کسایی که با ایشون کار کردن و کنار میز آموزش ایشون نشستن میدونن چه عزیزی رو از دست دادیم! نگاهی به کریسمس سلبریتی‌های خارجی، از جنیفر لوپز گرفته تا ستاره‌های موسیقی ترکیه، سیبل جان و حادیثه/ از روی استیج تا مسافرت و خونه‌نشینی سیدمحمد خاتمی: همه ما ریشه زرتشتی داریم +ویدیو (ویدئو) صحبت‎‌های جنجالی رامبد جوان: اخراجی‌ها از نظر من بسیار فیلم‌های بدی هستند، ممکنه ساختار بلد نباشه، بسته‌بندی بلد نباشه ولی مردم دیدنش، نمیتونم بگم مردم بدسلیقه هستند! (ویدئو) چشم سینمای ترکیه به جمال، سوپراستار ایرانی، بهرام رادان روشن شد/ وقتی شازدمون از خارجیا خوش‌تیپ‌تر و جذاب‌تره پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی سه شنبه 4 دی 1403 در یک نگاه! /اصرار از علی پروین انکار از کریم باقری ؛ کریم تو موقت نیستی (ویدئو) میکسی جذاب از لحظه عقد شهرزاد ترکیه‌ای و ایرانی/کدام عاشقانه اجباری هیجان‌انگیزتر است؟ ایرانی یا ترکیه‌ای؟ آلبوم روز/ نگاهی به کریسمس باشکوه سلبریتی‌ها و هنرمندان محبوب با درخت‌های رؤیایی و بابانوئل‌های استایل‌دار، از محمدرضا گلزار و ژیلا صادقی تا گلوریا هاردی و بهرام رادان+عکس