تاثیر ارتودنسی بر صورت از دسته مواردی بوده که در انتخاب این شیوه درمانی حالت فک و دندان ها نقش پر رنگی دارد. علی رغم وجود دلایل زیادی بر استفاده درمانی از روش ارتودنسی بیشتر افراد به دنبال استفاده از این روش برای زیبایی و توازن چهره هستند. امروزه موثرترین روش رفع ناهنجاری ها و اختلالات فکی و دندانی ارتودنسی محسوب می شود و این امر به تنهایی بیانگر تاثیر ارتودنسی بر چهره افراد است.
تاثیر ارتودنسی بر زیبایی می توان در اثر ایجاد هماهنگی بین فک بالا و پایین و همین طور ترتیب در بین دندان ها حس کرد. مجموعه این تغییرات شاید این تصور را در افراد بوجود آورد که تاثیر ارتودنسی بر فرم صورت بسیار زیاد است، اما تغییر ارتودنسی بر صورت تنها در حد رفع فاصله و ناهماهنگی بین فک و دندان هاست.
آنچه در انتخاب روش ارتودنسی بیش از درمان نقش داشته زیبایی و تاثیر ارتودنسی بر چهره افراد است. اهمیت وضعیت دندان ها و حالت فک و چانه در زیبایی صورت تاثیر بسزایی داشته و از این رو ارتودنسی را می توان یک روش درمانی و زیبایی دانست.
ارتباط درمان ارتودنسی با زیبایی چانه
در اینجا به برخی از ناهنجاری هایی که با ارتودنسی قابل درمان است و بر زیبایی چانه تاثیر می گذارد اشاره می نماییم. برخی بیماران که چانه جلوزده یا عقب دارند لازم است که قبل از شروع سن بلوغ برای درمان ارتودنسی اقدام کنند تا در آینده نیاز به عمل جراحی فک و چانه یا ارتوسرجری نداشته باشند.
ارتودنسی آندربایت برای چانه زیبا
آندربایت یک ناهنجاری دندانی و فکی است. یکی از عوارض این ناهنجاری جلوتر دیده شدن چانه بیمار می باشد. به این ناهنجاری، مال اکلوژن کلاس سه یا پروگناتیسم فک پایین نیز گفته می شود. ناهنجاری آندربایت باعث می شود چانه بیش از اندازه بزرگ به نظر برسد. در این ناهنجاری در واقع دندان ها و فک پایین جلوتر از دندان ها و فک بالا قرار دارند. متخصص ارتودنسی با دستگاه ارتودنسی متحرک فکین را در حالت استاندارد قرار می دهد. با عقب کشیدن فک پایین چانه نیز عقب تر می رود. بدین ترتیب بزرگی چانه نیز اصلاح می شود و چانه زیباتر از قبل به نظر می رسد.
درمان اپن بایت و اصلاح موقعیت چانه
ناهنجاری اپن بایت یکی دیگر از مشکلات مربوط به دندان ها و فکین می باشد که بر زیبایی چانه تاثیرگذار می باشد. این ناهنجاری با درمان ارتودنسی به موقع و به جا قابل درمان می باشد. اپن بایت در واقع وضعیتی است که به دلیل به هم نرسیدن دندان های فک بالا و پایین بین دندان های ردیف بالا و پایین بیمار باز می ماند. در اصل دندان ها در نقاط استاندارد به هم نمی رسند. چانه این گروه از بیماران ممکن است بزرگ تر از حالت عادی دیده شود. با اصلاح اپن بایت توسط درمان ارتودنسی، چانه نیز در جایگاه مناسب خود قرار می گیرد و چانه زیباتر به نظر می رسد.
تاثیر ناهنجاری اوربایت بر زیبایی چانه
اوربایت یکی دیگر از ناهنجاری های فک و دندان است که علاوه بر کوچکتر دیده شدن چانه باعث مسن تر به نظر رسیدن بیمار نیز می شود. این وضعیت در بیماران دارای ناهنجاری فک کلاس 2 مشاهده می شود. در حالت عادی دندان های ردیف بالا تاحدودی همپوشانی بر روی دندان های ردیف پایین دارند که این اندازه یک تا دو میلی متر است. اما در ناهنجاری اوربایت درجه بالایی از همپوشانی دندان های بالا و پایین وجود دارد و دندان های ردیف بالا بیش از حد معمول دندان های ردیف پایین را می پوشانند. اوربایت باعث میشود لب پایین تو رفته تر و کوچکتر به نظر برسد. چانه کوچتر از حد معمول دیده می شود و در عین حال گونه ها فرورفته تر از حالت عادی قرار می گیرند. با دستگاه ارتودنسی متحرک می توان این عقب ماندگی فک پایین را جبران کرد و چانه و لب پایین را به سمت جلو هدایت کرد.
ارتودنسی فقط برای زیبایی نیست!
بسیاری از مردم بر این باورند که درمان ارتودنسی فقط درمانی لوکس برای زیبایی است، اما درواقع چنین نیست. بهداشت دهان و دندان هم نیازمند دندان های سالم و هم نیازمند نظم و ترتیب مناسب آن ها است.اگر شما دندان های نامرتبی دارید، این باعث می شود که بیشتر در معرض ابتلا به پوسیدگی دندان، بیماری های لثه و ساییدگی دندان قرار گیرید. حتی این مشکلات به نوبه خود، می تواند منجر به درد فکی شود. مشکل دندان های نامرتب می تواند به راحتی و به طور مؤثر با ارتودنسی مدرن برطرف شود.
مزایا و فواید ارتودنسی
- بهبود سلامت و بهداشت دهان و دندان
- بهبود توانایی جویدن غذا
- کاهش اختلالات گفتار
- افزایش اعتمادبه نفس
- آسان تر نمودن مسواک زدن و نخ دندان کشیدن
- کاهش بیماری های لثه ((پریودنتال))
- کاهش دندان قروچه
- کاهش خطر آسیب ناشی از دندان بیرون زده
در راستای مزایای ارتودنسی و درمان پیشگیرانه برای افزایش سلامتی و زیبایی بهتر است همه افراد (حتی کسانی که دندان های مرتب و سالمی دارند) برای بررسی ارتودنسی یک بار به ارتودنتیست(متخصص ارتودنسی) مراجعه نمایند.