بارداری یک دوران هیجان انگیز در زندگی هر زن محسوب می شود. اگرچه باردار بودن می تواند هیجان و لذت حاصل از بچه دار شدن و تجربه ی حس مادری را به همراه داشته باشد، اما می تواند زن را در برابر احساس استرس، عصبانیت، تحریک و اضطراب آسیب پذیر کند. گرچه احساس خشم و ناامیدی در بعضی از مواقع در حاملگی کاملاً طبیعی است اما اگه طولانی مدت و مداوم باشد، ممکن است عواقب خاصی بهمراه داشته باشد. پیوند مادر و کودک به گونه ای است که کودک تمام احساسات مادرش از جمله عصبانیت را احساس می کند.
گذشته از این عصبانیت سرکوب شده طولانی مدت می تواند منجر به افسردگی شود. این نه تنها می تواند بر روابط شما تأثیر منفی بگذارد بلکه می تواند باعث ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا، زخم معده، آسم، سردرد و مشکلات گوارشی شود. این می تواند یک محیط ناامن برای جنین ایجاد کند و ممکن است برای بارداری مضر باشد. برای زنان باردار مهم است که مثبت و آرام بمانند و اجازه ندهند احساسات مختلف به هیچ وجه بر آنها غلبه کند. در این مطلب با عوامل ایجاد کننده ی خشم در دوران بارداری، تاثیر آن بر جنین و روش های مقابله با آن آشنا می شوید.
عوامل ایجاد کننده خشم در بارداری
در دوران بارداری عوامل مختلفی می توانند باعث ایجاد خشم در مادر شوند که در ادامه به بیان رایج ترین و مهم ترین آن ها پرداخته ایم.
- تغییرات هورمونی:خشم در بارداری را می توان ناشی از نوسان های هورمونی دانست که باعث بروز حساسیت های افراطی، واکنش های بیش از حد در برابر مشکلات و تحریک پذیری خواهد شد. معمولا خشم در جواب به چیزی رخ می دهد که در گذشته رخ داده باشد.
- استرس آینده:یکی دیگر از علل خشم در بارداری می تواند استرس در مورد آینده ای نامعلوم باشد زیرا یک مادر نگرانی هایی در مورد ادامه روند بارداری، زایمان، سلامت نوزاد به دنیا نیامده و هر چیزی مربوط به زایمان خواهد داشت. این نگرانی ها و استرس بارداری معمولا بسیار خسته کننده هستند و باعث ایجاد واکنش خشم نسبت به سایر موضوعات خواهند شد.
- اضطراب بیش از حد:به طور کلی احساس اضطراب در دوران بارداری چندان غیر طبیعی نیست و می تواند در اثر عوامل مختلفی از جمله ناراحتی های جسمی، استراحت ناکافی، کمبود خواب، عدم دریافت حمایت از سوی همسر، اضطراب ناشی از کار، کار بیش از حد و همچنین نگرانی های مالی و اضطراب برای جنین باشد.
- ناراحتی:با وجود اینکه کمی ناراحتی در دوران بارداری کاملا طبیعی است اما بایستی بدانید که تهوع، خستگی، بیماری، بی خوابی، تغییر ظاهر بدن، ورم و بی اشتهایی باعث افزایش تحریک پذیری مادر و بروز خشم در این دوران خواهد شد
تاثیرات خشم بر جنین
بهتر است بدانید که بر اساس تحقیقات صورت گرفته خشم شدید و متوالی در دوران بارداری موجب استرس جنین می شود و می تواند مشکلاتی را در دوران بارداری و زایمان برای افراد ایجاد کند. با این حال نتایج به دست آمده نشان داده که خشم در دوران بارداری می تواند اثراتی را به همراه داشته باشد که در ادامه به بیان برخی از این تاثیر های خشم بر جنین پرداخته ایم.
- وزن پایین هنگام تولد
- خلق و خوی بد در نوزاد
- زایمان زودرس
- محدودیت مهارت های شناختی
- احتمال بیش فعالی
یکی از پزشکان متخصص زنان تاکید می کند که جنین نه تنها می تواند تحریکات محیطی را درک و تجربه کند بلکه تمام احساسات مادر در دوران بارداری مواد شیمیایی خاصی را درون خون او رها می کند که این مواد در عرض چند ثانیه از طریق جفت و بند ناف به جنین منتقل شده و روی او تاثیرگذار خواهد بود.توجه داشته باشید که عصبانیت و خشم دراز مدت در دوران بارداری می تواند بر روی جنین تاثیر بگذارد و باعث زایمان زودرس و همچنین تولد نوزادی زودرس همراه با مشکلات تنفسی یا وزن پایین گردد.
بر اساس مطالعات انجام شده حالتی که روی رحم فشار ایجاد می کند بر روی وضعیت جنین تاثیرگذار خواهد بود. در واقع کودکانی که مادران شان در طول بارداری به ویژه ماه های ابتدایی فشار های زیادی را تحمل کرده اند علائم کج خلقی و افسردگی خواهند داشت. همچنین که هیجانات در دوران بارداری درصد تولد کودکان بیش فعال را دو چندان خواهد کرد.
اگر در دوران بارداری تان دچار خشم بیش از حد می شوید حتما با یک متخصص سلامت روان که در مورد موضوعات این چنینی در خانم های باردار تجربه کافی دارد مراجعه نمایید. همچنین می توانید با پزشک متخصص زنان و زایمان در مورد روش های کاهش خشم مشورت نمایید و به خودتان مرتب یادآوردی شوید که مراقبت های دوران بارداری در تولد نوزادی سالم و شاد موثر خواهد بود.
