بسته به این که تغییر رنگ دندان و کدر شدن دندان داخلی باشد یا خارجی عوامل گوناگونی دخیل می باشند. علل کردن شدن داخلی و یا خارجی دندان به شرح زیر است:کدر شدن خارجی دندان شامل تغییر رنگ و آسیب به مینای دندان است. این وضعیت بر اثر عواملی مثل مصرف خوراکی ها و نوشیدنی های نامناسب ایجاد می شود. الکل، تنباکو، نوشیدنی های رنگی و گازدار منجر به تغییر رنگ سطح دندان شده و سطح خارجی دندان کدر می شود. اگر این مشکل سریعا درمان شود و عملیات سفید کردن دندان انجام شود دیگر نیازی به بلیچینگ نمی باشد. همچنین عدم درمان به موقع تغییر رنگ سطح خارجی دندان منجر به آسیب به سطح داخلی دندان می شود.
کدر شدن داخلی و تغییر سطح رنگ دندان ممکن است بر اثر عوامل ذاتی و یا اکتسابی ایجاد شود. برخی افراد با بالا رفتن سن دچار تغییر رنگ داخلی دندان به طور اجتناب ناپذیری می شوند. اما اکثر افراد بر اثر عوامل اکتسابی مثل مصرف برخی داروها و یا ضربه و پوسیدگی دچار تغییر رنگ داخلی دندان می شوند. مصرف تتراسایکلین در دوره هایی از زندگی و مصرف بیش از اندازه فلوراید نیز منجر به بروز تغییر رنگ داخلی دندان می شود. به طور معمول این نوع تغییر رنگ با روش های سفید کردن و بلیچینگ قابل درمان نیست. بنابراین استفاده از روش های ترمیمی دندان مثل ونیر و کامپوزیت پیشنهاد می شود.
جوش شیرین و هیدروژن پروکسید
هیدروژن پروکسید یا آب اکسیژنه یک اکسنده ی آنتی باکتریال است که پاک کننده ای بسیار عالی برای دهان و لثه به شمار می رود و جرم ها و میکروب ها را از دهان می زداید. می توانید با استفاده از هیدروژن پروکسید و آب (نیمی آب و نیمی هیدروژن پروکسید) یک دهان شویه ی خوب بسازید. این محلول را یک دقیقه در دهان بچرخانید و سپس آبکشی کنید. تحقیقات نشان داده است هیدروژن پروکسید مانند یک گندزدای آنتی باکتریال طبیعی عمل می کند و با حذف باکتری های مضر، دهان را خوشبو می کند. بنا به گزارش Dentistry Network، امروزه هیدروژن پروکسید در دندان پزشکی کاربردهای زیادی دارد که رایج ترین آنها سفید کردن دندان ها است. همچنین این ماده به طور طبیعی از بیماری های لثه مانند چرک و تورم پیشگیری می کند.
روش دیگر استفاده از هیدروژن پروکسید این است که مقدار کمی از آن را با کمی جوش شیرین ترکیب کنید تا خمیر مانند شود. با این خمیر می توانید جرم دندان هایتان را پاک کنید. مقاله ای که در Journal of Dentistry منتشر شده می گوید: «نتایج به دست آمده از پنج مطالعه ی بالینی کنترل شده روی بیش از ۲۷۰ نفر نشان داد خمیردندان های حاوی جوش شیرین نسبت به خمیردندان های معمولی فاقد جوش شیرین، خیلی بهتر و بیشتر جرم دندان ها را برطرف می کنند.» نتایج به دست آمده از ارزیابی سطح دندان های بیماران (نزدیک گونه ها، نزدیک زبان، اتصال به لثه و پشت و جلوی دندان) نیز نشان داد که استفاده از محصولات دارای جوش شیرین ، جرم و پلاک های دندان را به میزان بیشتری کاهش داده است.
روش درست استفاده از جوش شیرین برای سفید کردن دندان ها این است که طبق روال معمول، اول دندان ها و مخصوصا پشت آنها را به خوبی مسواک بزنید. جوش شیرین ماده ای زبر است، مانند کاغذ سمباده، بنابراین حتما مقدار کافی هیدروژن پروکسید با آن ترکیب کنید تا به مینای دندان هایتان آسیب نزند. این نکته بسیار مهم است چون مینای دندان قابل ترمیم نیست. خمیری که درست می کنید باید از کِرِم هم نرم تر باشد. این خمیر را حدود ۳۰ ثانیه روی دندان هایتان بمالید و سپس به خوبی آبکشی کنید.
