مشخصات گیاه هماور طبی
هماور طبی (comfrey) یک نوع گیاه است. اگرچه این گیاه حاوی مواد شیمیایی سمی به نام آلکالوئيدهاي پيروليزيديني (PAs) بوده اما از برگ، ریشه و ساقه های ریشه مانند (ریزوم) آن برای ساخت دارو استفاده می شود. مقدار آلکالوئيدهاي پيروليزيديني یافت شده در این گیاه با توجه به زمان برداشت و سن گیاه متفاوت می باشد. ریشه های گیاه 10 برابر بیشتر از برگ های آن حاوی این ماده سمی هستند. بعضی از محصولات با لیبل "common comfrey" یا "Symphytum officinale" در واقع حاوی مقدار سم بیشتری از گونه های "prickly comfrey" (Symphytum asperum) یا “Russian comfrey” (Symphytum x uplandicum) هستند.
چگونگی عمل گیاه هماور طبی
سنفیتون از دیرباز برای درمان زخمهای سطحی و کاهش التهاب رگ به رگ شدنها و استخوانهای شکسته مورد استفاده قرار می گرفته است. «آلانتوین»، که برای درمان زخمها خوب است ماده و ترکیب فعال ریشه ها و برگهای هماور است. گیاه و برگ هماور حاوی اسید «روزمارینیک» نیز است که به کاهش التهاب و درمان آسیبهای وارده به عروق خونی ریه ها کمک می کند.ماده شیمیایی در این گیاه ممکن است اثرات درمانی داشته و در استفاده موضعی التهاب را کاهش دهد. البته، این گیاه حاوی مواد سمی نیز بوده که می توانند از پوست جذب شوند.
موارد استفاده گیاه هماور طبی
- درد کمر: به نظر می رسد قرار دادن عصاره خاصی از هماور طبی (Kytta-Salbe از Merck Selbstmedikation GmbH) بر روی قسمت آسیب دیده به مدت 5 روز باعث کاهش درد پایین یا بالای کمر می شود.
- آرتروز: به نظر می رسد قرار دادن عصاره خاصی از هماور طبی (Kytta-Salbe f) بر روی قسمت آسیب دیده به مدت 3 هفته و یا قرار دادن کرم خاص حاوی این گیاه، تانیک اسید، ژل آلو ورا (صبر زرد)، روغن اکالیپتوس و frankincense بر روی قسمت آسیب دیده به مدت 12 هفته باعث کاهش درد در افراد مبتلا به آرتروز زانو شود.
- پیج خوردگی (یا رگ به رگ شدن یا کش آمدن): تحقیقات اولیه نشان می دهد که قرار دادن این گیاه روی قسمت آسیب دیده به مدت 2 هفته باعث بهبود تحرک، کاهش درد و کاهش حساسیت و ورم قسمت آسیب دیده شود و به نظر می رسد اثر کرم هماور طبی در برطرف کردن درد و کاهش التهاب قابل مقایسه با اثر ژل دیکلوفناک باشد. در بیشتر تحقیقات از کرم هماور طبی خاصی به نام (Kytta-Salbe f) استفاده شده که مقادیر کمی آلکالوئیدهای پیرولیزیدینی دارند.
- کبودی: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف این گیاه مستقیما روی پوست به مدت 2 هفته ممکن است باعث کاهش درد و حساسیت بالا شود.
- زخم پوستی
- جراحت
- استخوان شکسته
- دوره های قاعدگی سنگین
- اسهال
- سرفه
- گلودرد
- بیماری های لثه
- درد مفاصل
- درد قفسه سینه
- سرطان
- التهاب (درد و ورم)
عوارض جانبی هماور طبی
هماور طبی برای بیشتر افراد وقتی به صورت موضعی بر روی پوست سالم (بدون پارگی و خراش) در مقادیر کم و به مدت کمتر از 10 روز استفاده شود، امکان داردبی خطر باشد. مهم است به یاد داشته باشید که مواد شیمیایی سمی موجود در این گیاه می توانند از پوست عبور کنند. مقدار جذبی این مواد در تماس با پوست آسیب دیده و یا در مقادیر بالای این گیاه، افزایش می یابد.
مصرف خوراکی این گیاه برای همه افراد احتمالا خطرناک می باشد زیرا حاوی موادی (آلکالوئیدهای پیرولیزیدینی) بوده که باعث صدمات کبدی، آسیب ریوی و سرطان می شود. سازمان غذا دارو آمریکا توصیه کرده است که تمام فرآورده های خوراکی این گیاه از بازار جمع شود.
توصیه های خاص و هشدارهای مصرف:
- پوست آسیب دیده یا شکسته شده (خراش یا ...): این گیاه را روی پوست آسیب دیده یا شکسته شده قرار ندهید. انجام اینکار ممکن است شما را در معرض مقادیر بالای مواد موجود در این گیاه ،که باعث آسیب های کبدی و دیگر اثرات جدی سلامتی می شوند، قرار دهد.
- بیماری های کبدی: نگرانی هایی وجود دارد که این گیاه ممکن است بیماری های کبدی را بدتر کند. اگر با هرگونه مشکل یا بیماری کبدی مواجه هستید، از مصرف این گیاه خودداری کنید.
- بارداری و شیردهی: مصرف هماور طبی به صورت خوراکی و یا موضعی در شرایط بارداری و شیردهی احتمالا خطرناک است. در کنار آسیب های کبدی و احتمالا سرطان، مواد سمی این گیاه ممکن است باعث نقص های هنگام تولد شود. از آن جایی که این مواد سمی از طریق پوست نیز می توانند جذب بدن شوند، حتی مصرف موضعی آن نیز غیرعاقلانه می باشد.
تداخلات گیاه هماور طبی
- تداخل با داروهایی که باعث آسیب به کبد می شوند (داروهایی که سمیت کبدی دارند)این گیاه ممکن است به کبد آسیب وارد کند. مصرف آن همراه با داروهایی که ممکن است به کبد آسیب بزنند می توانند خطر احتمال صدمات کبدی را افزایش دهند. اگر درحال مصرف داروهایی هستید که به کبد آسیب می رسانند، از مصرف این گیاه خودداری کنید.
- تداخلات حد متوسط (در صورت مصرف همزمان هوشیار باشید)
- تداخل با داروهایی که باعث افزایش متابولیسم (تجزیه) بقیه داروها توسط کبد می شوند (القا کننده های سیتوکروم P450)
- این گیاه توسط کبد تجزیه (متابولیسم) می شود. بعضی از مواد شیمیایی که از متابولیسم این گیاه حاصل می شود ممکن است مضر باشد. داروهایی که باعث می شوند کبد این گیاه را (بیشتر) تجزیه کند، ممکن است باعث افزایش اثرات سمی مواد موجود در این گیاه شود.