بوی بد دهان
علت بوی بد دهان به طور کلی می تواند ناشی از وجود ۹ نوع بیماری در داخل بدن باشد ولی متاسفانه اکثر افراد ان را به عفونت دهان و گلو نسبت می دهند و به علت اصلی آن توجهی نمی کنند.بنا بر تحقیقی که در ماه آوریل ۲۰۱۵ در مجله Gum به چاپ رسیده با استفاده از بوی دهان می توان حتی سرطان معده را در مراحل اولیه شناسایی کرد.
علت بوی بد دهان و سرطان معده
از آنجایی که آندوسکوپی یک روش تهاجمی است، در ایالات متحده این روش به عنوان یک روش روتین برای تشخیص سرطان معده تلقی نمی شود اما با گسترش تکنولوژی تست نفس، تحول بزرگی در تشخیص سرطان معده به وجود خواهد آورد.
محققان در یک بررسی، نفس ۴۸۴ نفر را مورد آزمایش قرار دادند. پیش از بررسی نفس، از این افراد خواسته شد که به مدت ۱۲ ساعت غذایی نخورند و حداقل ۳ ساعت پیش از آزمایش، از سیگار کشیدن خودداری کنند. ۹۹ نفر از این شرکت کنندگان قبلاً مبتلا به سرطان معده بودند اما درمان این بیماری را هنوز شروع نکرده بودند. پس از آن محققان توانستند مراحل اولیه سرطان معده را با استفاده از تست تنفس تشخیص دهند.
سرطان ریه
به طور معمول آسیب شناسان از طریق بافت برداری و اسکن های فراصوتی سرطان ریه را تشخیص می دهند اما بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۳ انجام شده است استفاده از آزمایش های تنفس، هم ارزان تر و هم بدون درد است. محققان دانشگاه لاتویا با استفاده از بینی الکترونیکی، نفس ۴۷۵ نفر را مورد بررسی قرار دادند. این شرکت کننده ها شامل ۲۵۲ بیمار مبتلا به سرطان ریه، ۲۲۳ بیمار مبتلا به مشکلات ریوی مختلف و افراد سالم (۲۶۵ سیگاری و ۲۱۰ غیرسیگاری) بودند.
نتایج این تحقیق نشان داد ۱۲۸ نفر از غیرسیگاری ها مبتلا به سرطان ریه هستند. علاوه بر این ۵ نفر دیگر از غیرسیگاری ها نیز مبتلا به سرطان ریه هستند اما در حقیقت این تشخیص اشتباه بود. بررسی یافته ها در میان افراد سیگاری نشان دادند ۱۱۴ نفر از آنها مبتلا به سرطان ریه هستند. این بینی الکترونیکی تنها در تشخیص بیماری ۵ نفر از این سیگاری ها دچار اشتباه شده بود.
سنگهای لوزه
اگر غذا در لوزه ها گرفتار شود - اندام کوچک در پشت گلو که به مبارزه با میکروب ها می پردازد - باعث می شود که کلسیم در اطراف آن جمع آوری شده و سنگ های لوزه را تشکیل دهد. آنها معمولا مشکلی ایجاد نمی کنند. اما گاهی اوقات می توانند گلوی شما را تحریک کنند و باکتری ها بر روی آنها رشد کنند که این باعث بوی بد نفس شما می شود. شما می توانید با مسواک زدن و شستشوی دهان از بوی آن خلاص شوید. اگر اغلب این مشکل را دارید حتما با پزشک صحبت کنید.
دندان مصنوعی
دندان های مصنوعی دارای مناطق بسیار مناسبی برای گیر کردن مواد غذایی و رشد میکروب هاست و باید به طور دائم تمیز شوند. همچنین دندان های دائمی که گیر کافی ندارند و اصطلاحا لق هستند، باعث سایش و ایجاد زخم در بافت نرم دهان و تجمع باکتری ها در آن منطقه می شوند که از عوامل مهم ایجاد بوی بد دهان در این افراد محسوب می شود.
چه غذاهایی باعث بوی بد دهان می شوند؟
معده شما، هنگامی که سیر، پیاز و یا مواد غذایی با بوهای تند می خورید، مواد موجود در این غذاها را هضم و جذب می کند؛ این مواد وارد جریان خون شده و از طریق خون به ریه ها می رسند و باعث ایجاد بوی بد هنگام تنفس می شوند. این بوی بد عموماً تا 72 ساعت ادامه دارد و پس از آن، از بین می رود. نوشیدن برخی نوشیدنی ها با بوی قوی، مانند قهوه نیز می تواند در ایجاد بوی بد دهان مؤثر باشد.
سیگارکشیدن
مصرف دخانیاتی مانند سیگار و قلیان می تواند سبب خشکی مخاط دهان و ایجاد بوی بد به هنگام تنفس شود.
با دهان باز نخوابید
خشکی دهان می تواند از علل ایجاد بوی بد در تنفس باشد. وجود مشکل در غدد بزاقی دهان، خوابیدن با دهان باز و یا مصرف برخی داروها مانند داروهای مربوط به فشار خون و یا مشکلات ادراری می تواند از طریق ایجاد خشکی در دهان باعث بوی بد آن شود. مصرف آب، مایعات و مواد غذایی ترش، می تواند باعث افزایش ترشح بزاق شود.
چه بیماری هایی باعث ایجاد بوی بد در دهان می شوند؟
عفونت سینوس ها، برونشیت مزمن، عفونت مجاری تنفسی فوقانی و سنگ های لوزه می توانند عوامل ایجاد بوی بد در دهان باشند؛ بوی غیرعادی نفس می تواند نشانه برخی بیماری ها از جمله بیماری کلیوی، دیابت و رفلکس معده (GERD) باشد. رفلکس معده (بازگشت محتویات معده به مری) یکی از شایع ترین علل بوی بد دهان است (برای اطلاع از راهکارهای درمان رفلاکس معده اینجا کلیک کنید).
اگر دچار نارسایی کلیوی باشید ممکن است تنفس شما بویی شبیه بوی ماهی بدهد؛ همچنین در افراد دیابتی، به دلیل اینکه بدن نمی تواند از گلوکز برای سوخت وساز خود استفاده کند، چربی ها تجزیه می شوند و در نتیجه تجزیه آنها، ماده ای به نام کتون آزاد می شود که این ماده بوی شبیه به بوی اَستون دارد. داشتن حداقل نیم ساعت فعالیت بدنی منظم در روز و مصرف روزانه 3 تا 4 واحد میوه و 3 تا 5 واحد سبزی، مصرف جوانه دانه ها و غلات کامل، و همچنین پرهیز از مصرف شیرینی، شکلات، نان و برنج زیاد، مواد غذایی فرآوری شده و فست فودها می تواند از بالارفتن قند خون و ابتلا به دیابت جلوگیری کند.