بعضی افراد دانسته یا ندانسته به سلامت دندان هایشان آسیب می زنند اجتناب از برخی موارد از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. رعایت بهداشت دهان و دندان نه تنها روی سلامتی بلکه روی زیبای افراد هم تاثیر گذار است همین طور که بیشتر ما روی پوست حساس هستیم که مبادا دچار جوش و لک شود و اگر هم شد سریع در صدد از بین بردن آن بر آییم ، بعضا باید در مراقبت دندان دقت بیشتری دقت بیشتری داشته باشیم . روزی 2 بار مسواک زدن وقتی که دندان کرم خورده ای دارید که موجب درد می شود مناسب است و با مراجعه به پزشک عارضه برطرف می شود . در ذیل لیستی از اشتباهاتی که در مراقبت از دندان اتفاق می افتد و باید از آن ها اجتناب کنید را به شما معرفی می کنیم.
چرا دندان ها زرد می شوند؟
دندان ها به دلیل لکه هایی که روی سطح دندان (مینا) و همچنین در بخش پایین تر ساختمان دندان ایجاد شده و گسترش پیدا می کنند، زرد یا حتی قهوه ای رنگ می شوند. رویه ی سفید یا همان مینای دندان، سفت و سخت است. زیر مینای دندان، ماده ای به رنگ قهوه ای کم رنگ وجود دارد که به آن عاج می گویند. اگر مینای دندان نازک شود، عاج دندان نمایان می شود که در میان بزرگ سالان شایع است. خرابی دندان از تباهی مزمن بافت سخت دندان ناشی می شود که به دلیل اسید یا chelation، بدون دخالت باکتریایی، از سطح دندان زدوده شده است. اما علت نازک شدن مینای دندان چیست؟ عواملی چون افزایش سن، ژنتیک و مصرف غذاهایی که باعث پوسیدگی یا لک شدن دندان می شوند، از دلایل نازک شدن مینای دندان است. بسیاری از عادات ناسالم می توانند ریسک بیماری های لثه را نیز افزایش دهند.
هرچند منطقی نیست که انتظار داشته باشیم دندان هایمان با بالا رفتن سن، همچنان سفید و درخشان باقی بمانند، اما می توانیم از عواملی که تغییر رنگ دندان ها را تسریع می کنند اجتناب کنیم.
برخی از دلایل زرد یا تیره شدن دندان ها عبارتند از:
- نوشیدن چای یا قهوه؛
- سیگار کشیدن؛
- نازک شدن مینای دندان به دلیل بالا رفتن سن؛
- تغذیه ی نادرست که شامل مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده با محتوای اسیدی بالاست مانند بعضی از انواع نوشیدنی ها، شکلات یا گاهی برخی میوه ها. حتی بعضی از مکمل ها نیز به دلیل دارا بودن اسید، نازک شدن مینای دندان را تشدید می کنند.
- خشکی دهان (کم بودن بزاق دهان یعنی محافظت ضعیف از مینای دندان)؛
- با دهان نفس کشیدن و بسته بودن راه های هوایی بینی که باعث کاهش بزاق شده و اجازه نمی دهند دهان و دندان ها مرطوب بمانند؛
- مصرف آنتی بیوتیک؛
- مصرف بیش از حد فلوراید، مخصوصا اگر این عادت از کودکی شروع شده باشد؛
- عوامل ژنتیکی.
در ادامه به 6 عادت اشتباه که موجب نابودی دندان می شود، می پردازیم:
۱-خوردن سرکه
طبق گفته متخصصان طب سنتی، نوشیدن سرکه اثرات معجزه آسایی بر سلامت بدن دارد، اما متخصصان دندانپزشکی معتقدند اسید استیک موجود در سرکه برای مینای دندان بسیار مضر است. دکترنیوگارد استادیار دندانپزشکی بالینی در دانشگاه کلمبیا می گوید: حتی نوشیدن آب بعد از خوردن سرکه هم نمی تواند آسیب های احتمالی آن را کاهش دهد؛ بنابراین پیشنهاد می کنم که اصلاً از سرکه استفاده نکنید چراکه باعث ساییدگی و آسیب به مینای دندان می شود.