راهکارهای کنترل خشم در بارداری
بهتر است بدانید که روش های بسیار ساده و کاربردی برای کنترل خشم در دوران بارداری و تاثیر آن بر جنین وجود دارد که در ادامه به بیان برخی از آن ها پرداخته ایم.
- بهبود روابط:معمولا افراد در زمان عصبانیت وارد بحث های نادرست می شوند که این بحث ها تنها باعث اختلال در روابط خواهند شد و به هیچ وجه در بارداری توصیه نمی شود. در طول بارداری خود بهتر است همیشه آرام باشید و پیش از گفتن هر چیزی به خوبی فکر کنید.
- تغییر شیوه تفکر:افراد زمانی که عصبانی هستند بیشتر تمایل پیدا می کنند تا در مورد موضوعاتی که چندان ضروری نیستند صحبت کنند. در این مواقع بهتر است نامیدی های خفته تان را که به وضعیت فعلی هیچ گونه ارتباطی ندارد به صورت کامل کنار بگذارید زیرا این موارد می توانند روی ارتباط شما با اطرافیان تاثیرگذار باشند و باعث فروپاشی آن شوند. به همین خاطر در دوران بارداری بیشتر از همیشه منطقی باشید و ولوم صدایتان را پایین بیاورید.
- کنار گذاشتن نگرانی ها:یکی از مواردی که باعث خشک در بارداری می شود نگرانی است به این صورت که هر چقدر بیشتر نگران باشید بیشتر احساس آشفتگی خواهید داشت. پس بهتر است نگرانی ها را کنار بگذارید زیرا تمام آن ها در برابر لذتی که در زندگی تجربه می کنید قطعا کوچک و بی اهمیت خواهند بود.
- تغییر عادت ها:توصیه می شود شرایطی را که باعث عصبانیت تان می شود به خوبی بررسی نمایید و روش های برخورد با آن را بیابید. چنانچه نمی توانید وضعیت را تغییر دهید بهتر است نوع واکنش تان را به شرایط خاص یا یک فرد خاص تغییر دهید.
- رویاپردازی:با وجود اینکه رویاپردازی عملی رمانتیک به نظر می آید اما تخیلاتی که از آینده کودک و نقش مادری تان دارید قطعا کمک می کند تا احساساتتان متعادل گردد. البته در این زمینه تنها بایستی بر روی لحظه هایی که دوست دارید پس از مادر شدن با کودکتان بگذرانید تمرکز کنید. معمولا تصویرسازی بذر سلامت و شادی را به صورت ناخودآگاه در شما ایجاد می کند و شرایط برای تبدیل شدن به یک فرد شاد را فراهم خواهد کرد.
- از بحث و مجادله دور شوید:گاهی اوقات لازم است که به سادگی از یک موقعیت دشوار و پرتنش دور بمانید. اگر احساس می کنید در آستانه از دست دادن خونسردی خود هستید یا نمی توانید شرایطی را تحمل کنید، سریعا خود را از موقعیت مورد نظر دور کنید.
- کارهای خود را اولویت بندی کنید:مدیریت شغل و خانواده با پیشرفت بارداری، ممکن است بسیار چالش برانگیز باشد. در چنین شرایطی لازم است که کارهای خود را اولویت بندی کنید و از دیگران کمک بخواهید. اعضای خانواده را درگیر کنید، از آنها کمک بگیرید و یا کمک دوستان و همکاران خود را بپذیرید تا مقداری از فشارهای موجود کاسته شود.
- استراحت کافی داشته باشید:داشتن استراحت مناسب و خواب خوب در دوران بارداری بسیار ضروری است. بیخوابی، فقط منجر به افزایش تحریک پذیری می شود و ممکن است منجر به طغیان های عصبی گردد. داشتن استراحت کافی از راه های مختلف مانند چرت زدن مکرر، لم دادن و دراز کشیدن، می تواند به شما کمک کند تا در طول روز استراحت کافی داشته باشید.
- احساسات تان را تخلیه کنید:تخلیه احساسات (چه برای ابراز خوشحالی و چه برای عصبانیت و ناراحتی)، در دوران بارداری مهم است. سرکوب احساسات و مخفی کردن آنها، فقط به تحریک پذیری شما می افزاید. به شریک زندگی خود یا یک دوست خوب اعتماد کنید و احساسات فرو خورده خود را آزاد کنید. علاوه بر این می توانید احساسات خود را از طریق نوشتن در دفتر خاطرات بیان کنید.
- خود را در اولویت قرار دهید:خوشبختی و سلامتی شما در دوران بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا سلامتی کودک شما ارتباط مستقیمی با این موضوع دارد. برای اطمینان از سلامتی و آرامش جسمی و روحی خود، تلاش کنید. لباس و کفش راحت بپوشید، با همسرتان حرف های عاشقانه بزنید و دلهره خود را با خانواده، دوستان یا پزشک تان به اشتراک بگذارید.
کلام آخر
بارداری دوران بسیار حساس و در عین حال شیرینی است ، تغییرات هورمونی در این دوره موجب تجربه حس های متفاوت می شود ، عصبانیت در بارداری طبیعی است و نیاز به نگرانی ندارد اما برای جلوگیری از تاثیر این عصبانیت بر جنین نیاز است که راهکار های مناسب را به کار بگیرید و در صورت نیاز به پزشک خود و متخصص روانشناس مراجعه کنید .