درست کردن آبلیمو در منزل یکی از بهترین راه های بهره بردن از خواص آبلیمو می باشد، که با رعایت نکات بسیار ریزی می توانید از آبلیمویی کاملا طبیعی استفاده نمایید. اما برای بسیاری از عزیزان ممکن است این سوال پیش آید که چگونه باید آبلیمو را در منزل درست کنیم.
طرز تهیه آب لیمو در منزل
اولین مرحله انتخاب لیموهای مناسب و سنگین است، هرچه لیمو سنگین تر باشد آبدار تر است، همچنین لیموهای کوچکتر ترش تر هستند. لیموهای خریداری شده را به مدت یک شب تا صبح درون ظرفی پر از آب ولرم خیس کنید. با این ترفند آب لیموها بیشتر گرفته می شود و لیموها خشک نیز نرم تر می گردند. اگر لیمویی به شکل کپک زده و گندیده در میان لیموها بود آن را جدا کرده و دور بریزید.
اگر مقدار لیموهای شما کم است سعی کنید که در منزل آب آنها را توسط آب میوه گیری دستی تهیه کنید چرا دستگاه های آب میوه گیری، هسته لیمو را نیز له کرده و موجب تلخ شدن آب لیمو می شوند.دستگاه آب گیری را قبل از شروع کار به طور کامل شستشو داده و خشک کنید تا امکان وجود هرگونه میکروب و آلودگی از بین برود.
اگر می خواهید که آب لیمو را برای مدت طولانی نگه داری کنید باید پس از آب گیری، آب لیمو را از صافی عبور دهید زیرا تفاله های موجود در آب لیمو باعث زودتر خراب شدن آن می شود. از این تفاله ها نیز می توان بار دیگر استفاده کرد، بدین صورت که آنها را در بسته های کوچک قرار داده و در فریزر بگذارید. در تهیه غذا و یا شربت لیمو می توانید از این تفاله ها استفاده کنید، این تفاله ها موجب خوشمزه تر شدن شربت و غذا می شوند.
آب لیموی تهیه شده را در بطری نگه داری کنید. بطری ها را از قبل خوب بشوئید و سپس خشک کنید. بعد آبلیمو را در بطری بریزید و درب آن را کاملاً محکم کنید. در صورتی که هوا وارد بطری شود آب لیمو خراب و سیاه خواهد شد.برخی افراد برای پیشگیری از خراب شدن آب لیمو ، آن را می جوشانند که کاملا اشتباه است زیرا موجب از بین رفتن خواص و ویتامین C لیمو می شود. جدا کردن هسته و تفاله ها برای جلوگیری از خراب شدن آب لیمو و رعایت نکات زیر کافی است.
از بین بردن تلخی آب لیمو با هویج ، نمک و سیاه دانه
دستگاه هایی که آب لیمو تهیه می کنند موجب له شدن هسته لیمو می شوند. اگر آب لیموی شما بسیار تلخ است برای رفع آن یک هویج متوسط را پوست گرفته و در داخل شیشه آب لیمو قرار دهید و بعد از یک شبانه روز آن را از شیشه خارج کنید. هویج تلخی آب لیمو را به خود جذب می کند. گاه فشاری که برای تهیه آب لیمو به پوست لیمو وارد می شود می تواند باعث ترکیب روغن های اسانسی موجود در آن با آبلیمو شود و چون ترکیب برخی از این روغن ها تلخ است منجر به تلخ شدن آب لیمو می شود. البته باید توجه داشت که این ترکیبات تلخ آسیبی به بدن وارد نمی کند. داخل آب لیمو نباید هسته یا تفاله ای باقی بماند. پس از اتمام آب گیری، آب لیمو را از یک صافی تمیز و خشک عبور دهید تا خالص شود.