چرخاندن روغن نارگیل در دهان
آیا واقعا روغن نارگیل دندان ها را سفید می کند؟ بله. چرخاندن روغن نارگیل در دهان یا همان غرغره کردن آن، یکی از شیوه های خانگی سفید کردن دندان هاست. تعداد زیادی از کسانی که این روش را امتحان کرده اند تأیید کردند که استفاده از روغن نارگیل بعد از مسواک زدن، دندان هایشان را سفیدتر و سالم تر کرده است.
کافی است یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل را در دهان بگذارید و به مدت ۵ تا ۲۰ دقیقه بین دندان ها بچرخانید یا چند قطره از آن را به خمیردندان تان اضافه کنید. راه دیگر استفاده از روغن نارگیل برای سفید کردن دندان ها این است که گوشه ی یک حوله ی کوچک و تمیز را به روغن نارگیل آغشته کنید و روی دندان ها بمالید. روغن نارگیل دارای خواص ضد میکروبی بوده و برای محافظت و تمیز کردن لثه ها نیز بسیار عالی است.
مقاله ای که در Journal of Contemporary Dental Hygiene منتشر شده می گوید: «غرغره کردن روغن های خوراکی (oil- pulling therapy) راهکاری طبیعی و بی خطر برای سفید کردن دندان هاست که هیچ عارضه ی جانبی ندارد. بنابراین می توان آن را به عنوان یک درمان پیشگیرانه در خانه و برای حفظ بهداشت دهان به کار برد.»
استفاده از سرکه ی سیب
حتما با خواص سرکه سیب آشنا هستید. سرکه ی سیب یک آنتی باکتریال طبیعی است که دهان و دندان را تمیز می کند، پس منطقی است که بتواند لکه های سرسخت روی دندان ها را هم از بین ببرد. سرکه ی سیب مخصوصا در پاک کردن لکه های ناشی از قهوه و نیکوتین بسیار مفید است. مطالعات نشان داده است سرکه ی سیب به عنوان یک سفیدکننده ی طبیعی می تواند به خوبیِ محصولات تجاری لکه های روی دندان ها را از بین ببرد. بعضی ها می گویند بعد از استفاده از سرکه ی سیب، دندان هایشان طوری به نظر رسیده که انگار آنها را به طور حرفه ای و با مراجعه به دندان پزشک سفید کرده اند.
راز سرکه ی سیب چیست؟ سرکه ی سیب حاوی ترکیباتی مانند اسید استیک، پتاسیم، منیزیم، پروبیوتیک ها و آنزیم هایی است که میکروب ها (باکتری های مضر و خطرناک) و جرم ها را نابود و همزمان رشد باکتری های مفید یعنی همان پروبیوتیک ها را تسریع می کند. از آنجا که سرکه سیب به طور طبیعی خاصیت اسیدی دارد، پلاک یا سایر مواد چسبیده به دندان ها را تجزیه می کند. PH سرکه سیب لکه های دندان را از بین می برد و آنها را سفید می کند.
کلید مؤثر بودن استفاده از سرکه سیب برای سفید کردن دندان ها این است که به طور مستمر از آن استفاده کنید؛ باید حداقل یک ماه مداوم از آن استفاده کنید تا بهترین نتیجه را به دست بیاورید. اما مواظب باشید؛ چون سرکه سیب نوعی اسید است که اگر زیاد از آن استفاده کنید یا سفت و سخت آن را به دندان ها بمالید به مینای دندان تان آسیب می زند. سرکه سیب را حدود یک دقیقه با انگشت روی دندان ها بمالید، سپس با آب یا دهان شویه ی هیدروژن پروکسید دهان تان را آبکشی کنید. بعد از استفاده از سرکه سیب باید مجددا با خمیردندان معمولی دندان ها را مسواک بزنید و دهان تان را خوب آبکشی کنید. بهتر است از خمیردندان بدون فلوراید استفاده کنید.
تغییر سبک زندگی برای داشتن دندان سفید:
- اجتناب از خوردن شکر سفید
- نخ دندان کشیدن قبل از به خواب رفتن
- مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین K2 و D3 مانند شیر پر چرب، خامه، مرغ و کره
ماسکی که سیاهی حفره های دندانی را ازبین می برد
مواد تشکیل دهنده:
- 2 قطره روغن میخک
- ¼ قاشق چای خوری روغن نارگیل طبیعی
- ¼ قاشق چای خوری پودر زردچوبه
- کمی نمک دریا (اختیاری)