۲-مسواک زدن بلافاصله بعد از خوردن غذا
برخی تصور می کنند با مسواک زدن بلافاصله بعد از خوردن غذا از دندانهایشان محافظت می کنند، درحالی که این یک باور غلط است. خوردن غذا به خصوص مصرف مواد خوراکی مثل آب میوه و مرکبات باعث نرم شدن مینای دندان می شود که مسواک زدن بلافاصله بعد از مصرف مصرف غذا مینای دندان را از بین می برد و در نتیجه موجب پوسیدگی دندان می شود؛ بنابراین حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بعد از غذا خوردن صبر کنید تا حالت اسیدی دهان کاهش یابد. چنانچه بعد از غذا خوردن نیاز به مسواک زدن داشتید، بهتر است به جای آن، دهان خود را چندین بار با آب بشویید تا جالت اسیدی دهان را از بین ببرید.
۳-تنفس از طرق دهان
نفس کشیدن از راه دهان باعث خشک شدن لثه ها می شود و اثر محافظتی بزاق دهان را در کشتن باکتری مؤثر در اسیدی شدن دهان از بین می برد. با توجه به افزایش سطح اسید دهان در شب، خوابیدن با دهان باز می تواند باعث بیماری لثه و پوسیدگی دندان شود.
خوابیدن می تواند باعث جمع شدن مخاط بینی شده و شما را مجبور به نفس کشیدن از طریق دهان کند؛ بنابراین سعی کنید برای جلوگیری از این امر، روی یک بالشت محکم و یا بلند بخوابید. همچنین دندان های خود را به طور مرتب مسواک بزنید و نخ دندان بکشید و آب زیادی بنوشید تا دهان خود را در طول روز مرطوب نگه دارید. در صورتی که با انجام این کار ها به نتیجه مطلوب نرسیدید، باید در مورد مشکل خود به پزشک مراجعه کنید، زیرا ممکن است آلرژی یا پولیپ باعث انسداد مجاری بینی و مشکل تنفس از این راه شده باشد.
۴-استفاده از خلال دندان
برخی عادت دارند بعد از صرف غذا، غذا های گیر کرده بین دندان هایشان را با خلال دندان در بیاورند، اما حقیقت این است که خلال دندان های چوبی بدترین راه ممکن برای تمیز کردن دندان است. آن ها می توانند باعث تحریک و خونریزی لثه شده و به مینا و ریشه دندان آسیب برساند. همچنین استفاده مکرر از خلال دندان باعث ایجاد فاصله بین دندان ها می شود.
۵-محکم مسواک زدن
روزی دو بار و هربار دو دقیقه مسواک زدن در روز یکی از بهترین عادت هایی است که می توانید انجام دهید، اما اگر فکر کردید که با محکم مسواک زدن دندان هایتان تمیز و سفید می شود کاملاً اشتباه کرده اید چرا که این کار نه تنها مفید نیست بلکه باعث سایش و تغییر رنگ برگشت ناپذیر طوق دندان ها خواهد شد و این فرایند در طولانی مدت می تواند موجب تحلیل لثه، حساسیت و در نهایت درد دندان ها شود. برای جلوگیری از این مسئله، از مسواک با موی نرم استفاده کنید و دندان های خود را به آرامی مسواک بزنید.
۶-خوردن نوشابه
هنگامی که نوشابه می نوشید، قند های موجود در آن با باکتری های موجود در دهان ارتباط برقرار کرده و تشکیل اسید می دهند که این اسید باعث نرمی دندان و خطر کرم خوردگی و پوسیدگی دندان می شود. نوشابه گازدار معمولی و بدون قند نیز حاوی اسید های خاص خود هستند و این ها نیز به دندان ها آسیب می رسانند. همچنین وجود ترکیبات co۲ و تبدیل آن به اسید کربنیک در نوشابه باعث از بین رفتن تدریجی مینای دندان، تغییر رنگ، ایجاد حساسیت و پوسیدگی مینای دندان می شود.