آشنایی با ایمپلنت
ایمپلنت از روش های جدید برای ترمیم دندان می باشد. انواع ایمپلنت در کل به دو نوع می باشد که نوع اول آن ایمپلنت تک مرحله ای و نوع دوم آن ایمپلنت دو مرحله ای می باشد که هر کدام در انواع مختلف می باشند و همچنین انواع ایمپلنت را بر اساس اندازه ایمپلنت ها نیز تعریف کرد که قطر آنها از ۲ میلیمتر گرفته تا ۶ میلیمتر وجود دارد.
در گذشته با خراب شدن دندان انسان ها دندان خراب را یا آسیب دیده را می کشیدند ولی امروزه با پیشرفت علم در رشته دندان پزشکی راه های زیادی برای ترمیم دندان آسیب دیده کشف شد و امروزه بسیار پرطرفدار هستند. یکی از این روش ها برای ترمیم دندان آسیب دیده یا جایگزین دندان دیگر روش ایمپلنت است که امروزه از انواع ایمپلنت برای کاشت دندان استفاده می شود. ایمپلنت در کل یک پیچ است که برای دندان خراب یا کشیده شده در فک دهان جایگزین می شود. این پیچ جایگزین می تواند یک پارچه و یا دو پارچه باشد که بعد از کاشت مدت زمان جوش خوردن ایمپلنت در فک پایین ۳ ماه و در فک بالا ۵ ماه طول می کشد. انواع ایمپلنت در کل به دو نوع می باشد. نوع اول آن ایمپلنت تک مرحله ای و نوع دوم آن ایمپلنت دو مرحله ای است.
کاربردهای ایمپلنت دندان
هدف نهایی روش ایمپلنت این است که هم زیبایی و هم سلامت دهان و دندان را به دنبال داشته باشد بنابراین با توجه به آنچه گفته شد، ایمپلنت سه کاربرد اصلی دارد:
- اولین کاربرد ایمپلنت دندان پر کردن جای خالی دندان هایی است که کشیده شده اند و یا دندان های میسینگ یا غایبی که نتوان با ارتودنسی جای خالی آنها را پر کرد.
- در برخی از افراد فاصله ای بین دندان ها وجود دارد که این فاصله در حال زیاد شدن است. در صورتی که ارتودنتیست تشخیص دهد که امکان پر کردن این فاصله با ارتودنسی امکان پذیر نیست، می توان با کمک ایمپلنت این فاصله را پر کرد.
- ممکن است که دندان شما فرم زیبای خود را از دست داده باشد در این حالت شکل دندان ها زیبایی خود را از دست می دهد به ویژه اگر این بدشکلی در دندان های جلو رخ داده باشد. در این صورت می توان با کمک ایمپلنت دندان، زیبایی را مجددا به دندان ها باز گرداند.
انواع ایمپلنت و تکنیک های استفاده از آنها:
ایمپلنت دندان در سایزها، طول ها و انواع مختلفی وجود دارد. دکتر متخصص، با توجه به موقعیت دندان ها تصمیم می گیرد که کدام نوع از ایمپلنت برای بیمار مناسب می باشد. دندانپزشک یک پیچ مخصوص ایمپلنت را در لثه بیمار قرار داده و سپس دندان مصنوعی را روی آن می گذارد که می توانید آنها را همانند دندان های طبیعی مسواک بزنید. این درمان ممکن است مقداری سخت باشد. نوع ایمپلنت دندان هر فردی با فرد دیگر متفاوت است . در ادامه به دو روش اصلی از انواع ایمپلنت اشاره می کنیم:
- ایمپلنت های اندواستیل (Endosteal): اندواستیل یکی از رایج ترین نوع ایمپلنت می باشد و اغلب برای عمل های دو مرحله ای استفاده می شود. آنها به شکل پیچ های کوچکی هستند و معمولا از تیتانیوم ساخته می شوند. این نوع ایمپلنت در داخل استخوان فک قرار می گیرد، سپس دندان های مصنوعی روی این ایمپلنت ها قرار می گیرند.
- ایمپلنت های ساب پریواستیل (Subperiosteal Implants): این نوع ایمپلنت معمولا به جای اینکه مستقیما داخل استخوان قرار بگیرد روی استخوان فک و زیر لثه قرار می گیرد و مقداری از آن بیرون از بافت لثه باقی می ماند تا بتواند دندان را نگه دارد. به طور کلی این روش برای بیمارانی که استخوان فک سالم و مقاومی ندارند و نمی توانند یک پیوند استخوانی جدید را انجام دهند، مناسب است. ایمپلنت های ساب پریواستیل اغلب برای جراحی های یک مرحله ای استفاده می شوند. همچنین، از این روش برای کسانی که می خواهند یک دست دندان مصنوعی کامل داشته باشند بیشتر از روش های دیگر ایمپلنت استفاده می شود.
- ایمپلنت یک مرحله ای: در ایمپلنت تک مرحله ای، بعد از قرار گرفتن قطعه ایمپلنت داخل استخوان فک مقداری از آن از بافت لثه بیرون می ماند و پس از بهبودی کامل دیگر نیازی به جراحی مجدد برای گذاشتن تاج دندان روی آنها نیست، یعنی ایمپلنت و اباتمنت (واسطه ای برای نصب دندان پرتزی یا همان تاج دندان بر روی فیکسچر) در یک مرحله نصب می شوند. از معایب این روش می توان به آسیب پذیر بودن آن نسبت به نیروهای داخلی اشاره کرد، بنابراین باید به درستی و احتیاط انجام شود تا مشکل و اختلالی در فرآیند درمان و بهبود ایجاد نکند.
- ایمپلنت دو مرحله ای: در این روش که رایج ترین نوع ایمپلنت است، ایمپلنت داخل استخوان فک و زیر بافت لثه قرار می گیرد، سپس بافت لثه را به وسیله بخیه مسدود می کنند تا از فشار وارده هنگام بهبود و التیام نواحی اطراف استخوان فک جلوگیری کنند. پس از اتمام دوره بهبودی جراحی اول، جراحی دوم انجام می شود تا اتصال تاج دندان و ایمپلنت صورت بگیرد.