هوس یک غذای جدید و بین المللی به سرتان زده است؟ از غذاهای همیشگی خسته شده اید؟ نگران نباشید، به آشپزخانه بروید و وسایل خود را آماده کنید. آشپزی یکی از بهترین و انرژی بخش ترین فعالیت هایی است که می توان در فضای امن خانه انجام داد. آشپز درون خود را بیدار کنید و غذایی متفاوت و لذیذ برای خود و اعضای خانواده بپزید تا روزی مملو از هیجان و عطر و طعم سفر به یکی از نقاط جهان را رقم بزنید.امروز قرار است به کشورهای لبنان، اردن و فلسطین در خاورمیانه سفر کنیم و پیش غذای لذیذ و مشهور «حمص» (hummus) را بپزیم.
حمص، یک خوراک مدیترانه ای عربی است که از نخود پخته، روغن زیتون، ارده، آبلیمو و سیر له شده تهیه می شود. در هنگام لقمه کردن حمص در نان گرم پیتا، مراقب باشید که روغن آن چکه نکند و از طعم لیمو و سیر در لقمه خود لذت ببرید. حمص را معمولا به عنوان پیش غذا با غذاهایی مانند فلافل، مرغ کبابی و کوفته سرو می کنند.حمص دارای مقدار زیادی آهن، ویتامین سی، فولات، ویتامین B6 و پروتئین و همچنین فیبر فراوان است که به کارکرد دستگاه گوارش، کمک می کند. حمص، غذایی مناسب برای گیاهخواران و وگان ها است.حمص را معمولا با نان پیتا می خورند. پیتا، نان صاف و گردی است که خمیر آن در هنگام پخت شروع به باد کردن می کند و به شکل پاکت در می آید. این نان، تاریخی چند هزار ساله در خاورمیانه دارد و برخی از تاریخ دانان، آن را منشا پیتزا می دانند.
آماده کردن حمص در منزل
حمص مقوی و خوشمزه است و اگر در منزل آماده شود از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه خواهد بود. طعم حمص خانگی خوشمزه تر از چیزی است که در فروشگاه ها وجود دارد و قطعا حجم آن هم بیشتر خواهد بود. برای درست کردن حمص، کافی است که یک غذاساز در اختیار داشته باشید. البته برای کوبیدن و ترکیب کردن مواد، می توانید از گوشت کوب یا حتی دست خودتان هم استفاده کنید، ولی غذاساز کارتان را راحت می کند.
اگر در ترکیبات حمص به جای سیر ساده از سیر کبابی استفاده کنید، طعم دودی آن باعث می شود تا غذا، بو و مزه خوبی داشته باشد. ضمن اینکه هضم سیر کبابی راحت تر از سیر خام است. البته اگر از عشاق سینه چاک سیر هستید و دوست دارید که عطر آن کاملا توی غذا حس شود، بهتر است از همان سیر خام در حمص استفاده کنید. از امتحان کردن مزه های جدید نترسید و سعی کنید با خلاقیت خودتان به حمص طعم های متنوع بدهید. برای شروع تهیه این غذا، توصیه می شود که غذاساز و آب مرکبات گیری داشته باشید.
مواد لازم برای تهیه حمص
- نخود: ۱ لیوان
- سیر: ۴ حبه
- ارده: ۴ قاشق غذاخوری
- جوش شیرین: ۱ قاشق چایخوری
- روغن زیتون: ۴ قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل: به مقدار لازم
- آبلیمو: ۲ قاشق غذاخوری
- جعفری: دلخواه برای تزیین
طرز تهیه و دستور پخت حمص
۱. نخود را از شب قبل خیس کنید و تا روز بعد چند بار آب آن را عوض کنید. حجم نخود بعد از خیس خوردن بیشتر می شود پس از ظرف بزرگ تری استفاده کنید و به اندازه کافی آب بریزید.
۲. نخود را با چند لیوان آب، جوش شیرین و حبه های سیر داخل قابلمه بریزید و با حرارت ملایم بگذارید بپزد و نرم شود. جوش شیرین باعث می شود پوست نخود بعد از پخت راحت تر جدا شود. بعد از این که نخود به خوبی پخته شد، پوست شفاف روی آن را جدا کنید.
۳. نخود پخته پوست کنده و سیرهای نرم شده، روغن زیتون و آبلیمو را داخل میکسر یا غذاساز بریزید و بزنید تا یکدست شود. ارده را همراه با دو قاشق غذاخوری آب و نمک و فلفل اضافه کنید و مجدداً میکس کنید. در صورتی که هوموس غلیظ تر از چیزی است که میل دارید کمی بیشتر آب اضافه کنید.
۴. هوموس را به ظرف سرو منتقل کنید و مقداری روغن زیتون روی آن بریزید. در کنار این هوموس خوشمزه می توانید از نان پیتای سرخ یا گریل شده، سبزیجاتی مثل خیار، کاهو، هویج و فلفل دلمه ای استفاده کنید.
مواد لازم برای نان پیتا
- آرد گندم : حدود 300 گرم
- نمک : 5 گرم
- شکر : 5 گرم
- خمیر ترش( خارجی) : 5 گرم
- روغن زیتون یا روغن مایع : 2 قاشق چای خوری معادل 8 گرم
- آب با دمای 40–30 درجه : 190 میلی لیتر
طرز تهیه نان پیتا
آرد ،شکر ، خمیر ترش و نمک را در کاسه ای مخلوط کنید . سپس روغن و آب ولرم را به مواد خشک مخلوط شده اضافه کنید و هم بزنید.خمیر بدست آمده را روی سطحی صاف آنقدر ورز دهید تا یکدست شود و به دست نچسبد. اگر خمیر به دست چسبید به آن کمی آرد اضافه کنید.خمیر ورز داده شده را گرد کنید و داخل ظرفی بگذارید و روی ظرف را با کیسه پلاستیکی یا سلفون کامل بپوشانید.
اجازه دهید تا خمیر با دمای معمولی اتاق ور بیاید و حجمش افزایش یابد. برای امتحان اینکه خمیر ور آمده یا نه ، بهتر است انگشتتان را داخل خمیر فرو ببرید و اگر جای انگشت شما پر نشد و به همان صورت باقی ماند خمیر آمادست . خمیر پف کرده و سبک شده را به 8 چانه تقسیم کنید و هر قسمت را به صورت توپ گردی در بیاورید. روی خمیر ها را با پارچه بپوشانید و اجازه دهید تا به مدت یک ربع خمیرها به همین شکل بمانند.روی سطح صافی آرد بپاشید و هر چانه را با وردنه به طول 20 سانتی متر بازکنید. خمیر های باز شده را روی هم قرار ندهید و به صورت تک تک داخل سینی فر یا کاغذ روغنی بگذارید و روی آن را بپوشانید تا مرحله دوم ور آمدن خمیر شکل بگیرد. در این زمان فر را با دمای 230 درجه سانتی گراد گرم کنید و بعد از 20 دقیقه ور آمدن خمیر را داخل فر قرار دهید تا به مدت 4 دقیقه نان بپزد .
نکته : دقت کنید که اگر خمیر ور آمده ،بیش از اندازه استراحت کند و پخته نشود ، ترش میشود و برای پخت مناسب نیست.همچنین باید دقت کنید که دمای آب بیشتر یا کمتر از حدی که گفته شده نباشد چون باعث ور نیامدن خمیر میشود.