به هنگام پر کردن بطری ها به اندازه یک قاشق از سر بطری را خالی نگه دارید و روی آب لیمو به ازای هر لیتر یک قاشق مرباخوری نمک بریزید تا علاوه بر رفع تلخی آب لیمو موجب ماندگاری بیشتر آن شود. سپس درب بطری را محکم ببندید تا هوای وارد آن نشود. برای استفاده طولانی مدت از آب لیمو، پس از اینکه آب لیموها را در بطری ریختید، چند عدد سیاه دانه در بطری بریزد تا ماندگاری آب لیمو را بیشتر کرده و از خراب شدن آن جلوگیری کند.برای نگهداری آب لیمو هرگز از ظرف یا بطری های پلاستیکی استفاده نکنید زیرا ترشی آنها باعث اکسیده شدن ظروف و سمی شدن آب لیمو می شود.
بهترین ظرف برای نگهداری آبلیمو چه ظرفی است؟
ظرف های شیشه ای به خصوص انواع تیره شان، بهترین ظرف ها برای نگهداری آبلیمو ها هستند به دلیل اسیدی بودن آبلیمو ، باید از نگهداری آن ها در ظرف های پلاستیکی و فلزی خودداری کرد تا ترکیب های فلز و پلاستیک وارد آبلیمو نشوندبهتر است از خرید آبلیمو های خانگی هم که در بطری های پلاستیکی عرضه می شوند، خودداری کرددر صنعت، لیموهای ریز یا درشت را وارد کارخانه می کنند و پس از شستشو، تمیز و خشک کردن، برشی به آن ها می زنند و کمی حرارتشان می دهنداین حرارت دهی باعث از بین رفتن میکروب ها و آلودگی های احتمالی باقیمانده و نرم شدن بافت لیموها برای آبگیری بهتر و ساده تر می شودسپس این لیموهای نرم را تحت فشار قرار می دهند و آبشان را می گیرند
برای یکدست و یکنواخت شدن آبلیمو ، آن را از صافی رد می کند تا دانه ها و پالپ هایش کاملاً جدا شوندبرای از بین بردن میکروب های احتمالی باقیمانده هم عمل پاستوریزاسیون انجام می شوددر نهایت آبلیموهای پاستوریزه، داخل شیشه بسته بندی و بعد از برچسب خوردن، آماده عرضه به بازار فروش می شوندالبته گاهی آبلیمو را پس از ریختن در شیشه پاستوریزه می کنند و برچسب می زنند.
چون آبلیمو جزو خوراکی های ترش و با pH پایین است و امکان رشد میکروب ها و باکتری های بیماری زا در محیط اسیدی آن وجود ندارد البته گاهی کپک ها حتی در محیط اسیدی آبلیمو هم رشد می کنند که در صنعت برای پیشگیری از ایجاد چنین مشکلی، آبلیمو را پاستوریزه می کنند برخی کارخانه ها هم مقداری مواد آنتی اکسیدانی به آبلیمو می افزایند. پوست لیمو حاوی روغن هایی است که ممکن است در طول نگهداری آبلیمو، اکسید و باعث تغییر طعم و رنگ آن شوند و افزودن آنتی اکسیدان ها به آبلیمو باعث حفظ رنگ و طعم مطلوب آن می شود.
جلوگیری از خراب شدن آبلیمو طبیعی
- بعد از درست کردن آبلیمو طبیعی کاری که باید انجام دهیم باید از خراب شدن آن جلوگیری کرد و ماندگاری آن را بالا ببریم. برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو طبیعی ۸ نکته زیر را حتماً رعایت کنید:
- تفاله های آبلیمو را از آبلیمو جدا کنید. همانطور که گفتم وجود تفاله ها اگر زیاد باشد باعث می شود آبلیمو زود خراب شود. اما کمی تفاله اشکال ندارد.
- برای اینکه مدت زمان بیشتری از آبلیموی طبیعی استفاده کنید، بعد از گرفتن آبلیمو، و ریختن آن در شیشه داخل شیشه چند عدد سیاه دانه بیندازید. با این ترفند ساده ماندگاری آبلیمو بیشتر شده و خراب نمی شود.
- برای جلوگیری از خراب شدن آبلیمو کمی از بطری را خالی بگذارید و درب بطری را خیلی محکم ببندید؛ تا با ایجاد خلاء مانع از رسیدن اکسیژن به آبلیمو، در نتیجه مانع از خراب شدن آن شود.برای گرفتن تلخی آبلیمو به ازای هر یک لیتر آبلیمو یک قاشق مربا خوری نمک در بطری بریزید.