به گزارش سرویس مجله خانواده ساعدنیوز، عوامل متعددی موجب شکنندگی و نازک شدن ناخنها میشوند. از مهمترین این موارد میتوان به عوامل زیر اشاره کرد:
حتماً شما هم تجربه کردهاید که معمولاً هنگامی که ناخنها بلند هستند، بیش از ناخنهای کوتاه، دچار شکستگی میشوند. یکی از علل شایع شکستگی ناخن بلند بودن آن هاست که به علت کاهش سطح اتکای اولیه منجر به شکستگی میشود.
انجام اعمال زیبایی روی ناخنها (مانند مانیکور و پدیکور، استفاده از ناخن مصنوعی و همینطور کاشت ناخن) سبب آسیب رساندن به ناخنها شده و آنها را شکننده میکنند.
با افزایش سن، احتمال کمخونی افزایش مییابد و بهطور طبیعی با گذشت زمان، استحکام ناخنها کاهش خواهد یافت. افراد مسنتر، معمولاً ناخنهای شکنندهتری نسبت به جوانترها دارند.
در بعضی از مشاغل، کارها توسط دست انجام میگیرند. در این گونه از حرفهها یا در اثر سایش، ناخنها دچار شکستگی میشوند یا بهعلت تماس دائمی با مواد شوینده قوی، ناخنها بهتدریج در مواد شوینده، حل و نازک میشوند.
اگر پوست شما با مشکلاتی روبهرو شود، مثلاً پوست دست دچار قارچ ناخن شود ، این مشکلات سبب آسیب رساندن به ناخن و شکنندگی آنها میشوند.
شستشوی مداوم دستها و تماس ناخنها با مواد شوینده سبب آسیبهای جدی و دائمی به ناخنها میشود. شستن دست یا ظروف سبب از بین رفتن رطوبت در ناخنها میشود. در نتیجه فرد دچار خشکی ناخن خواهد شد. اکثر افرادی که در مناطق گرم و خشک زندگی میکنند، معمولاً دچار خشکی ناخن میشوند. این حالت در زمستان هم با شروع فصل استفاده از شوفاژ یا بخاری، برای اکثر افراد اتفاق میافتد.
تغذیه در داشتن ناخنهای سالم و زیبا، نقش بسیار مهمی دارد. در صورت کمبود مواد مغذی نظیر آهن، روی و انواع ویتامینهای مختلف نظیر ویتامینهای A، B، C و …، ناخنها شکننده میشوند و در بسیاری از مواقع، کنار ناخنها پوسته پوسته خواهد شد.
لاک زدن بهتنهایی موجب نازک شدن و شکنندگی ناخن نمیشود، اما از آنجاییکه برای پاک کردن ناخن مجبور هستید تا از استون استفاده کنید، مصرف مداوم استون سبب شکنندگی ناخنها میشود. یکی از دلایلی که استون سبب شکنندگی ناخن میشود این است که ناخنها را بیش از حد مرطوب نگه میدارد. کسانی که از مرطوب کنندههای دیگر هم استفاده میکنند، ممکن است به شکنندگی ناخن در اثر رطوبت زیاد، گرفتار شوند.
اختلال در تیروئید، سبب بهم ریختن تعادل هورمونها شده و به این ترتیب جذب مواد معدنی در بدن با مشکل همراه میشود. معمولاً در چنین حالتی، ناخنها از جای خود جدا میشوند.
از انواع کمخونی اگر به کم خونی ناشی از فقر آهن مبتلاء باشید، در صورت عدم مداوا، با ناخنهای شکننده و آسیبدیده، روبهرو خواهید شد. پیشنهاد میکنیم برای بررسی و صحت اطمیمنان از کمخونی و دلایل آن، جهت انجام آزمایش خون اقدام کنید.
حتماً شنیدهاید که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. برای اینکه از خشکی و شکننده شدن ناخنها، جلوگیری کنید، پیشنهاد میکنیم به موارد زیر دقت نمایید:
پرهیز از لاک زدن: لاک زدن مداوم سبب میشود تا ناخنها خشک شوند. در این حالت، سوراخهای سطح ناخن توسط لاک بسته میشود و ناخن با مشکل کمبود اکسیژن روبهرو خواهد شد. بنابراین لازم است تا از لاک زدن مداوم پرهیز کنید تا ناخنهای خشک و شکننده نداشته باشید.
استفاده از دستکش: در تماس زیاد ناخنها و دست با آب و مواد شوینده، آسیبهای بسیاری به دست و ناخنها وارد میشود. اگر در هنگام شستن ظرف از دستکش استفاده کنید، مجالی به این آسیبها نخواهید داد.
کوتاه نمودن ناخنها: یکی از راههای بسیار مناسب برای پیشگیری از شکنندگی ناخن، کوتاه کردن آنها است. بهترین موقع برای کوتاه کردن ناخنها، پس از حمام است. زیرا پس از حمام، ناخن نرم است و با تغییراتی که روی آن اعمال میکنید، نمیشکند.
مصرف پروتئین: معمولاً در صورت مشاهدهی یک نوار سفید رنگ در عرض ناخن، به کمبود پروتئین در بدن پی خواهیم برد. مصرف منابع پروتئینی به شما کمک میکند که ناخنهایی سالم داشته باشید. برای دستیابی به آمینواسید، کافی است که از مواد غذایی مانند ماهی قزلآلا، گردو، مرغ، گوشت، میگو، لبنیات و … استفاده کنید.
مصرف آب کافی: در اکثر مواقع، کمبود آب سبب شکنندگی ناخنها میشود. برای حفظ سلامتی ناخنها، لازم است تا بهمقدار کافی آب بنوشید.
مصرف آهن: با استفاده از غذاهای حاوی آهن، از منابع حیوانی مانند گوشت گاو، تخممرغ و …، منابع گیاهی آهن مانند عدس، لوبیا، سویا و …. و همچنین ویتامینهایی نظیر اسکوربیک اسید که به جذب آهن در بدن کمک میکنند، میتوانید از شکنندگی ناخنهای خود جلوگیری کنید.
استفاده از کرمهای مرطوبکننده: برای اینکه ناخنهای شکننده نداشته باشید، بهتر است که بهطور مرتب (بهخصوص در هوای سرد و خشک)، ناخنها را مرتب و با کرمهای مرطوبکننده، چرب نمایید. به این ترتیب شما میتوانید از شکنندگی ناخنها پیشگیری کنید.
در بسیاری از موارد میتوان ناخنهای شکننده، پوستهپوسته و دارای شکاف را با تغییرات کوچک و سادهای در روشهای زندگی، درمان کرد. بهعنوان مثال میتوان ناخنها را کمتر در مجاورت آب قرار داد یا برای شستن دستها از صابونهایی مانند صابون گلیسیرین استفاده کرد. از جمله راهکارهای دیگری که میتواند در درمان شکنندگی و نازک شدن ناخنها موثر باشد این است که از شستن افراطی دستها خودداری کنید. از طرفی لازم است که دستها را در معرض مواد شیمیایی قرار ندهید یا ناخنها را با کرم، مرطوب نمایید.
در صورتی که مشکل با رعایت موارد بالا، حل نشد حتماً باید از درمانهای دارویی استفاده نمایید. در این مواقع مراجعه به پزشک متخصص ضروری است. اما در صورتیکه موارد چندان شدید نباشند، میتوانید با مراجعه به داروخانه، برخی از داروها را بدون نسخه تهیه کنید.