دانستن معنا و مفهوم دو کلمه اختصاری eps وdps به سرمایه گذاران محترم در انتخاب سهام ارزشمند در بورس کمک شایانی خواهد کرد هر چقدر با اصطلاحات مالی آشنایی بیشتری داشته باشید موفقیت شما در بورس دو چندان خواهد شد. اما به خاطز بسپارید تنها آشنایی با این دو کلمه اختصاری نمی تواند موفقیت تضمینی در بورس و اطلاعات کامل در اختیارتان بگذارد.
EPS چیست؟
EPS مخفف عبارت Earning per Share، به معنی درآمد به ازای هر سهم است. شرکت ها در پایان هر سال مالی، درآمد کل خود را به صورت سود خالص پس از کسر مالیات محاسبه می کنند. اگر درآمد کل را بر تعداد کل سهام شرکت تقسیم کنیم، درآمد هر سهم، EPS، به دست می آید. به طور ساده تر ، EPS یک شرکت میزان سودی است که شرکت به ازای هر یک سهم به دست می آورد. EPS یکی از موضوعات بسیار مهمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکت ها در بازار بورس تأثیر می گذارد.
برای مثال فرض کنید که شرکتی در پایان سال مالی خود، ۱،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰ ریال درآمد داشته باشد و تعداد سهام شرکت ۱ میلیون باشد. EPS شرکت برابر است با ۱،۰۰۰ ریال:
۱،۰۰۰ = ۱،۰۰۰،۰۰۰ ÷ ۱،۰۰۰،۰۰۰،۰۰۰
به سودی که شرکت پس از یک سال مالی کسب می کند، EPS محقق شده نیز می گویند. این سود توسط مدیران و حسابداران شرکت پس از بررسی عملکرد شرکت، محاسبه درآمدها و هزینه ها به عنوان سود خالص و سود هر سهم به دست می آید. EPS محقق شده تأثیر خود را در قیمت سهم می گذارد.
EPS یکی از پرکاربردترین مفاهیم بورسی در بین سرمایه گذاران تازه کار و حرفه ای است. هرجا که وضعیت سهام یک شرکت از طرف سرمایه گذاران و تحلیلگران بازار مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد به شکل مستقیم یا غیر مستقیم پای eps نیز در میان است. در واقع EPS یکی از مهم ترین مفاهیمی است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت سهام شرکتها در بورس تاثیر می گذارد. زمانی که شما سرمایه گذاری در بورس را شروع می کنید همیشه به اشکال مختلف با این کلمه درگیر هستید. اگر بخواهیم خیلی ساده تعریف کنیم که eps چیست می توانیم بگوییم که eps یک شرکت برابر است با میزان سودی که در آن شرکت به ازای هر یک عدد سهم شرکت بدست می آید.
DPS چیست ؟
Dps مخفف جمله dividend per share است که به معنی میزان سود نقسیمی بین سهامداران است.dps بخشی از eps است. درآمد کل شرکت هیچ گاه تماما بین سهامداران تقسیم نمی شود، بلکه بخشی از آن به عنوان سود انباشته و یا نقدینگی به حساب شرکت وارد می شود. شرکت ها در تقسیم سودهای خود سیاست های متفاوتی دارند، بعضی شرکت ها بیشتر سود خود را بین سهامداران پخش می کنند و بخش کوچکی را وارد جریان نقدینگی شرکت می کنند یا بعضی شرکت ها برعکس عمل می کنند. این بستگی به سیاست های داخلی شرکت و تصمیمی که در مجمع فوق العاده گرفته می شود، دارد. زمان پرداخت این سود از زمان اعلام تا 8 ماه بعد از آن است.
dps فقط بین سهامدارانی که در زمان تشکیل مجمع فوق العاده سهام شرکت را داشته اند تقسیم می شود، یعنی اگر فردی بعد از تشکیل مجمع سهام شرکت را خریداری کرده باشد به او سودی تعلق نمی گیرد و اگر فردی بعد از تشکیل مجمع سهم خود را فروخته باشد، به او سود تعلق می گیرد.
۳ نکته مهم که در مورد DPS باید بدانید
- معمولا شرکت ها بر اساس استراتژی که دارند برحسب شرایط مقداری از سود DPS را نزد خود نگه می دارند و همه سود خود رابین سهامداران تقسیم نمی کنند.
- سودی که به عنوان DPS در مجمع تصویب می شود به هر شخصی که در هنگام مجمع سهامدار شرکت باشد تعلق می گیرد و می تواند روزی که سهم بعد از مجمع باز شد سهام خود را بفروشد.
- سیاست ها و استراتژی های هر شرکت با دیگر شرکت ها در زمان بندی پرداخت و میزان تقسیم سود متفاوت است ولی می توان با نگاه به گذشته سهم این رویه را بررسی کرد.
میزان، زمان و روش پرداخت سود تقسیمی یا سود نقدی به سیاست های هر شرکت بستگی دارد. شرکت ها بر اساس قانون ۸ ماه فرصت دارند تا سود نقدی را بین سهامداران تقسیم کنند. هر شخصی که در زمان برگزاری مجمع عادی سالیانه، سهام شرکت را داشته باشد، می تواند DPS اعلامی شرکت را بر اساس میزان دارایی خود دریافت کند.
به طور مثال فرض کنید یک شرکت به ازای هر سهم ۷،۰۰۰ ریال درآمد داشته باشد و تصمیم بگیرد از این میزان، ۵،۰۰۰ ریال را بین سهامداران به صورت سود نقدی تقسیم کند. حال اگر فردی ۱،۰۰۰ سهم از این شرکت را دارا باشد، کل سود نقدی که دریافت می کند، ۵،۰۰۰،۰۰۰ ریال است.
۵،۰۰۰،۰۰۰ = ۱،۰۰۰ × ۵،۰۰۰
توجه به این نکته ضروری است که پس از تقسیم سود نقدی و بازگشایی سهم، به میزان سود نقدی هر سهم از قیمت سهم کاسته می شود.برای مثال اگر در مثال قبل، قیمت سهم شرکت موردنظر قبل از برگزاری مجمع ۱۵،۰۰۰ ریال باشد، پس از بازگشایی نماد و تقسیم سود، قیمت سهم ۱۰،۰۰۰ ریال می شود.
۱۰،۰۰۰ = ۵،۰۰۰ – ۱۵،۰۰۰
DPS = EPS- (اندوخته قانونی + اندوخته طرح و توسعه + سود انباشته)